Sigurno ste se do sada više puta u životu susreli sa pričama o omega-3 masnim kiselinama i njihovom značaju za funkcionisanje našeg organizma, ali verujemo da većina ljudi ne zna koju funkciju one obavljaju, gde ih u hrani možemo pronaći i šta su one zapravo.
Ovim tekstom želimo da vas malo upoznamo sa značajem omega-3 masnih kiselina, dovoljno da znate zašto ih trebate unositi, ali ono što je još važnije saznaćete u kojim namirnicama ih ima u većoj količini i koje suplemente da koristite kako bi svakodnevno unosili količinu potrebnu za normalno funkcionisanje kompletnog organizma.
ŠTA SU OMEGA-3 MASNE KISELINE I ZAŠTO SU DOBRE?
Omega-3 masne kiseline su esencijalne nezasićene masne kiseline koje se ne mogu sintetisati u našem telu, ali su izuzetno važne za normalno funkcionisanje našeg organizma i za naše telo. Spadaju u kategoriju masti koje su ključne za naše zdravlje i dolaze u tri glavna oblika: ALA, EPA i DHA.
Od trenutka kada su naučnici shvatili važnost ovih masti stalno se istražuju i zato danas imamo mnogo informacija o njihovom značaju za organizam. Navešćemo neke od najvažnijih benefita omega-3 masnih kiselina za naš organizam:
- smanjuju količinu triglicerida koji mogu začepiti krvne sudove,
- smanjuju krvni pritisak,
- sprečavaju mogućnost zgrušavanja krvi (tromboze),
- smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti,
- povećavaju nivo koncentracije i sposobnost pamćenja,
- ubrzavaju metabolizam,
- poboljšavaju zdravlje očiju.
Ovo je samo jedan deo prednosti koje nam donosi unošenje dovoljne količine omega-3 masnih kiselina, dovoljno da zaista shvatite njihov značaj.
OMEGA-3 MASNE KISELINE U HRANI
Kao što smo već naveli, omega-3 masne kiseline možemo pronaći u 3 oblika: alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokosaheksaenska kiselina (DHA). Sva tri oblika nalaze se u različitim vrstama namirnica, potrebno je unositi podjednako sva tri oblika, a optimalni dnevni unos treba da bude od 300-500mg.
Omega-3 masne kiseline su esencijalne masti, što znači da ih naše telo ne može samo proizvesti, pa ih moramo unositi putem ishrane, ali i putem raznih suplemenata.
Alfa-linolenske kiseline (ALA) možemo pronaći u raznim orašastim plodovima i semenkama (bademi, orasi, seme lana, čia semenke, itd), eikozapentaenska kiselina (EPA) najviše ima u masnijim ribama poput lososa i skuše, dok i dokosaheksaenske kiseline (DHA) takođe imamo u ribama ali drugih vrsta poput haringe i sardine.
Pored ribe i orašastih plodova, omega-3 masne kiseline možete pronaći u domaćim jajima, mleku i siru, od kokošaka i krava koje su se hranile uglavnom zelenom stočnom hranom.
PRIRODNI DODACI BOGATI OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA
S obzirom da većina ljudi ne uspeva ishranom da unese dovoljnu dnevnu količinu, potrebno je to nadoknaditi nekim suplementom. Na tržištu danas postoji jako veliki broj suplemenata koji se prave u različitim oblicima (tablete, sirupi, sokovi), ali pitanje je da li svaki od njih ima u sebi dovoljnu količinu potrebnu za jedan dan.
Kao najbolji suplement koji pored omega-3 masnih kiselina ima i druge sastojke koji su značajni za vitalan rad kompletnog organizma, najbolje se pokazao zeleni sok od ječma sa dodatkom omega-3 masnim kiselinama.
Prednost zelenog soka od ječma u odnosu na druge dodatke je što pored detoksikacije organizma ima i druga delotvorna svojstva jer je bogat vitaminima, mineralima, aminokiselinama, hlorofilom i drugim važnim sastojcima što ga svrstava među najkompleksnije suplemente.
Svakodnevnim konzumiranjem soka od ječma pomažete svom organizumu da normalno obavlja sve funkcije, ojačavate imunitet, čistite telo od toksina i sprečavate mnoge bolesti.
ZELENI SOK OD JEČMA SA OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA
Ono što je specifično za ovaj sok je to što se dostavlja u zaleđenim kuglicama, koje se rastvaraju u vodi i tako nastaje zeleni sok koji trabate popiti svakog jutra na potpuno prazan stomak pre vode, kafe, cigareta, doručka, itd. Takođe, kuglice se sve vreme moraju čuvati u zamrzivaču.
Veoma jednostavno se rastvaraju i sok je gotov za svega 2 minuta, tako da vam neće oduzimati previše vremena. Više informacija o zelenom soku od ječma, detaljnom objašnjenju kako se rastvara, kako se čuva i njegovoj ceni pronađite na sajtu “eliksirvitalnosti.com”.