Kada se približi vreme praznika, pripreme oko gozbe koja će se naći na stolu znaju biti veoma iscrpljujuće. Pogotovo, ako ste vi domaćin i treba da ugostite više ljudi. Nervoza se tada povećava, i sve postaje stresno, jer želite da sve bude savršeno i da svi budu zadovoljni. Neretko se sprema veliki broj jela, kako bi trpeza bila raznovrna i bogata, a većina tih jela se i ne pojede. Na kraju praznika, svaka kuća ima neke ostatke od praznične trpeze, koji se danima razvlače po frižideru a kasnije se prebace u zamrzivač, iz kog se često na kraju i bace.
Prvo i osnovno je da se dobro organizujete. Neka svaki ukućanin ima neko zaduženje, ne mora sve biti na jednoj osobi. Dogovorite se koja ćete jela pripremiti i koja pića ćete služiti gostima. Možete smisliti i kako ćete servirati svu hranu. Nakon toga sastavite spisak potrebnih namirnica i pića. Možete napraviti i gozbu na bazi švedskog stola, na kojoj će se svaki gost sam služiti i uzimati ono što želi. Ne morate nužno vi biti ti koji će ceo dan ili veče provesti služeći druge.
Predjelo kao uvod u gozbu
Predjelo, ili popularno meze, služi se sa namerom da nas uvede u ostatak gozbe. Neretko, predjela su servirana toliko bogato, da je nekada sasvim dovoljno da samo njega i jedemo kako bismo bili siti. Pršuta, slanina, kobasice, šunka i pečenica, kao i još mnogo suhimesnatih delikatesa, izgledaju neodoljivo na tanjiru. Razne vrste sireva, poput mladog ili starijeg kravljeg sira, zatim gauda, trapist ili plavi sir, kao i kajmak, tu su da upotpune svako predjelo.
Poslednjih godina, trend je da se predjela služe na drvenim, okruglim daskama, i zaista na njima sve izgleda prelepo servirano i ukusno. Na daske se često stavljaju i krekeri, kao i malo voća, kako bi se zadovoljio i estetski deo. Tu su i masline, kiseli krastavčići, jaja, ali i razni rolati i pite, pa sve izgleda šarenoliko i zaista bogato.
Salata – kao dodatak jelu ili kao celokupan obrok
Svedoci smo brojnih recepata za razne salate, gde se mešaju naizgled nespojivi sastojci, ali ipak na kraju dobije se prelepa salata, koja se može jesti kao samostalno jelo. Ruska, mimoza, sa piletinom i kikirikijem, goveđa ili sa makaronama i šunkom, apsolutno svaka je preukusna. Dodaci, poput kiselih krastavaca ili mariniranih šampinjona, zaista upotpune ukus.
Zatim su tu brojne salate od raznog povrća. Pored klasičnih, šopske ili srpske salate, poslednih godina je popularna i cezar salata, kao i grčka salata. Salata svakako ide i uz predjelo ali i uz glavno jelo, i samo im poboljšava ukus.
Pohovane paprike sa sirom – jedno je sigurno, niko im neće odoleti!
Neka se na vašoj prazničnoj trpezi nađe i nešto drugačije, nešto što obično nije sastavni deo prazničnih trpeza. To mogu biti pohovane paprike sa sirom, i verujte svi će biti oduševljeni. Ovo jelo, kada se spremi po dobrom receptu može biti ukusnije od svakog mesa. Idealno je, kako za hladnije dane tako i za one toplije, kada ne bismo da dugo boravimo pored šporeta. Recept za pohovane paprike sa sirom je zaista jednostavan, a priprema brza. Za ovo jelo, za 4 osobe, potrebno je da pripremite 4 crvene, pečene paprike, 3 jaja, 4 – 5 kašika prezli, 80 – 100 grama brašna, kašičica soli, 200 – 250 grama sira i ulje za prženje.
Oprane paprike pecite na 200 stepeni, otprilike oko 30 minuta. Kada su se ispekle, stavite ih u kesu i sačekajte da se ohlade. Zatim ih oljuštite i očistite od semena i peteljki. U činiji pomešajte jedno jaje, sir, so, a zatim u svaku papriku stavite po dve kašike fila. Uvaljajte napunjene paprike u brašno, a zatim u preostala dva jajeta, koja ste prethodno umutili, i na kraju u prezle. Zagrejte ulje, a zatim ispržite paprike. Kada ih izvadite iz tiganja, stavite ih na ubrus da se ocede od viška ulja, i potom servirajte. Prijatno!
Trpeza nije potpuna bez pečenja
Svaka trpeza mora da sadrži bar jednu vrstu mesa. Da li će to biti šnicle u nekom sosu, neki rolovani specijalitet, ili klasično svinjsko ili jagnjeće pečenje, ono mora imati svoje mesto na trpezi. Teletina je veoma popularna poslednjih godina, i zaista ima pregršt recepata u kojima je glavni sastojak ova vrsta mesa. Mesni rolati su isto tako rado viđen gost svake gozbe, a pravi gurmani veoma uživaju u njihovom ukusu.
Karađorđeva šnicla, prava eksplozija ukusa, može biti idealna za svaku vrstu trpeze. Sve đakonije koje pripremite sigurno će biti ukusne, i svi će uživati u njima. A vi ne zaboravite da se opustite i uživate u svojoj ulozi domaćina!