Priroda je bila blakonaklona prema našoj zemlji i podarila joj je plodna tla u severnom, zapadnom i centralnom regionu. Zemljište u Vojvodini, Pomoravskom okrugu, Raškoj, Metohiji, bogato je hranljivim materijama i samim tim pogodno za uzgoj brojnih biljnih kultura.
Verovatno već znate da sve vrste žitarica odlično uspevaju na našem podneblju – pšenica, kukuruz, ovas, ječam, raž – imamo ih sve. Zastupljene su gotovo sve vrste povrća i voća, a neretko se uzgajaju i biljke netipične za ovaj region. Jedna od njih je kikiriki.
Kikiriki mnogi smatraju za egzotičnu biljku i nemaju predstavu kako i gde on raste. Možda će vas iznenaditi činjenica da sadnica kikirikija raste iznad zemlje, poput pasulja, dok je plod ispod zemlje, baš kao i krompir? Da, kikiriki je prilično specifičan, ali i jednostavan za uzgajanje. U redovima koji slede objasnićemo vam sve što treba da znate o setvi i održavanju kikirikija.
Kakvi uslovi su potrebni za rast kikirikija?
Kikiriki ne spada u žitarice, niti u orašaste plodove, kao što biste mogli da pretpostavite na osnovu njegovog puterastog orašastog ukusa. Ovaj plod pripada leguminozama, baš poput pasulja, boranije, graška ili soje, iako je izgledom i razvojem najsličniji krompiru.
Kako bi plodovi dobro uspevali, potrebno vam je rastresito i plodno tlo. Zbijena, kisela i krečnjačka zemljišta mu ne pogoduju i ukoliko ga posadite na takvom plod će izostati ili će biti oskudan. Pored plodnog zemljišta, kikirikiju će biti potrebna umerena količina vode, koju može dobiti bilo zalivanjem, bilo putem atmosferskih padavina. Obožavalac je sunčeve svetlosti, a uz sve navedene uslove odlično može uspevati i u staklenicima ili plastenicima.
Kada se seje kikiriki?
Kikiriki se seje u proleće, ali ne u random periodu kada postoji opasnost od mrazeva. Potrebno je sačekati da se zemljište dobro zagreje i da temperature postanu stabilne, što bi značilo da je sa setvom najbolje početi krajem aprila ili početkom maja.
Na fino usitnjenom zemljištu napravićete redove i kućice, baš kao kad biste sejali krompir. U jednu kućicu potrebno je ubaciti 4-5 zrna kikirikija, što znači da će vam za površinu od 1 hektra biti potrebno oko 60kg semenog kikirikija. Između kućica napravite razmak bar 30cm, kako bi biljka imala prostora da raste i razvija se, a razmak između redova treba da bude oko 80cm.
Stabljika kikirikija raste iznad zemlje, a kada počne da cveta rađa predivne žute cvetove, koji poniru prema zemlji i ukopavaju se. Cvet ispod zemlje formira mahune, koje lagano sazrevaju.
Kikiriki će biti zreo pet meseci nakon sadnje, dakle ako ste ga posadili tokom maja, početkom oktobra očekujte njegov prinos. U međuvremenu ga povremeno okopajte, kako korov ne bi zagušio biljku. Ako je sušan period, navodnjavajte ga svako veče nakon zalaska sunca.
Kako se bere kikiriki?
Kada primetite da je biljka počela da žuti, vreme je za berbu. Dakle, čim primetite da biljka poprima žutu boju, vadite je u celosti, jer će u suprotnom satrunuti i mahune će ostati u zemlji. Berba se vrši vrlo jednostavno – ručno, kao i celokupni proces uzgoja.
Zapravo, za celokupan proces uzgoja kikirikija od “mehanizacije” će vam biti potrebna samo motika, ma koliko smešno zvučalo. Ne trebaju vam tipične poljoprivredne mašine, ništa sem pakerice uz čiju ćete pomoć upakovati gotov proizvod.
Iščupajte cele stabljike iz zemlje, blago ih otresite od viška zemlje i ostavite na mestu sa dobrim strujanjem vazduha da se prosuše. To je to. Kada se mahune prosuše spremne su za pakovanje i dalju distribuciju ili obradu.
Pakovanje kikirikija
Za pakovanje kikirikija biće vam potrebna pakerica – mašina za pakovanje u otvorene vreće. Pakerica može pakovati razne vrste zrnastih, sitno zrnastih ili praškastih materijala brzinom do 800 vreća na sat. Automatski vrši proces uvrećavanja, a gotovo da isključuje potrebu za ljudskom radnom snagom.
Merenje se vrši ili u džaku koji se puni ili se proizvod unapred odmerava u mernoj kofici, pa se zatim sipa u vreću. Merenje je veoma precizno u opsegu od 5 do 50 kg.
Kikiriki se može pakovati u papirne, plastične ili tekstilne vreće. Međutim, obzirom da plod i sama mahuna (ljuska) kikirikija mogu biti oštećene vlagom, preporučili bismo vam da ga pakujete u plastične džakove, kako bi bio zaštićen od uticaja spoljašnje sredine.
Upakovan kikiriki spreman je za prodaju.
Gde plasirati kikiriki i da li se uzgoj isplati?
Dok većina domaćih poljoprivrednika uzgaja žitarice, krmno bilje, povrće ili voće, malo ko je spreman da se upusti u uzgoj egzotičnih kultura, čak i kada su nezahtevne poput kikirikija.
U Srbiji se najveći deo kikirikija i dalje uvozi, što ostavlja prostor domaćim proizvođačima da plasiraju svoju robu na tržištu. Kikiriki postiže odličnu otkupnu cenu, a troškovi proizvodnje i skladištenja su minimalni, stoga je profit čist.
Kikiriki možete prodavati u ljusci, oljušten, slan, neslan, sirov, pečen ili pržen, usitnjen ili u komadu. Otkupljuju ga zdrave hrane jer je izuzetno zdrava namirnica, konditorske kompanije koje proizvode slane grickalice, pijačni prodavci – dakle, potražnja postoji i velika je.
Ukoliko razmatrate o alternativnim izvorima prihoda dajte šansu ovoj biljnoj kulturi – nećete se pokajati.