ŽIVOT NA MORU JE LEK ZA DUŠU I TELO

more

Većina kada neko pomene odmor, prvo pomisli na more. Više nego druge destinacije, more ima tu magiju da nas napuni energijom, da nam svežinu, lepotu, snagu i dobro raspoloženje koje se zadržava dugo po povratku sa odmora. Sve to nije slučajnost nego rezultat kombinovanog pozitivnog dejstva lekovite morske vode i vazduha, sunca, peska, plivanja, generalno jedne antistres terapije u opuštajućem i zdravom okruženju.

Lekovitost mora prvi su primetili stari Grci u 4 veku p.n.e, a utemeljivač kliničke medicine i najpoznatiji grčki lekar Hipokrat otkrio je lekovita svojstva morske vode proučavajući njeno delovanje na zaceljivanje rana. Da bi opisao isceljujuće efekte morske vode, prvi je upotrebio reč talasoterapija (od grčkih reči “thalassa” – voda i “therapia” – izlečiti). More sadrži natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, srebro i zlato, kao i alge, koje se smatraju izvorom zdravlja i lepote. Utiču na obnavljanje ćelija, čiste kožu i poboljšavaju njen izgled, jačaju imunitet, sprečavaju upale, stimulišu metabolizam, i pomažu u uklanjanju celulita.

Morska voda deluje na zaceljivanje oštećene kože i ublažava kožne bolesti poput dermatitisa, ekcema i psorijaze. Sa svojstvom antiseptika i antihistamina, morska so je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Zategnutoj koži zahvaljujući plivanju, ronjenju, surfovanju ili aerobiku u vodi, dodatni sjaj daje i preplanuli ten. Umereno sunčanje je lekovito, snabdeva nas vitaminom D, koji reguliše zdravlje kostiju, mišića, imunitet, raspoloženje i san. Nema potrebe za izlaganjem suncu po najvećoj vrućini, vitamin D koji naše telo može uskladištiti za 60 dana, obezbedićemo i ako se sunčamo ujutru i u večernjim satima.

Morski vazduh sadrži ozon i negativne jone, što omogućava da lakše apsorbujemo kiseonik. U borbi protiv slobodnih radikala, negativni joni uravnotežuju nivo serotonina – hormona sreće. Morski vazduh posebno je koristan za osobe sa astmom i alergijama, a duboko disanje tokom šetnje dobrobit donosi svima – bolje spavamo, manje smo depresivni i umorni, imamo više energije.

Izuzetan sastav morske vode koja sadrži više od osamdeset životno važnih elemenata, doprinosi smanjenju upala i bola, pa kupanje u moru prija osobama koje imaju artritis, reumu, bolove u leđima i mišićima. Takođe podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma, a povoljno utiče i na kardiovaskularni sistem. Još jedna od prednosti morske vode je što čisti organizam, tako što kupanjem podstiče funkcije jetre, bubrega i kože koji filtriraju i izlučuju štetne materije iz organizma.

Morska voda u značajnom procentu sadrži magnezijum, za koji je dokazano da deluje u borbi protiv stresa. Zato se opustite uz šum talasa, plivajte, šetajte, odmarajte oči gledajući beskrajno plavetnilo. I ne zaboravite da za hidrataciju vašeg organizma nije dovoljno što ste veći deo dana u vodi, potrebno je da nahranite telo vodom iznutra. Zato na moru svakodnevno treba da pijete dovoljno vode.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *