Pet načina da zaboravite na svakodnevni stres

Koliko često sebi priuštite jedan dan odmora, bez stresa, nerviranja i briga, a da to nije unapred planirani praznik? Zbog nagomilanih obaveza, zaboravljamo da nam je odmor neophodan, prvenstveno zbog zdravlja.  Jedan od načina da izbegnete zdravstvene probleme uzrokovane stresom jeste da posvetite bar jedan dan mesečno samo sebi, opuštajući se uz omiljeni film ili knjigu, i uz šoljicu omiljenog napitka iz aparata za kafu. Pored toga, evo još nekoliko predloga kako da provedete ovaj dan.

kako protiv stresa

Dajte sebi slobodan dan

Ne samo na poslu – već i kod kuće. Provedite dan ne razmišljajući o obavezama koje vas čekaju. Dozvolite sebi da ovaj dan bude samo Vaš, a vreme posvetite stvarima koje volite da radite. Jer, nekako uvek za njih ostavljamo najmanje vremena, pravdajući se pred sobom brojnim obavezama od kojih one ne dolaze na red. Skuvajte sebi šolju čaja ili kafe, ušuškajte se u omiljeni kutak kuće i vratite se knjizi koju ste ostavili napola pročitanu, ili pustite film koji odaaavno imate želju da pogledate, a nikako da to i uradite.

Priredite žensko/muško veče

A nakon što ispunite vreme za sebe, posvetite se drugim ljudima u Vašoj okolini. Organizujte veče za dame, okupljanje s drugaricama koje će biti u potpunosti namenjeno uživanju. Muškarci mogu da organizuju veče sa prijateljima, poker veče ili zajedničko gledanje utakmice. Bilo da se radi o odlasku na večeru, ili partiji kartaške igre, svakako će Vam prijati ovakav vid druženja.

Krenite na put

Sa partnerom, prijateljima, pa čak i sami – ispunite sebi želju da obiđete mesto koje do sada niste, ili ono kojem već dugo nameravate da se vratite. S obzirom da se bliži proleće i lepo vreme, to Vam pruža idealnu priliku za produženi vikend i kratak put. Odaberite neku od nama bliskih evropskih prestonica, poput Sofije, Budimpešte ili Beča, ili neki od wellness centara, gde ćete turističko putovanje spojiti s opuštanjem.

borba protiv stresa

Istražujte

Ukoliko mislite da niste dovoljno aktivni u delatnostima vezanim za društvenu zajednicu, istražujte. Pokušajte da saznate šta možete da učinite da vaše okruženje unapredite ili kako su kroz istoriju ljudi uticali na promenu okoline. Biće interesantno saznati na koji način su se promene događale, jer možda Vas upravo jedna od pročitanih priča podstakne da i se i sami na neki način uključite u rešavanje nekog od trenutnih problema.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *