Kako se pripremiti za odbranu diplomskog ili master rada?

Odbrana diplomskog rada predstavlja krunu jednog perioda, završetak studiranja i ujedno početak jednog sasvim novog i drugačijeg poglavlja.  Zavisno od fakulteta, sama procedura i formalnost donekle se razlikuju, ali u principu svode se na događaj u životu koji se dugo pamti. Kod studenta najčešće je neizostavna trema, uzbuđenje, nesigurnost.

Kako izabrati temu diplomskog ili master rada?

Najvažnija je priprema za samu odbranu rada, odnosno za usmeno prezentovanje teme koju je student u svom radu obradio. Zato, preporučuje se da tema rada bude nešto što vam dobro ide, što vas interesuje i čemu ćete se što detaljnije posvetiti. Prema ličnim afinitetima i u konsultaciji sa mentorom odaberite pravu temu koja će od samog početka rada na njoj biti jasno definisana, kako biste izbegli krivudanja i gubitak vremena.

priprema diplomskog rada

Što se tiče tehničkih stvari, najbitnije je da imate odštampanu i adekvatno ukoričenu verzuju svog rada. Pazite na broj primeraka – i svaki član komisije mora da ima po jedan za sebe. Za mnoge studente ovo predstavlja pozamašan izdatak, ali na ovakvim stvarima ipak ne treba previše štedeti. Raspitajte se, neke štamparije u Novom Sadu nude razne opcije i pogodnosti namenjene baš za studente i izradu njihovih završnih radova.

Nakon odbranjenog završnog rada, student dobija određeno zvanje i osnovne akademske studije su samim tim gotove. Nakon toga, u prilici ste da počnete potragu za poslom. Diplomski ili master rad može poslužiti kao jaka i bitna referenca prilikom zaposlenja. Trudite se da što više radite sami, da pomoć drugih svedete na minimum, kako bi odbrana rada bila što uverljivija i kako biste što bolje vladali stečenim znanjem, kako onim od ranije, tako i onim što ste naučili tokom izrade diplomskog. Na kraju krajeva, znanje i diploma se ipak izuzetno cene.  Uživajte u istraživanju, učenju i pisanju svog diplomskog rada, to je sigurno period koji ćete nakon svega imati u veoma lepom sećanju.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *