Marinirana piletina u jogurtu i limunu
POTREBNO JE:
8 karabataka, 125 ml čvrstog jogurta, 1 kašičica narendane limunove korice, 2 kašike ceđenog soka od limuna, list peršuna, 200-300 g prezli, mešavina suvih začina, biber.
PRIPREMA:
Očistite karabatake od kože i kostiju i napravite ih kao šnicle, operite, osušite, pa stavite u činiju u kojoj ćete dodati jogurt, limunovu koru, limunov sok i sitno seckani peršun. Sve promešajte i ostavite preko noći u frižider. U tanjir sipajte prezle i u njih dodajte biber i mešavinu suvih začina, pa uzimajte karabatake sa jogurtom, utapkajte ih dobro u prezle, stavite na pleh preko papira za pečenje i pecite dok ne porumene. Poslužite uz zelenu salatu, pečeni ili pire krompir ili neko drugo povrće po želji.
Zapečeni makaroni sa piletinom i povrćem
POTREBNO JE:
400 g pilećih grudi, 400 g šampinjona, 1 crni luk, 1 tikvica, 1 šargarepa, 1 dl belog vina, 100 g kisele pavlake, peršun, origano, bosiljak, 200 g sipalnih makarona, 20 g margarina, 1 kašika brašna, 3 dl mleka, 100 g kačkavalja, so, ulje.
PRIPREMA:
Pileće meso isecite na kockice i ispržite na malo ulja. Poklopite posudu u kojoj se meso peče, kako bi ostalo mekano. Dodajte sitno seckani luk na kockice, iseckanu šargarepu, posolite i nastavite kratko prženje. Zatim dodajte šampinjone isečene na listove, a kad omekšaju dodajte na kockice iseckanu tikvicu, nalijte vino i začinite peršunom, origanom i bosiljkom. Kad sve omekša dodajte pavlaku i sjedinite, pa sklonite sa strane. Skuvajte makarone. Otopite margarin, upržite brašno i dodajte mlako mleko, napravite bešamel sos i posolite po ukusu. Skloniti bešamel sa vatre i dodajte izrendani kačkavalj, pa sjedinite mešanjem. Posudu u kojoj ćete peći obložite papirom za pečenje, poređajte makarone preko meso sa povrćem i prelijte bešamelom. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.
Beli medaljoni
POTREBNO JE:
400 g pilećeg belog mesa, 1 veće jaje, 2 kašike kisele pavlake, mešavina suvih začina, peršunov list, projino ili obično brašno ili prezle, ulje.
PRIPREMA:
Meso isecite na manje šnicle srednje debljine. Svaki šniclu istucite tučkom za meso. Umutite jaje sa pavlakom, pospite začinom i sitno seckanim peršunom. U dobijenu masu uronite isečeno meso tako da sa svih strana bude pokriveno pripremljenom masom od jaja i pavlake. Meso ostavite u frižideru da odstoji najmanje dva sata ili ga pripremite veče pre pečenja. Pripremljeno meso vadite i valjajte u prezle ili brašno. Pržite na ulju u zagrejanom tiganju sa obe strane dok ne porumeni.