PRETVORITE STAN U MESTO POZITIVNE ENERGIJE – OPLEMENITE ENTERIJER BILJKAMA

PRETVORITE STAN U MESTO POZITIVNE ENERGIJE – OPLEMENITE ENTERIJER BILJKAMA

Mnoge vrste sobnog cveća šire pozitivnu energiju i idealno su rešenje za sve koji žele da na najbolji način oplemene svoj životni prostor. Odabirom odgovarajućih biljaka i njihovim pravilnim rasporedom možete Vašu sobu, kuhinju, kupatilo ili bilo koju drugu prostoriju u stanu ili kući pretvoriti u mesto dobrih vibracija. Feng šui, drevna kineska nauka o harmoniji energija, razvijena pre više od 3.000 godina, uči nas da postoje sobne biljke koje usmeravaju kretanje prirodne energije i mogu da različite energije dovedu u skladan odnos. Biljke sa zaobljenim, mesnatim i listovima u obliku srca zrače pozitivnom energijom, šireći je u prostoriji u kojoj se nalaze. Ta grupa biljaka obuhvata fikuse, krotone, agloneme, pahire, difenbahije, eševerije, ljubičice, orhideje, primule, begoniju, spatifilum, kućnu sreću, gardeniju i naravno krasulu (kod nas poznatu kao „japansko drvo života“).

1

 

 

Kada je reč o rasporedu biljaka, odlično bi bilo da ih postavite na istočnoj, južnoj ili jugoistočnoj strani enterijera, a još pozitivniji efekat postiže se ako su u tom delu smeštene dnevna soba, trpezarija, balkon ili ulazna vrata. Bez obzira što nije tipična ukrasna biljka naših prostora, bambus predstavlja odlično rešenje za oplemenjavanje kuhinjskog prostora ili kupatila, jer njegovom pravilnom razvoju odgovaraju vlažnija mesta. Za prostrane sobe i velike hodnike odgovarajuća biljka bila bi ukrasna palma, kojoj ne prijaju suv vazduh i velika toplota i koja zahteva umereno zalivanje zimi, a obilno u leto. Puzavice (filadendron, bršljan, hlorofitum, scindapsus, kolumnea i sl.) nemaju zaobljene listove, ali njihova gipka struktura čini ih idealnim ako želite da ublažite oštrinu linija Vaših prozora i raznih komada nameštaja. Kao zamena za puzavice mogu se iskoristiti razne vrste biljki ovalnih listova postavljene u visećim korpama (kalatea, fitonija, maranta). Ako želite da se pridržavate Feng šui pravila, potpuno eliminišite sve vrste kaktusa, jer se smatra da su oni ubedljivo najgora solucija za ovakvu vrstu dekorisanja enterijera.

2

U periodu hladnih dana, tokom jeseni i zime, kada znatno više vremena provodimo u kući (stanu), bilo bi dobro da enterijer ukrašavaju i biljke jakih mirisa. Mirisne biljke u enterijeru, po učenju Feng šui-a, korisne su jer pomažu ljudima da uspostave ravnotežu lične energije. Nema osobe kojoj ne prijaju prirodne arome. Prijatni mirisi u zatvorenim prostorima poboljšavaju raspoloženje i čine da se svi prisutni osećaju bolje. Život u zatvorenom biće nam lepši uz raskošne mirise lavande, bosiljka, eukaliptusa, kamilice, nane, jasmina, bora, ruže, cimeta, timijana, vanile, bergamota, limuna, narandže, borovnice.

3

Bosiljak ima miris koji pojačava osećaj sigurnosti, širi kod ljudi svest o vlastitoj snazi i znatno poboljšava koncentraciju. Dobro mesto za saksiju sa bosiljkom je kuhinjski prozor. Miris bergamota smanjuje nagon za hranom, a koristan je i za ublažavanje melanholičnog stanja. Najbolja pozicija za njegovo čuvanje je južna strana Vaše dnevne sobe ili kancelarije. Na ulasku u stan, kuću ili terasu možete držati bor čiji miris utiče na smanjenje napetosti. Dobro je pomešati ga sa vodom kojom ribate podne površine Vašeg doma,  jer ćete tako enterijeru dati dodatnu svežinu. Eukaliptus je jako blagotvoran za osobe koje muči upala sinusa. Ako ste prehlađeni, miris eukaliptusa u prostoriji u kojoj boravite ublažiće simptome i pozitivno će delovati kako na sinuse, tako i na ostale disajne puteve. Najbolje je čuvati ga na severoistoku stana ili kuće, a ako često putujete – na severozapadnoj strani.

U vazi treba držati isključivo sveže cveće. Ako se vaza sa cvećem postavi u središnjem delu prostorije upijaće neprijatne mirise i toksine. Vodu treba menjati svakoga dana, a cveće redovno podrezivati i uklanjati lišće koje je uvelo. Od pravila držanja svežeg cveća u vazi izuzeta je jedino lavanda koja se može i osušena staviti u vazu.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *