Može li tehnologija kod dece probuditi ljubav prema čitanju?

Vaše dete ne voli da čita, a kada mora da napiše lektiru, na sve načine izbegava čitanje knjiga te pomoć traži na Internetu? Ako ste se i vi našli u ovoj temi, onda ste jedan od brojih roditelja koji u današnje vreme novih tehnologija imaju problema oko toga kako potaknuti svoje dete da zavoli čitanje.
Bojite se da je kasno jer ako dete nije zavolelo čitanje do sada, mislite da je to nemoguće u budućnosti. Međutim, uvek ima leka. Postoje načini kako da iskoristite nove tehnologije u svoju korist! O da, upravo uz pomoć novih tehonologija vaše dete bi moglo da se transformiše u strastvenog čitaoca.


Digitalne knjige

U današnje vreme deca provode nebrojene sate na računaru, tabletu ili pametnom telefonu, pa zašto mu onda ne biste ponudili čitanje knjiga upravo tim putem? Prepun je Internet e-knjiga, a na vama je samo da odaberete koju želite. Digitalne knjige su obično dostupne u pdf formatu. Uz čitanje, dete na Internetu vrlo lako može da dođe i do objašnjenja nerazumljivih delova knjiga. Naime, postoje internet stranice koje deci pomažu da razumeju radnju dela koja im nije jasna. Tako će dete, uz čitanje, moći brzo da pronađe objašnjenje, pa će čitanje smatrati lakšim, jednostavnijim i bržim.


Audio knjige

Na Internetu je dostupno sve više književnih dela u audio formatu, tako da vaše dete u slobodno vreme, umesto da čita knjige, može da ih sluša. Iako su zvučne knjige u početku bile pre svega namenjene slepim i slabovidim osobama, pokazalo se da su od velike pomoći i za one koji imaju teškoće kod čitanja, kao što je disleksija. Zvučne knjige dostupne su na Internetu i mogu da se slušaju preko MP3 plejera ili da se preuzmu na računaru, tabletu ili pametnom telefonu. Uz zvučne knjige vaše dete će sigurno lakše da prione na lektiru, jer knjigu neće morati čitati, već će je slušati.

A nakon što presluša takvu knjigu, predložite mu da jednu i samo snimi. Nabavite mikrofon, preuzmite na računar neke od besplatnih programa za snimanje, podelite se u uloge i neka vaša nova avantura započne.


Interaktivne knjige

Ako vaše dete uživa u igranju video igara, a ne želi niti pogledati knjigu, mi imamo rešenje. Rešenje bi mogle biti interaktivne knjige. Interaktivne knjige danas postoje u štampanom i digitalnom obliku. U početku su se radile samo za odrasle i to samo u štampanom obliku, a danas kao takve postoje i za decu.

Reč je o knjigama koje se sastoje od pokrentih i preklopnih delova, 3D elemenata koji mogu da iskoče iz knjiga, a neke od njih sadrže čak i video i audio elemente. Na primer, kada se otvori neka stranica, pokreće se audio snimak. Ako vaše dete voli igrati video igre, ovo bi moglo da ga zanima jer na neki način, o toku radnje može da odlučuje upravo on. Dete nije ograničeno samo tekstom ili slikama, već mu se nude i drugi multimedijalni sadržaji.

Osim štampanog oblika, danas mogu da se nađu i interaktivne digitalne knjige, u kojima bi vaše dete moglo da uživa još i više, jer one se “listaju” upravo na računaru. Smatraju se unapređenim verzijama e-knjiga. Sastoje se od istih elemenata kao i interaktivne štampane knjige, s time da je doživljaj ovakvih knjiga na računarima čak i bolji, zbog mogućnosti bolje reprodukcije vizualnih i audio elemenata.

Interaktivne knjige odlična su ideja kako dete potaknuti da kroz zabavu razvije ljubav prema čitanju te uči, razvija maštu i kreativnost.


Video igre

Video igre su danas najčešći oblik zabave kod dece, a vi ih iskoristite i uradite sledeće. Naime, velik broj video igara zaživeo je upravo iz slikovnica i knjiga, pa predložite detetu da nakon što pročita knjigu, odigra i igru baziranu na tom delu. Na kraju neka s vama razmeni mišljenja i komentare o sličnostima te razlikama knjige i igre.


Filmovi

Imate li kod kuće malog filmofila koji uživa u gledanju filmova, iskoristite to da ga pridobijete da s takvom strašću čita i knjige. Mnogi popularni knjiški naslovi su ekranizovani pa je to idealna prilika da detetu predložite da usporedi knjigu i film. Dete će sigurno sa zanimanjem pogledati filmove i pročitati knjige poput Harija Potera, Gospodara prstenova, Letopisa Narnije i drugih.

Ovo su samo neki od primera što možete da uradite kako bi vaše dete zavolelo čitanje. Nemojte se odnositi s netrpeljivošću prema novim medijima jer oni mogu da budu prijatelji dece, učenja i čitanja. Vaša zadaća je da uputite dete kako da korisno koristi nove medije i iskoristi ih u svrhu učenja, a ne samo za slobodno vreme i igranje.

 

Podeli na:

One thought on “Može li tehnologija kod dece probuditi ljubav prema čitanju?

  1. Zašto ne bi mogao, vremena se menjaju, ne znam zašto je nama kao narodu tako teško da prihvatimo promene a da na njih ne gledamo kao na nešto loše. Bitno je buditi kreativnost dece a da li će to biti knjiga ili nešto sasvim drugo, to je nebitno.

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *