Cveće na meniju

 

Kada se pominje zdrava hrana, da li ikada pomislite na cveće? Možete li uopšte da zamislite obrok od cveća ili makar njim dekorisan? Ovo je svetski trend, koji je postao veoma popularan u ekskluzivnim restoranima. Ukoliko ste kreativni i volite da eksperimentišete, sigurno ćete dobiti inspiraciju da isprobate i ove kombinacije.

Koje cveće je jestivo?

Možda do sada niste ni bili  svesni da cvetni aranžmani koji vam ukrašavaju prostor kriju u sebi ukusne zalogaje. Jestivo cveće delimo na lekovito i ukrasno, a razlika je u tome što je prvo pomalo bezukusno. Na vašem tanjiru može da se nađe Dragoljub, cvet koji ima puno vitamina C, a naročito njegovi listovi. Prava zdrava hrana! Odličan je u salatama, kao i u kombinaciji sa sirom. Tu je i Borač, biljka krastavac. Ima plave cvetove, pa je ujedno idealan i za dekorisanje. Pomaže kod prehlade, a možete ga kombinovati sa salatama, supama, sosevima, krastavcima, kao i drugim povrćem. Ljubičica je takođe odličan izbor, jer je veoma ukusna. Tu je i timijan, koji se savršeno uklapa u marinade i kuvana jela. Ukoliko volite ribu, ukombinujte je sa žalfijom, a ova biljka intenzivnog mirisa dobro će vam doći i kada spremate teletinu. Tu su i cvetovi tikvica, koje možete da punite sirom i slaninom, kao i da kombinujete uz testeninu. Cvetovi nevena dodaju se u supe ili variva, a gladiole u paštete i druge namaze. Ljiljan je odličan za salate sa sirom. Jorgovan se slaže da desertima i jogurtom.

Kako koristiti jestivo cveće?

Bilo da želite da dekorišete picu, za šta su odlični maćuhica, jorgovan, detelina ili želite da ih dodate na tortu ili puding, važno je da cveće pripremite za upotrebu. Kao što će i cvetni aranžmani opstati duže, ukoliko su u vodi, tako ćete i ovo cveće “oživeti“, ukoliko ga na najviše minut vremena potopite u ledenu vodu. Kada želite da ga operete, ostavite ga da pluta naopačke, a potom ga osušite. Nakon toga odvojite delove za upotrebu i iskoristite. Obratite pažnju da cveće ne bude prskano pesticidima, kao i da nije otrovno. U tu grupu spadaju narcis, đurđica, oleander i druge.

Zdravo cveće

Da je ovo zaista zdrava hrana potvrdili su mnogi lekari koji se bave alternativnom medicinom. Tako hvale cvet ruže kada su problemi sa crevima i jetrom u pitanju. Kamilica je odlična za imunitet i protiv stresa, dok nas Begonija lišava toksina. Hrizantema nas spasava prehlade i gripa, dok će nas Valerijana smiriti i omogućiti nam da se odmorimo. Kadifica treba da se gricka kada imamo problem sa gljivicama. Neven treba korisiti ukoliko trpimo bolove tokom mensturacije, a Potočarku kada su u pitanju urinarne infekcije. Šljivin cvet odličan je za regulisanje kašlja i problema sa plućima.

Cveće na meniju

 

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *