Kafići su mesta sastanka i rastanka, pregovaranja, druženja i opuštanja. Gotovo da ne postoji osoba koja nema svoj omiljeni lokal u kraju ili kafić u koji stalno svraća kada se nađe u gradu. Za vlasnike ugostiteljskih objekata ovo je veoma bitno.
Cilj je imati stalne mušterije koje se, zadovoljne uslugom i atmosferom, iznova vraćaju u vaš kafić. Kako onda urediti prostor i učiniti ga prijatnim za jutarnju kafu i popodnevno piće? Postoje opšti trikovi koji će vaš lokal učiniti atraktivnim mestom, ali koje će i sačuvati imati autentičan i prepoznatljivi šmek koji ga izdvaja od drugih.
Odredite stil svog kafića
Kada biramo mesto u kom ćemo sedeti, prva mesta koja nam padaju na pamet su ona čiji stil se poklapa sa našim. Stoga je bitno da za svoj lokal odredite duh koji će pratiti i kog će se držati, bez obzira na ostale promene koje napravite. To znači da odredite i zadržite određene karakteristike koje se tiču muzike, estetike, potencijalnih događaja koji se u vašem prostoru organizuju.
Koji god stil da je u pitanju, držite ga se, jer velike promene u tom smislu mogu doneti više štete nego koristi. Vrlo lako možete izgubiti stalne goste, za koje to više neće biti isti prostor. Tematski određen prostor postaviće vas na radar za ljubitelje onoga što predstavljate i što uključite u svoju estetiku.
Prvi utisak je najbitniji
Za određene aspekte uređenja, usluge i atmosfere ne morate zalaziti previše u razmišljanje. Dovoljno je da promenite svoju perspektivu. Jednostavno se postavite na mesto gosta. Zapitajte se šta je to što vi želite da vidite kada odete negde. Ukoliko kafić u koji uđete u prvom minutu uspe da vas kupi svojom atmosferom, to je sigurno mesto kom ćete se vraćati.
Osoba sa kojom se u kafiću povezujete je konobar. Osoba koja prilazi gostu treba da bude nasmejana i srdačna, spremna da usluži i preporuči piće svakom gostu. Za mnoge mušterije jako je bitno da osoblje bude prijatno i druželjubivo, kako bi se vaši gosti osećali dobrodošlo i prijatno.
Opremite kafić raznovrsnim nameštajem
Udobnost kafića često će nas naterati da ostanemo na jednoj kafi više nego što smo planirali. Zbog toga je jako bitno da vaš nameštaj bude kvalitetan, ali i prijatan za goste. Kada birate stolice za kafice, nemojte štedeti, već uložite u njih, jer pored praktičnih kriterijuma koje ispunjavaju, one ispunjavaju prostor i čine ga lepšim. Kada određujete mesta za sedenje, razmišljajte široko.
Različite vrste nameštaja otvoriće dodatne opcije za vaše goste. Stoga im ponudite raznolikost. U kafić možete ubaciti i dvosede koji će biti uklopljeni sa nižim stolovima za kafu. Obezbedite i visoke barske stolove i stolice, pogodne za uživanje uz piće, ali i za rad, s obzirom na to da sve više ljudi dolazi u kafiće kako bi radili. Učinite svoj prostor pogodnim za različite tipove gostiju.
Svi vole dobru kafu
Moramo se pozabaviti i konkretnim faktorima koji utiču na posećenost vašeg kafića. Raznovrsna ponuda u meniju uvek je pozitivno dočekana od strane gosiju. Ipak, raznovrsnost sama po sebi nema mnogo uticaja ukoliko ponuda nije kvalitetna. Ono što na prvom mestu svakako treba da obezbedite je kvalitetna kafa. Svaki ljubitelj ovog toplog napitka odrediće svoju lojalnost vašem kafiću prema tome kakvu kafu nudite.
Uz dobro osoblje koje će se potruditi da kapućino uvek bude na visokom nivou, i limunada sveža, uboli ste premiju. Baš zbog toga morate posvetiti i dosta vremena u traženju iskunsih konobara i barmena koji će biti predstavnici vašeg lokala, ali i iskusni u svom poslu. Svi aspekti su bitni, jer nasmejan konobar zajedno za dobrom ponudom čine kombinaciju za uspeh.
Budite vidljivi
Društvene mreže uveliko su postale deo naših života. Iskoristite medije koji su sveprisutni i pretvorite ih u svoj alat za napredovanje. Samo postojanje insagram profila vašeg kafića nije dovoljno kako bi ste postali posećeniji. Morate biti i aktivni. Redovne objave, storiji, obaveštenja o događajima, pa i reklame, učiniće vas mnogo vidljivijim.
Prenosi uživo atmosfere u lokalu, oglašavanje posebnih ponuda i akcija, samo su neke od aktivnosti i ideja koje će unaprediti vaše poslovanje. Ne budite stidljivi na društvenim mrežama i uđite u interakciju sa svojim pratiocima. Ohrabrite ih da vam se obrate ukoliko žele bilo kakvu informaciju, i budite redovni u odgovaranju na poruke. Sitne promene kao što je ova, zapravo su velika investicija koja će se ubrzo isplatiti.
Vođenje kafića je zahtevan posao, ali i zadovoljavajući, ukoliko se pronalazite u ovoj branši. Jednom kada steknete dodatno iskustvo, i sami ćete uvideti šta je to još što će vas učiniti uspešnijim, i vaš kafić posećenijim.
Bitno je izaći u susret potrebama gostiju, ali i pratiti svoju ideju o uređenju i vođenju prostora. Jedinstven recept za uspeh ne postoji, pa iskoristite priliku i sami ga kreirajte.