Aromaterapija kao dekoracija prostora

Da li dekoracija prostora za vas predstavlja samo ono vizuelno ili ste nekada razmišljali  o tome da i miris može da oplemeni mesto u kome boravite? Zamislite samo vaš omiljeni miris koji se širi sobama ili salom u kojoj se nalazite. Sigruno je da niko ne bi ostao ravnodušan! Kako odabrati onaj pravi, saznaćete u nastavku teksta.

Aromaterapija

Aromaterapija predstavlja deo alternativne medicine. Osim što utiče na fizičko zdravlje, pomaže nam i na mentalnom  nivou. Tajna se krije u eterničnim uljima, čije delovanje nije još sasvim jasno utvrđeno. Sigurno je da deluje na naše raspoloženje, ali i osećanja. Zahvaljujući čulu mirisa, informacija stiže do mozga. Kako bi se miris osetio u celom prostoru, najbolje je koristiti aroma lampe. Oko 12 kapi omiljenog eteričnog ulja ili željene kombinacije od maksimalno tri ulja potrebno je nakapati na vodu u lampi. Ovde se voda zajedno sa uljima zagreva, a prelep miris isparava i širi se vazduhom. Drugi način su difuzeri, a razlika je u tome što ulja ostaju hladna i tako nepromenjena se raspršuju u vazduh.

Koja eterična ulja odabrati?

Eterična ulja dobijaju se iz različitih delova biljaka. Ima ih mnogo, a možete da ih odaberete prema svojstvima, odnosno na osnovu toga kako deluju, ali i jednostavno na osnovu mirisa koji vam najviše prija. U  zavisnosti od toga kakva vam dekoracija prostora prija, takođe možete da odaberete eterično ulje. Tokom praznika prijaće vam narandža i cimet. Ukoliko volite šarenilo i raskoš, pomešajte lavandu, ružu i grejpfrut. Za opuštenu atmosferu koristite lavandu i kamilicu. Ukoliko vam je želja da svoj prostor osvežite, opredelite se za narandžu i limun. Ako je prostor namenjen radu, potreban je podsticaj za koncentraciju, pa pomešajte nanu i ruzmarin.  Kada svoj prostor želite da ogrnete u intimnost, najbolje će odgovarati sandalovina, vanila, ruža i ylang – ylang.

Osim načina koje ste mogli da pročitate u tekstu, eterična ulja možete uneti u svoj prostor i nakapane na kuglice vate, koje ćete staviti u uglove prostorije ili ormana. Možete ih dodati u kupku u kojoj ćete se opustiti ili ih kombinovati sa mirisnim štapićima. Kada oplemenite mesto u kome boravite omiljenim mirisima, shvatićete da je dekoracija prostora mnogo više od vizuelnog.

Aromaterapija kao dekoracija prostora

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *