Kada je neophodno snimanje zuba?

Zdravlju zuba treba posvetiti istu pažnju kao i zdravlju drugih organa. Još od ranog detinjstva se mogu pojaviti brojna oštećenja koja mogu da prouzrokuju probleme i sa drugim organima, pa zbog toga nemojte da zanemarujete održavanje oralnog zdravlja.

Zato je prevencija posebno važna. A pored prevencije posebno treba obratiti pažnju i na redovne kontrole i sanaciju oštećenja.

Ne kaže se slučajno bolje sprečiti nego lečiti. Ali kada stvari i ne idu kako treba onda nastaje muka i lekari moraju da pribegnu metodama koje baš i nisu popularne među pacijentima. Protetika, vađenje ili popravljanje zuba samo su neke od metoda kojima lekari moraju da pribegnu. Međutim, pre nego što se stomatolog odluči da primeni neku metodu lečenja, prvo mora najpre da bude siguran u stanje zuba u ustima. Zato je snimanje zuba neophodno, jer pomoću ovog snimka stomatolozi tačno znaju o kojem problemu je reč, a onda mogu da se odluče i za najbolju metodu lečenja.

Danas je moguće digitalno snimanke zuba u brojnim stomatološkim ordinacijama u Beogradu, a cena varira i zavisi od same ordinacije.

Različite su tehnike snimanja zuba, a moguće je napraviti 2D ili 3D snimak. Kada vam doktor kaže da treba napraviti ortopan, znajte da je reč o 2D snimku.

Zašto je snimanje zuba presudno tokom lečenja zuba?

Jeste li se nekada pitali zašto moraju zubi da se snimaju?

Najkraće rečeno, zubi se snimaju kako bi stomatolog mogao da postaci tačnu dijagnozu. Zahvaljujući prednostima moderne tehnologije lekari sada na osnovu jednog snimka mogu da uoče problem i prpnađu adekvatno rešenje za lečenje zuba. Sada je greška lekara svedena na najmanju moguću meru, jer na osnovu snimka više nema straha da će lekar postaviti negativnu dijagnozu ili pristupiti pogrešnom lečenju ili pogrešnoj intervenciji.

Trajanje snimanja zuba

Iako ste možda naišli na različite podatke i svi različito pišu o vremenu koje je potrebno da bi se zubi snimili, ali jedno je sigurno. Snimanje zuba traje 5 do 10 minuta. Veoma brzo i lako se dolazi do snimka, a pritom ništa ne boli.

Treba posebno napomenuti da je ortopan jedan od najvažnijih elemenata u stomatologiji. On predstavlja snimak zuba, sinusa, nosne šupljine i nerava, tj. zubnih šupljina. Drugačije se naziva i ortopanomograf, a posebno stomatolozima pomaže da vide kakve sve probleme pacijent ima sa zubima. Danas većina stomatologa traži upravo ovaj snimak kako bi kvalitetno i dobro obavili svoj posao.

Kroz ovaj snimak se mogu vidite i zubi koji još nisu iznikli u usnoj duplji, uočava se i njihov položaj, a nekada je moguće videti i da li su ti novi zubi zdravi ili ne. Takođe, na snimku je uočljivo i stanje i položaj korena zuba, njihov odnos, ali i stanje vilične kosti.

I da, zapamtite, ako jednom uradite ovaj snimak to ne znači da više nikad ne morate. Morate ga s vremena na vreme praviti, ali to ćete raditi prema savetima vašeg stomatologa.

Da li postoji razlika između 3D ortopan i običnog snimka?

Ortopan svakako nije jedini snimak koji može da se uradi. Jedan od boljih opcija je 3D ortopan, jer predstavlja savremenu verziju snimanja svih zuba, jer tako prikazuje celokupnu sliku vaše vilice i to iz više uglova.

Ovaj  snimak je postao obavezan pre ugradnje implamta, jer se pomoću njega  jasno vidi visina i širina kosti, ali i odnos prema drugim strukturama u vilici. Ove informacije su stomatolozima veoma važne, jer će tako zubar moći bezbedno i sigurno da vam ugradi implant i reši neki drugi problem u vilici.

Podeli na:

2 komentara na “Kada je neophodno snimanje zuba?

  1. Sada te odmah pošalju prvo na snimanje zuba pa tek onda gledaju šta će dalje. Što bi trebalo i da bude. Ranije snimanje ide tek nakon što je zubar izbušio pola glave nekome…

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *