Letovanje u Grčkoj na četiri točka

Mnogi su se ovog leta odlučili da na letovanje odu sopstvenim prevozom. Što zbog računice, što zbog udobnosti, na četiri točka su se put Grčke pokrenuli parovi, porodice, mlađi i stariji. Ukoliko isto planirate i vi, važno je da znate na šta bi trebalo obratiti pažnju tokom putovanja.

POBRINITE SE ZA SVOJ AUTOMOBIL

Letovanje u Grčkoj može da izgleda ovako: put bez problema, uživanje na plaži uz koktele, opuštanje, večere u restoranima, provodi, izleti, obilasci, siguran put do kuće. A može i drugačije: kvar na putu, potrošen novac, nervoza, odricanje od izlazaka ili poseta znamenostima u Grčkoj, strepnja na povratku u Srbiju, pa na samom kraju i saobraćajna nezgoda. Kako bi prva priča bila vaša, neophodno je da prvo zbrinete svoj automobil.

Stručnjaci savetuju da je servis obavezan ukoliko automobil koristite samo u gradskoj vožnji, odnosno ne prelazite više od 10.000 km godišnje. Potrebno je utvrditi u kakvom je stanju vozilo i preduprediti eventualne kvarove. Poseban akcenat je na menjaču i pneumaticima. U slučaju da jedna guma nije dobra, neophodno je zameniti obe na istoj osovini. Ne zaboravite kočnice i klima uređaj, bez kojih će vam put biti nemoguć. Takođe, pobrinite se da imate sve od obavezne opreme: svetloodbojni prsluk, protivpožarni parat, trougao, komplet prve pomoći, rezevni točak, set za krpljenje guma i komplet rezervnih sijalica.

ODMORITE SE

Na put nikako ne biste smeli da krećete umorni. Važno je da budete naspavani i odmorni. Ukoliko vam se prispava tokom putovanja, zaustavite auto i odmorite se. Letovanje u Grčkoj može da sačeka koji sat duže, radi vaše bezbednosti. Lekari savetuju da se nikako ne piju lekovi  koji mogu da vas uspavaju, pa čak ni oni protiv mučnine. Važno je i da posle tri do četiri sata vožnje napravite pauzu. Protegnite noge, prošetajte,  popijte kafu ili ručajte.

 

AUTOMOBILOM DO GRČKE

Letovanje u Grčkoj započećete već na niškom autoputu, koji vas vodi ka željenoj destinaciji. Putarina od Bubanj potoka iznosi 730 dinara i do naplatne rampe vozićete 207 kilometara. Tri kilometra dalje nalazi se velika raskrsnica, a vaš put je pravo. Prateći putokaze stići ćete do granice sa Makedonijom. Za ulazak u zemlju potrebni su vam lična karta i zeleni karton za auomobil.  Ovde možete natočiti gorivo, a cene su: BMB 95 – 1.29 evra, Evrodizel – 1.1 evro dok je TNG 0.59 evra. Granični prelaz za ulazak u Grčku, nalazi se na 545. kilometru od Bubanj potoka. Potreban vam je pasoš, ali ne i zeleni karton. Tek što krenete grčkim autoputem, nailazićete na isključenja koja će vas voditi ka odabranom letovalištu.

Najkraći i najjeftiniji put je do nekog od letovališta na Halkidikiju – oko 10 sati vožnje, odnosno 750 kilometara. Najudaljeniji je Krit, za koji će vam biti potrebno duplo više vremena, jer je udaljenost oko 1460 kilometara, a deo puta moraćete i brodom.

Srećan put!

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *