Nisam rođen s portafilterom u ruci. Priznajem.
Moj prvi kontakt sa kafom bio je daleko od savršenog espressa sa kremastom penom i bogatim notama lešnika. Bila je to tanka, razvodnjena „studentska kafa“ – dve kašičice nes kafe prelivene vrelom vodom i dodatak mleka „od oka“. Ali, kao i sve velike ljubavi, i ova je imala skroman početak.
Prva lekcija: Kafa je više od kofeina
Kafa je za mene tada bila gorivo. Sredstvo da ostanem budan na predavanjima i preživim noć učenja pred ispit. Međutim, jednog dana sam kročio u mali kafić u centru grada gde je miris prave kafe visio u vazduhu kao obećanje nečeg boljeg. Tada sam prvi put probao pravi espresso. Gust, aromatičan, sa penom koja je obećavala više od obične budnosti – obećavala je ritual.
Tog dana sam naučio prvu veliku lekciju: kafa nije samo napitak. Kafa je iskustvo.
Druga lekcija: Od kelnera do zaljubljenika
Da bih finansirao studije, zaposlio sam se kao kelner u tom istom kafiću. Barista, tada gospodin u kasnim četrdesetim s brkovima kao Salvador Dali, rekao mi je: „Ako hoćeš da služiš kafu, moraš da je razumeš.“ Učio me je razlikama među vrstama zrna, mlevenju, temperaturi vode, pa čak i kako da slušam zvuk aparata kad „peva“ pravu notu ekstrakcije.
Ubrzo sam naučio da postoji čitava nauka (i umetnost!) iza šoljice espresa. Nije svaka kafa ista. Niti je svaki aparat za espresso samo puki alat. Naučio sam da prepoznam arome, da razlikujem Arabiku od Robuste i da cenim jednostavnost savršeno pripremljene šoljice.
Treća lekcija: Kapsule nisu greh, već rešenje
Godinama kasnije, kad sam napustio kafić i preselio se u manji stan, nedostajala mi je profesionalna oprema. Nisam mogao da priuštim aparat za espresso iz snova. Počeo sam da istražujem alternative.
Tada su na scenu stupile espresso kapsule. Na početku sam bio skeptičan. „To je za one koji ne znaju šta je prava kafa,“ govorio sam, veran tradicionalnim metodama.
Ali, radoznalost je pobedila. Kupio sam aparat za kapsule. Prva šoljica me je razuverila. Bila je blizu onome što sam pravio iza šanka u kafiću. Savršen balans praktičnosti i kvaliteta.
Naravno, trebalo je vremena da pronađem kapsule koje zaista odgovaraju mom ukusu. Na tom putu, otkrio sam da izbor kapsula zavisi od mnogo faktora: ukusa, intenziteta, vrste aparata… Tada sam naišao na ovaj vodič za odabir pravih espresso kapsula i shvatio koliko je to važno za svakoga ko želi da uživa u espresso iskustvu kod kuće ili u kancelariji. Iskreno, da sam taj tekst pročitao ranije, uštedeo bih mnogo vremena (i novca) lutajući među proizvođačima i ukusima.
Četvrta lekcija: I kod kuće si barista
Kad sam savladao izbor kapsula, prešao sam na sledeći izazov: pena od mleka. Kupio sam mali ručni spenjer. Nije bilo lako. Prva pena je više ličila na sapunicu nego na mlečnu kremu. Ali s praksom je došla savršenost.
Sad, svakog jutra pravim cappuccino sa penom koja bi zadovoljila i mog starog mentora baristu. Kad mi dođu prijatelji, ne služim više običnu instant kafu. Svako dobije svoju kapsulu po ukusu i šoljicu punu pažnje. U njihovim očima, postao sam kućni barista.
Peta lekcija: Kafa je ritual, ne navika
Danas, kafa za mene više nije samo način da započnem dan. To je trenutak usporavanja. Pauza između obaveza. Razlog da se sedne, diše i uživa.
Nekad to bude „razbuđuša“ (za jutarnje buđenje), nekad „razgovoruša“ (za prijatelje), a ponekad „štreberuša“ dok pišem ili čitam.
Naučio sam da je kafa savršen izgovor za povezivanje sa drugima – bilo da se radi o prijateljima, porodici ili kolegama na poslu. A kapsule su mi omogućile da taj ritual bude jednostavan, brz i da uvek ima konzistentan kvalitet.
Zaključak: Svaka šoljica nosi priču
Ako ste ljubitelj kafe i razmišljate kako da unapredite svoje iskustvo kod kuće ili u kancelariji, nemojte se ustručavati da istražite svet espresso kapsula. Uz malo učenja i pravi izbor kapsula, i vi možete postati barista svog doma.
A za one koji žele da preskoče moje greške i odmah pronađu najbolje kapsule za svoj ukus i aparat, preporučujem da pogledaju ovaj vodič za odabir espresso kapsula – iskreno, meni je bio dragocen saputnik na mom putovanju od kafoljupca do kućnog majstora za espresso.
Jer, na kraju krajeva – nije važno da li pijete kafu iz aparata za 2000 evra ili sa kapsula. Važno je s kim je pijete i da li u toj šoljici nalazite radost života.