Kupus je najjeftiniji izvor veoma važnih vitamina i minerala, uz to ne goji. Zato ga treba uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Visoke je biološke a niske kalorijske vrednosti. Prava je riznica vitamina C i beta-karotena. Veoma je bogat mineralima, što doprinosi boljem metabolizmu a pre svega pročišćavanju krvi. Zato se smatra veoma značajnom namirnicom za detoksikaciju organizma. Takođe, kupus može da popravi krvnu sliku, umiri upalu creva, poboljša probavu, olakša varenje, ublaži mamurluk i razne upalne procese. Lišće kupusa koristi se i za oblaganje čireva na nogama, kod herpesa, upala dojki, za blaže opekotine i osipe. Sveže ceđen sok od kupusa pomaže kod čireva na želusu i dvanaestopalačnom crevu. Kupus je najbolje jesti sirov. A ukoliko ga ipak kuvate najbolje je da se stavi u vruću vodu a ne u hladnu.