8 saveta za smanjenje potrošnje podataka na Android pametnim telefonima

Android pametni telefoni u velikoj meri olakšavaju svakodnevni život, ali istovremeno prave od nas internet zavisnike. Konstantno preuzimanje novih i zanimljivih aplikacija i njihovo ažuriranje povećavaju potrošnju paketnih podataka, koju je neophodno kontrolisati kako se ne bismo neprijatno iznenadili kada stigne račun.

Kako biste izbegli nekontrolisanu potrošnju interneta i podataka na vašem Androidu, pogledajte ove savete:

  1. Koristite WiFi kad god vam se ukaže prilika

Pre nego što počnete da surfujete i proveravate naloge na društvenim mrežama, potražite otvorenu WiFi mrežu. Ukoliko je moguće, pristupite internetu preko WiFi konekcije, radije nego da trošite megabajte iz svog pretplatničkog paketa. Krećite se po onim rutama, za koje znate da imaju otvorene WiFi tačke i na taj način uštedite. Sve češće restorani, kafići i mnogi lokali pružaju mogućnost korišćenja njihove WiFi mreže, pa nema razloga da to ne iskoristite.

  1. Postavite upozorenje i limit za potrošnju podataka

Postavljanjem upozorenja i limita imaćete kontrolu potrošnje podataka. Tako možete da procenite koliko vam može trajati izabrani paket mobilnog operatera. Pored ograničene potrošnje podataka, ovim možete kontrolisati ili sprečiti neočekivano povećanje računa.

potrosnja podataka

Ukoliko vam grafikon sa slike nije jasan, evo nekoliko smernica: Crvena linija je limit koji možete da potrošite, dok je narandžasta linija namenjena za upozorenje. Ako u vašem pretplatničkom paketu imate 1GB interneta koji možete da iskoristite u toku meseca, onda postavite upozorenje (narandžastu liniju) na 650 MB, a limit (crvenu liniju) na 700MB. Kada to podesite, automatski ćete dobiti upozorenje nakon potrošenih 650MB, a nakon 700MB telefon će deaktivirati internet. Ne samo da ćete sprečiti neplanirane troškove, već ćete sačuvati 300MB interneta koje možete iskoristiti.

  1. Zaustavite sve aplikacije koje rade u pozadini

Svaka aplikacija koja ima neke pozadinske procese može potrošiti još koji dodatni megabajt, a da ni ne znate. Stoga pregledajte aplikacije i zaustavite sve one koje mogu na primer, napraviti rezervne kopije fotografija, proveravati obaveštenja i slično. Na ovo se nadovezuje i sprečavanje automatskog ažuriranja aplikacija.

  1. Sprečite automatsko ažuriranje aplikacija

Kad je vaš android povezan sa internetom, on će automatski proveravati da li imate nove mailove, obaveštenja na društvenim mrežama, nove poruke i slično. To podrazumeva i obavezno trošenje megabajta. Kako biste ovo sprečili, startujte Google Play prodavnicu. Potom kliknite na tri horizontalne crtice u gornjem levom uglu i iz menija izaberite Podešavanje. U okviru Podešavanja možete naći isečak “opšta podešavanja”, a potom “automatsko ažuriranje aplikacije”. Tu izaberite “ne ažurirajte aplikacije automatski”. I to je cela procedura kojom ćete uštedeti koji megabajt.

potrosnja podataka android

  1. Preuzimajte podatke samo ako ste povezani na WiFi

Kada preuzimate pesme, slike ili velike fajlove, potrudite se da to radite samo kada koristite WiFi mrežu, a ne podatke svog pretplatničkog paketa. YouTube, Vimeo, Spotify i ostale aplikacije troše puno podataka, pa ako morate da slušate muziku u teretani, dok vozite ili šetate, bolje je da ranije preuzmete svoje omiljene pesme i potom ih slušate sa svog telefona.

  1. Uklonite oglase

Sporo učitavanje stranica i oglasa na internetu produžiće vaše internet surfovanje. Stoga uklonite oglase uz pomoć aplikacija ili ad blockera kao što su Adblock Plus (koji radi samo uz WiFI) ili AdAway.

  1. Pre putovanja, sačuvajte mape sa Google maps

Google maps od nedavno imaju opciju da sačuvate željenu mapu kako ne biste na putu morali da trošite internet ili tragate za slobodnom WiFi mrežom. Možete da preuzmete mapu dok imate WiFi, a nakon preuzimanja, mapa će vam biti dostupna čak i kada uopšte nemate pristup internetu. Sve što treba da uradite jeste da zumirate deo mape koji vam je potreban i u polju za pretragu ukucate “ok maps”. Vaša mapa je spremna za offline upotrebu.

  1. Ako idete na putovanje, upoznajte se sa roming cenovnikom

Kada je reč o putovanjima, neophodno je da se raspitate o cenama za usluge u romingu, ukoliko morate da nosite srpsku karticu. Najbolje je da u tom slučaju isključite paketne podatke pri izlasku i zemlje i tako sprečite iznenađenje po prispelom, i znatno uvećanom računu. Jer dovoljno je da se aplikacije samo jednom ažuriraju preko interneta iz vašeg pretplatničkog paketa i vaš račun će biti uvećan za nekoliko hiljada dinara.

sim-kartica

Srećom, stiže dobra vest, a to je da će Evropa do 2017. godine ukinuti roming, što će olakšati komunikaciju kada krenete na put. Predstavnici EU i Evropskog parlamenta su se usaglasili u vezi sa ovom odlukom, a pre konačnog ukudanja rominga, putnici mogu da očekuju znatno sniženje cena roming saobraćaja. Razgovori unutar EU koštaće 5 centi po minutu (trenutno je 19 centi za pozivne, a 5 centi za prijem poziva), gornja granica za SMS poruke je 2 centa (trenutno je 6 centi), a pri surfovanju će svaki megabajt koštati maksimalno 5 centi (trenutno je 20 centi). Na ove troškove dolazi i porez za dodatu vrednost.

Autor: Mobilni Shop

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *