Kondicija iznad svega

Često pominjanu maksimu “u zdravom teluzdrav duh”, mnogi shvataju samo površno pa se  tako razočaravaju u njeno značenje. Potpuna posvećenost svom telu doprinosi i napretku duševnog života pa se među vežbačima i onima koji vode računa o svom izgledu mnogo ređe sreću anksiozni i depresivni. Da vežbanje utiče na zdravlje to je već odavno potvrđeno a prednost vežbanja svakako je i esteteski momenat koji često biva posledica vežbanja ali neretko i uzrok odnosno glavna motivacija. Bilo kako bilo, vežbanju treba prionuti potpuno posvećeno kako bismo  videli i osetili što bolje rezultate. Izlazak iz zimskog perioda pravo je vreme da se posrede računi i telu priušti malo više pažnje. Podsticaj za to mogu Vam biti lepo vreme kao i činjenica da će uskoro naići period nošenja kratkih rukava te svoje telesne nepravilnosti nećete moći da krijete ispod perjanih jakni, šalova i kaputa. Zavrnite rukave i napred na posao.

1

Vežbe disanja i istezanja

Ukoliko ste neaktivni vežbači ili ste zagazili u starije doba preporuka je da sa zahtevnijim vežbama ne krećete odmah. Poneka vežba istezanja vratnih i ramenih mišića kao i vežbe koje jačaju mišiće kičme dovoljne su za početak. Uz sve ovo naravno treba uskladiti  nekoliko tehnika disanja koje se vremenom uče. Disanje grudima i disanje iz stomaka osnova su pravilnog disanja a kombiinovanje ove dve tehnike često oslobađa stresa i uvodi u mirnije životne vode. Pravilno disanje je osnova dobrog zdravlja te se ono najpre uči i u sportovima borilačkih veština. Časovi joge ili vežbanje joge kod kuće nakon instrukcija takođe zahtevaju učenje pravilnog disanja. Kako je disanje osnova života logično je da je u sportu veliki deo  napretka podređen disanju. Istezanjem mišića isti i jačate a preporuka je da ovakve vežbe radite u ranim jutarnjim časovima na prazan stomak ili barem pola sata nakon jela. Posle nekog vremena osetićete napredak pa svoje vežbe možete i nadograditi.

trcanje

Trčanje osnova zdravlja

Ukoliko ste malo više utrenirani nema razloga da Vas podsećamo da prvi prolećni dan iskoristite na najbolji mogući način. Lagana sportska oprema i mekane patike biće dovoljne da se uputite pored reke, na fudbalsko igralište ili jednsotavno odredtite sebi zanimljivu trasu. Kombinovanjem laganog džoginga i šprinteva barem nekoliko puta nedeljno doći ćete do savršene forme. Ukolio Vam se trčanje čini monotonim možete se oraspoložiti muzikom. Telefoni novijih generacija ili plejeri za muziku pomoći će Vam da savladate i više kilometara. Nabavite mini slušalice ili osposobite stare zaboravljene bubice i pravac trčanje. Kroz nekoliko meseci osetićete kako se vraćate u formu pa tada svoj tempo i dužinu staze možete intenzivirati.Džogiranje i trčanje ne utiču samo na razvoj nožnih mišića već i na gubljenje suvišnih masti, izbacivanje toksina iz organizma ali i definisanje mišića. Kombinacija trčanja sa biciklom i teretanom kao i adekvatnom ishranom isklesaće Vam telo poput spartanaca.

4

Vežbe opterećenja

U zavisnosti od toga kakva Vam je telesna struktura i šta želite da postignete u svoj redovan trening ponekad valja uvrstiti i statičke vežbe opterećenja. Važno je imati na umu da je reč o zdravim navikama a ne profesionalnom bodibildingu te se nemojte previše opterećivati težinama. Zapamtite da će Vam organizam biti zahvalan ako ga počastite jednom slatkom torturom i podizanjem nečega što je teže od kašike i miša za računar. Dakle, kombinacija fitness treninga za skidanje masti i definiciju kod osoba punijeg stasa idealna je za  jačanje muskulature. Ukoliko želite da postignete veću mišićnu masu  bench pres, propadanja i vežbe sa jednoručnim tegovima uticaće na razvoj grudi. Mišiće leđa vežbajte većim brojem serija raznovrsnih zgibova kao i mrtvim dizanjima. Napravite dobar plan i vežbajte mišiće ramena. Čučanj će Vam dobro doći za vežbanje eksplozivnosti nogu a kombinovanje svih vežbi uticaće na razvoj telesne muskulature.

2

Ishrana, ishrana, ishrana…

Često na TV-u i preko drugih sredstava informisanja slušamo da istraživanja govore kako JUNK ishrana utiče na gojaznost. No, gojaznost je samo jedan od problema koji se javlja neredovnom i loše isplaniranom ishranom. Povišen ili snižen krvni pritisak, dijabetes, visok holesterol, problem sa probavom, premor , često su posledica upravo neplanske ishrane, neredovne i slobodno možemo reći loše ishrane. Ono što je najvažnije znati jested a nije važno koliko se jede nego kako i šta se jede. Vodeći računa o ishrani dovodimo telo do bržeg napretka. Najbolji način utvrđivanja koja ishrana konvenira našem fizičkom sklopu jeste posavetovati se sa nutricionistom i lekarom. Osnovni ključ napretka jeste ne raditi protiv svog tela. Ovde se prvenstveno misli na to da se zbog želje da što pre sklonimo višak kilograma često odlučujemo za preterane dijete “na svoju ruku”, čineći stvari pogrešnim i često kontraproduktivnim.   Ipak, kao univerzalni zaključak može se reći da telo stalno treba snabdevati vitaminima, proteinima, mastima i ugljenim hidratima. Kakav će odnos ovih činilaca biti zavisi od trenutne telesne konstitucije. U slučaju anemije  treba jesti hranu bogatu gvožđem i C vitaminom te izbegavati tannin koji se nalazi u mleku, čajevima i kafi. Alkohol i cigarete  su najveći protivnici zdravih navika pa valja razmisliti o prestanku druženja sa ovim porocima.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *