Prednosti i mane krunica za zube

Odluku o tome da li hoćemo ili nećemo da ugradimo krunicu za zube treba doneti polako i pažljivo iz jednog izuzetno važnog razloga – kada na zub jednom postavimo krunicu za zube, nema nazad. Priprema za postavljanje krunice podrazumeva obilno brušenje zuba. Kada zub izbrusimo i postavimo krunicu, nema predomišljanja. Zbog toga pre nego sednete u udobnu stolicu stomatološke ordinacije, dobro razmislite i proučite sve prednosti, mane i nepoželjne efekte krunica za zube.

Prednosti postavljanja krunica za zube

Uopšteno, glavne prednosti krunica za zube jesu zaštita zuba, dugotrajnost i estetički izgled zuba. Postavljanjem krunica mogu se poboljšati boja i oblik zuba. Dodatno, u zavisnosti od potrebe, pomoću njih se povećavaju dužina ili širina zuba. Diskoloracije koje se ponekad javljaju na zubima mogu se prekriti postavljanjem krunica za zube. Najprirodniji izgled daju bezmetalne krunice koje su dodatno i otpornije na fleke od krunica izrađenih od drugih materijala.

Krunice za zube obezbeđuju najbolju moguću zaštitu ozbiljno oštećenim zubima. A što se tiče njihove dugotrajnosti, nju su potvrdile mnogobrojne studije čiji rezultati ukazuju na to da su one dugotrajnije od svih drugih implanata i restauracija zuba. Kao što smo već u uvodu napisali, kada se jednom obavi priprema za postavljanje krunice, zubu će ona uvek biti potrebna. Dakle, povratka nema.

Mane postavljanja krunica za zube

Glavne mane ugradnje krunica za zube jesu njihova destruktivnost, oštećivanje nerava, kao i visoka cena tretmana. Zbog čega važi tvrdnja da je ugradnja krunica destruktivna? Ukoliko je zub potpuno prirodan, priprema za njeno postavljanje oštećuje zub budući da ona podrazumeva njegovo obimno brušenje. U slučajevima kada je zub već bio oštećen ili kada je već nekoliko puta bio popravljan, krunice za zube imaju zaštitnu ulogu.

Druga mana njihove ugradnje, jeste to što se nekad dešava da ona izazove oštećenje nerava zuba. Pored toga, tu je i visoka cena kao dodatna mana ovog tretmana. Ta cena varira u zavisnosti od toga koji tip krunice ugrađujemo. Najjeftinije među njima su metalo keramičke, dok su keramiče i cirkon keramičke nešto skuplje. I poslednja mana koju mi ističemo jeste to što se ugradnja obavlja u više tretmana i traje dugo. Izuzetak od „pravila“ jesu keramičke krunice za zube koje se mogu postaviti u okviru jednog tretmana.

Da li se krunica za zube može baš uvek postaviti?

Ono što je još važno znati pre nego što se odlučimo za postavljanje krunice za zube jeste da postoje okolnosti u kojima se one ne mogu postavljati ili je njihovo postavljanje osetljiva odluka. Pipremanje zuba za ugradnju krunice kompleksna je i delikatna procedura. Ukoliko je pozicija zuba nezgodna, priprema zuba možda neće biti moguća. Isto tako kada su u pitanju previše oštećeni zubi, vađenje zuba nekada je bolje rešenje od stavljanja krunice.

Takođe, izuzetno je važno da stomatolog razmotri biološke efekte koje krunica može proizvesti na zubu, a ne samo o njegovom spoljašnjem izgledu. Kao što smo već napomenuli, događa se da se prilikom pripreme zuba za ugradnju krunice oštete nervi.

Nakon ugradnje krunica za zube potrebno je pažljivo brinuti o oralnoj higijeni, a krajeve krunica održavati čistim.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *