Briga o zubima dece – izazov za roditelja, ali i za dete

Veoma značajan period u životu deteta od trenutka kada mu izrastu svi zubići jeste odlazak u stomatološku ordinaciju. Dečiji stomatolog često bude ili najomiljeniji ili najomraženiji lik iz detinjstva svakog mališana, a sama dečija stomatologija veoma je zahtevna i predstavlja izazov za svakog ko se odluči za ovaj posao.

Da bi zubi bili zdravi, neophodno je konstantno edukovati kako roditelje i decu, tako i same lekare. Naime, roditelji moraju da se pobrinu da deca imaju redovne stomatološke preglede, ali i da na vreme decu naviknu na pranje zuba i održavanje oralne higijene usta.

Kako naviknuti dete na redovno pranje zubića? Svakako, kroz igru i edukaciju dobićete spoj lepog i korisnog, odnosno deci treba predstaviti redovno održavanje oralne higijene kao slikovitu priču koja će ih zainteresovati i navesti da se odgovorno ponašaju od malena prema svojim zubima. Tako ćete se na vreme pobrinuti da vaše dete ima zdrave i lepe zube.

Ukoliko od malena primetite da dete ima problema sa razvojem vilice i normalnim rastom zuba, dečiji stomatolog će vas dalje uputiti kako da se ponašate. Nekada je preporuka i samog dečijeg stomatologa da mališani nose protezu, jer je za decu najpogodnije da protezu nose u što ranijem uzrastu kako bi na vreme ispravili neke nepravilnosti u svojoj vilici.

Malo dete, mala četkica za zube

Svaki dečji stomatolog preporučuje roditeljima da izaberu pravu četkicu za svoje dete, jer su desni svakog mališana veoma osetljive, a pogrešna četkica može da izazove oštećenje desni vašeg deteta. Četkica bi trebalo da bude sačinjena od mekih najlonskih dlačica i da bude mala, jer za malo dete potrebna je mala četkica. Svakako će mala četkica privući ogromnu pažnju vašeg deteta, a i ona mora da bude prilagođena njegovom uzrastu.

Kako dete raste, tako bi trebalo i četkicu menjati. Srazmerno uzrastu, četkica bi trebalo da bude veličine da njena glava može da čisti najviše dva zuba istovremeno. Dužina same četkice ne bi trebalo da bude veća od dužine vilice vašeg deteta, jer ona treba da dohvati i kutnjake. Optimalni period za menjanje četkice jeste kao i kod odrasli na tri ili četiri meseca ili ranije ukoliko dođe do njenog habanja. Ako ste ipak od onih kul roditelja koji će sve da urade samo da animiraju svoje dete, uvek možete izabrati električnu četkicu, jer će detetu ona sigurno biti zanimljivija.

Zdravom ishranom do jakih zuba

U ranom uzrastu deteta važno je ograničiti unos slatkiša. Ne treba biti rigorozan, pa ne dozvoliti nimalo slatkiša, a opet niti dozvoliti da se prejeda, jer umeren unos slatkog se može odraziti i na sam kvalitet zuba. Dečiji stomatolozi savetuju da je najbolje dozvoliti deci slatkiše odmah posle glavnog obroka, jer tada se zahvajujući većoj količini pljuvačke hrana ispira iz usta. Ukoliko se dugo zadrži u ustima, šećer najpre izaziva pojavu karijesa. Zato se savetuje da posle jela deca obavezno peru zube, a ako to nije moguće, jer su u školi ili na nekom drugom javnom mestu onda je korišćenje žvakaćih guma bez šećera rešenje za veće lučenje pljuvačke. Ako biste da svoje dete naviknete na zdravu hranu, dobar izbor je svakako voće, kao zamena za slatkiše.

Sve u svemu, svi ovi saveti samo su neki od osnovih pravila kojih se treba pridržavati kako bi pomogla vašem detetu da održe zdravu i kvalitetnu higijenu zuba, a samim tim i kvalitetno zdravlje, jer ne kaže se slučajno zdravlje na usta ulazi.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *