Lečenje uljem divljeg origana

U današnje vreme origano ulje spada u najmoćnija prirodna sredstva sa antiseptičkim i antibiotskim dejstvom. Origano ulje daje pozitivne rezultate u lečenju mnogih bolesti i tegoba a najčešće se upotrebljava:

– za lečenje prehlade i gripa
– protiv upale sinusa
– protiv bronhitisa
– protiv infekcije grla
– protiv infekcije usta i nosa
– za suzbijanje crevnih parazita
– za suzbijanje gljivičnih oboljenja
– za ublažavanje infekcija i iritacija na koži
– za lečenje akni
– protiv astme
– za jačanje imuniteta

Važno je znati da se ovde govori o origano ulju koje se dobija od lišća divljeg origana, dakle ne onog istog koje smo navikli da koristimo kao obavezan začin za picu i druga mediteranska jela. Divlji origano raste na velikim nadmorskim visinama (1500-2000 m) i ne upotrebljava se kao začin.

Sada evo i nekoliko saveta za lečenje origano uljem:

Gljivica Candida često izaziva oboljenje noktiju a može se izlečiti tako što se prethodno oprani i suvi nokti umoče u origano ulje na minut ili dva, dva puta dnevno, nekoliko dana za redom. Nakon toga tri puta dnevno, u trajanju od šest meseci, namazati nokte sa 2-3 kapi ulja.

Origano ulje ublažiće iritaciju i svrab na koži usled infekcije ukoliko se na tim mestima nanese nekoliko kapi ovog ulja. Osobama sa osetljivom kožom preporučuje se da origano ulje prethodno razblaže maslinovim ili nekim drugim uljem.

Za suzbijanje bubuljica i akni potrebno je u kvalitetno sredstvo za čišćenje lica (recimo ružin tonik bez alkohola), dodati kap ili dve origano ulja.

Posto je pravo i kvalitetno origano ulje veoma jako, što se tiče načina doziranja za oralnu upotrebu preporučuje se oprez i strogo pridržavanje saveta lekara i proizvođača koji je u obavezi da na proizvodu istakne podatke vezane za doziranje i način upotrebe.

Ulje divljeg origana ne bi trebale upotrebljavati osobe koje boluju od nedostatka gvoždja u organizmu jer može dovesti do toga da se ovaj mineral u telu slabije absorbuje, osobe sa povišenim krvnim pritiskom, srčani bolesnici, trudnice i dojilje.

 

vranilova trava 1

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *