Hemoroidi nisu bauk: kako ih sprečiti i lečiti

Ako ste mislili da su hemoroidi problem sa kojim se jedino Vi suočavate redovno, možda će Vas iznenaditi činjenica da je preko dve trećine ljudi makar jednom patilo od ove poteškoće. Njima su podložne trudnice, sportisti ili oni koji imaju genetske predispozicije za njihovo dobijanje, a najčešće se stvaraju zbog opstipacije. U kojoj god grupi da ste se pronašli, treba da delujete na vreme, kako ne biste morali da se podvrgnete operaciji.

Drugačija ishrana

Hemoroidi podjednako pogađaju i gojazne i mršave osobe, a trik je zapravo u načinu Vaše ishrane. Peciva koja se kupuju u pekari, brza hrana poput hamburgera i pice, razne suve grickalice, prerađena su i rafinisana hrana sa mnogo aditiva, koja nije zdrava i usporava metabolizam. Napinjanje prilikom pražnjenja creva uzrokuje da se hemoroidi pojave, te bi trebalo da počnete da vodite računa o ishrani. Pored svežeg voća i povrća, obavezno jedite što više supe i čorbe, pijte jogurt i konzumirajte mekinje, laneno seme i suve šljive, koji će Vas terati na pražnjenje i neće uzrokovati tvrdu stolicu.

Kretanje, a ne sedenje

Sedenje je druga vrsta pritiska koja se stvara na anus i koja čini da se hemoroidi jave ili vrate, te je zato potrebno što više biti fizički aktivan ili makar šetati, minimum pola sata dnevno. To je vreme koje zaista svako može da izdvoji.

Topla kupka

Ako Vam se jave hemoroidi, jedan od načina da ublažite njihove simptome, poput bola i neprijatnog peckanja, jeste da legnete u toplu kupku na pet minuta. Zatim ih isperite hladnom vodom, što će uzrokovati skupljanje krvnih sudova i njihovo povlačenje. Nemojte koristiti agresivna i parfimisana sredstva za higijenu, već što blaža.

Veš i toalet-papir

Hemoroidi se stvaraju i ako se nosi veš od neprirodnih materijala ili sintetike, uzak i malih dimenzija, te ovu naviku treba promeniti, pogotovo onda kada je upala akutna. Takođe, nemojte koristiti ni grub toalet-papir. Površine koje nisu ravne, tvrde ili su parfimisane mogu uzrokovati da se hemoroidi još više upale, te blago tapkajte mekim toalet-papirom kada završite stolicu ili pokvasite papir. Vlažne maramice nemojte koristiti jer im se često dodaju mirisi.

Čajevi i voda

Sigurno znate da morate da pijete bar dve litre vode dnevno kako biste regulisali metabolizam, ali treba da znate i da čajevi od kamilice i žalfije mogu sprečiti da se hemoroidi vrate. Ove vrste takođe su delotvorne kada se jednom ohlađenom šoljom tečnosti ispere obolelo mesto.

Šta kada osećate bol?

Hemoroidi mogu biti izuzetno bolni, te se u tom slučaju trudite da ne sedite, već budete u ležećem ili polusedećem položaju, sa podignutim nogama. Ako ni tako nije nešto lakše, obavezno se obratite lekaru. Takođe, razne kreme i čepići kojima se hemoroidi leče dostupni su u apotekama i bez lekarskog recepta, ali stručnjaci apeluju da ih svejedno ne koristite na svoju ruku. Ako simptomi ne prođu za jedan dan, obavezno se javite lekaru. To nikako ne znači da su hemoroidi uznapredovali dotle da morate na operaciju, već je bolje da se konsultujete sa doktorom koja će Vam krema odgovarati, pošto mnoge mogu da izazovu alergijsku reakciju i pogršaju stanje.

Hemoroidi nisu bauk: kako ih sprečiti i lečiti

Podeli na:

One thought on “Hemoroidi nisu bauk: kako ih sprečiti i lečiti

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *