Koliko znamo o kafi?

Koliko znamo o kafi?

Kafa, kahva, kava – Sa svojim osvajanjem sveta krenula je od Arabije, da bi se odatle proširila na sav islamski svet, a zatim i na ostatak. Načini pripremanja i posluživanja kafe varirali su u zavisnosti od lokalnih običaja, a u najveći deo Evrope kafa je stigla u toku 16. veka, pre svega preko Francuske i Italije.  espresso 1

Njena prapostojbina je jedna pokrajina u Etiopiji, po kojoj je i dobila ime, a koje je najpravilnije izgovoriti sa slovom H, ali se usled komplikovanog izgovora ovaj glas izgubio, iako i sam takav drhtav i hrapav izgovor kao da već može donekle da nam dočara aromu ovog napitka. Takođe preko Evrope, Portugalije, kafa je stigla i u Brazil, koji je za manje od veka postao najveći proizvođač u svetu.

Kakva kafa stiže na naše stolove?

Postoje dve vrste kafe – arabika i robusta. Arabika je češće u upotrebi, a smatra se  kvalitetnijom.  Uspeva u predelima sa tropskom klimom, a stručnjaci kažu da je najbolje kada se bere ručno, jer se na taj način zrno najmanje oštećuje. Same faze termičke obrade su – branje kafe, njeno sušenje, zatim prženje pa hlađenje. Najbitniji su miris i ukus, veličina zrna ne toliko, budući da se naposletku ipak melje. Ljubitelji istančanog ukusa kažu da se prepoznaju i nijanse u razlici mirisa i ukusa zavisno od podneblja na kome uspeva, pa se tako u mirisu i ukusu kafe sa određenih područja može prepoznati i nota okeana ili zemlje.

U osnovi kafu možemo podeliti na “tursku” i espresso kafu, čija je sirovinska osnova ista, ali se obrada, a na kraju i ukus kao što znamo, dosta razlikuju. O turskoj kafi znamo dosta, a za espresso kafu možemo da se zahvalimo Luiđiju Bezeri, koji je na samom početku 20. veka napravio prvi espresso aparat, i omogućio nam ovaj kremast, specifičan ukus prave kafe.

Skoro je pa prevelik spisak različitih varijanti i varijacija različite espresso kafe – običan “kratki”, sa mlekom, bez mleka, moka, makijato, kapućino. I najprobirljiviji među nama odabraće nešto za sebe. Kod samih aparata, a samim tim i pripreme ove kafe, razlikujemo dve varijante – aparati za espresso koji funkcionisu sa mlinom, i oni koji za espresso aparate koriste kapsule. Kafa iz aparata sa mlinom jeste pržena espresso kafa u zrnu, a usitnjava se neposredno pre pripreme željenog napitka, dok su ovakve kapsule za espresso aparate najčešće posebno upakovane, zatvorene u posebnu foliju, koja omogućava da je kafa za pripremu napitka uvek vrhunske svežine. Selekcija, najčešće automatska, napitaka iz aparata, kremasta pena i jedinstvena svežina omogućiće vrhunsko uživanje u omiljenom napitku. espresso 2

Podeli na:

One thought on “Koliko znamo o kafi?

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *