LJUBAVNI SAVETI – 10 NAJBOLJIH

Veze mogu biti teške. Traže dosta rada, posvećenosti i pažnje. Pronaći nekoga za ceo život je veoma težak zadatak, ali uvek postoje saveti koji će vam u tome pomoći. Čak i kada nađete idealnog partnera još uvek morate raditi na vezi kako bi ona bila što bolja.

  1. Steknite samopouzdanje i cenite sebe

Ovo je možda najvažniji savet, bilo da ste u dugoj vezi, bilo da tražite partnera. Nikada nećete biti savršeni, ali ako se pogledate u ogledalo i zadovoljni ste sobom, to će se i videti. Ključ samopouzdanja je da se osećate dobro u svojoj koži. Ukoliko ste napravili neku grešku, ne dozvolite da vas to omete, već izvucite najviše iz toga i nastavite dalje. Ukoliko vam se desi da se zaljubite, ne pokušavajte da budete neko ko niste samo da bi ste se svideli toj osobi, već budite svoji. Ne zaboravite važnu činjenicu, a to je da ste tu osobu privukli baš zbog toga kakvi ste!

  1. Ne sudite na prvi pogled

Svako od nas ima neke kriterijume koje traži kod partnera, što je sasvim normalno, ali treba dati šansu svima. Zapitajte se da li želite da izgubite kvalitetnu osobu samo zato što se nije uklopila u sliku vašeg idealnog partnera. Prvi utisak jeste važan, ali nije najvažniji, jer postoji velika mogućnost da vremenom shvatite da je ustvari to prava osoba za vas.

  1. Komunicirajte

Komunikacija je ključ uspeha. Najbolje ćete upoznati nekoga ukoliko pričate. Od uobičajnih pitanja kao što su: „Koji ti je omiljeni film?“, „Koju hranu najviše voliš?“, do nekih malo intimnijih: „Kakvo ti je bilo detinjstvo?“, „Kakav ti je odnos sa roditeljima?“ Time ćete naučiti šta vaš partner voli, ali i kakav je kao osoba, jer je na kraju krajeva upravo ta intimnost ono za čime tragamo. Pritom, na početku ne treba ni biti previše otvoren, jer mala doza misterije nikada nije loša.

  1. Provodite vreme zajedno, ali ne preterujte

Dobro je na samom početku napraviti dobar temelj na kome će se zasnivati vaša veza. To ćete postići vremenom koje provodite zajedno, bilo sami ili u društvu. Imajte zajedničke aktivnosti u kojima ćete oboje uživati. Raspitajte se šta vaš partner voli i tako isplanirajte kvalitetno vreme koje ćete provesti zajedno. Ne očekujte da ćete provodi po ceo dan sa njim, jer je potrebno imati i „svojih 5 minuta“. Ne zapostavljajte sebe i stvari koje ste do tada voleli, već napravite mesta taman onoliko koliko treba.

  1. Budite otvoreni

Uvek je lepo poširiti svoje vidike, možda otkrijete nove stvari za koje niste ni znali da vam se svidjaju. To ćete najbolje postići uz partnera. Prihvatite predloge svog partnera. To ne znači da će vam postati najomiljenija stvar, ali ćete možda izgraditi nešto što će biti samo vaše, to jest, nešto u čemu ćete uživati samo kada ste zajedno. Takođe ćete prihvatiti i ceniti razlike koje postoje među vama. Ukoliko nešto stvarno ne volite bolje budite otvoreni i saopštite partneru, jer lažno uživanje nije dobro ni za vas, ni za vašeg partnera.

  1. Ne idealizujte

Niko nije idealan, ni vi, ni vaš partner. Kada se zaljubie, svi idealizuju svoje partnere, ali time postajete slepi. Neke mane umanjite iako vidite, da se ne bi kvario sveopšti osećaj zadovoljstva. Idealizacija je korisna donekle, posebno na početku veze, jer vam ona daje inicijalnu energiju koja pokreće vaš emotivni odnos. Ipak, može biti štetna ukoliko preterujete i ukoliko značajne negativne činjenice o partneru zanemarujete. Sa druge strane, treba da budete kritični i oprezni, ali ne previše, jer ćete iz takog odnosa isključiti mogućnost prepuštanja i sticanja poverenja, što je vrlo bitna komponenta svake emotivne veze.

  1. Poštujte voljenu osobu i dajte joj slobodu

Veoma je važno slušati partnera, uvažavati njegove savete i poštovati način na koji razmišlja. To naravno ne znači da treba da se slažete u svemu, ali ako date do znanja da poštujete, bićete poštovani. Najvažniji deo svake veze je razumevanje i prihvatanje. Sloboda je takođe neophodna za stabilnost veze. Usled straha da možete da izgubite voljenu osobu, često prelazite neke granice u ljubavi. Ukoliko strah stavite ispred poštovanja i razumevanja, gubite poverenje voljene osobe i veza više nije zdrava. Što se više držite tog straha, lakše ćete izgubiti partnera, tako da je veoma bitno da se partner oseća slobodno pored vas.

 

  1. Budite romantični

Koliko je neko romantičan je individualna stvar i romatični gest definitivno nije jedini način da se pokaže ljubav, ali dokle god se trudite isplatiće vam se. Povremeni znaci pažnje svakako nisu na odmet. Sitnicama kao što je neki cvet ili iznenadni izlazak u najdraži restoran, partneru dajete do znanja da razmišljate o njemu i kada nije pored vas.

  1. Ne žurite

Ne žurite da upoznate nekoga. To što ćete znati sve o svome partneru vas neće učiniti boljim, već ćete svog partnera samo uplašiti. Ne žurite sa zaključcima, jer ćete vrlo često pogrešiti i time rizikovati poštovanje i otvorenost partnera. Ne žurite da date 100% sebe. Neke stvari vaš partner ne mora da zna o vama na početku veze. To nisu neke velike i bitne stvari, već neke intimnije koje je bolje sačuvati za sebe.

  1. Učite svakim danom

Svakim danom se trudite da malo upoznate svog partnera, a malo više sebe. Time ćete održavati vezu i biće vam zanimljivije. Trudite se da dobro slušate svog partnera, jer će vam se to isplatiti u budućnosti. Bilo da je to neki poklon za rođendan ili godišnjicu, bilo da je shvatanje njegovih razmišnjanja ili stavova, vaš partner će to ceniti.

Podeli na:

One thought on “LJUBAVNI SAVETI – 10 NAJBOLJIH

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *