Kako urediti iznajmljeni stan?

Da li živite u svom stanu ili ste podstanar? Ako imate dom koji zapravo i nije baš vaš, ne znači da ne treba da ga uredite po sopstvenoj želji. Naime, iznajmljeni stanovi mogu da budu odlično mesto koje treba urediti po želji, ali uređenje stana može itekako da bude izazovno. Pogotovu ako je reč o stanu koji iznajmljujete.

Ipak, ako već živite u stanu koji nije vaš, već ga iznajmljujete to znači da postoje određena ograničenja. Da li su vam vlasnici rekli da zidovi moraju biti isključivo beli? Ima vlasnika stanova koji dozvoljavaju uređenje stana, ali samo do određenih granica. Ima, doduše i onih vlasnika koji ne žele da se prave nikakve promene u stanu, a pojedini stanodavci idu do te mere da svojim stanarima ne dozvoljavaju ni promene poput kačenja slika na zid, niti bušenja zidova.

A situacija često ume da bude i još kompleksnija. Naime, mnogi stanovi koji se izdaju su uglavnom manjih kvadratura, a to znači da nema mesta za neke suvišne detalje. Ormari su manji, vitrine fiksirane, a osvetljenje skromno. U takvom stanu ipak ne možete mnogo da date svog ličnog pečata, a ako ne želite da naljutite stanodavca, onda preporučujemo da ne eksperimentišete.

Obratite pažnju na prostor!

Trebalo bi da stvorite okruženje prema sopstvenoj viziji. Naime, vreme brzo prolazi, a da ne biste kasnije žalili, svoje utočište napravite prema sopstvenim zamislima. Mnogi stanari se ne osećaju prijatno i ugodno u stanu u kojem žive samo zato što to nije njihov lični stan. Kako god, uživajte u prostoru u kojem provodite vreme, uredite ga prema svojim željama, oplemenite dom, jer trenutno je iznajmljeni stan jedini dom koji imate.

            Plan, plan i opet plan!

Dobar plan je zlata vredan. Koliko ste samo puta ovo čuli? E pa, stvarno jeste dobar plan zlata vredan, pogotovu kada je uređenje stana u pitanju. Zato posebno obratite pažnju na funkcionalnost stana, a ne na formu, pa sav nameštaj uklopite kao slagalicu i neće biti problema.

Ako kupujete nove stvari, budite obazrivi. Nemojte bacati silne novce na novi nameštaj, jer pitanje je koliko ćete se dugo zadržati u iznajmljenom stanu.

            Dodajte nove boje u stanu!

Ako već ne smete da menjate boju zidova, onda možete da unesete kolorit u vaš stan – promenite boju zavesa ili ubacite biljke koje su jarkih boja. Na ovaj način ćete ulepšati prostor, a svakako će ova promena doprineti i da se osećate lepše i raspoloženije.

Kombinujete različite boje, a ako dođe do promene stana, sa sobom uvek možete da ponesete cvećke ili zavese. Tako da ne morate da brinete da li će se gazda stana ljutiti što ste dodali malo vedrih boja u prostor.

            A grejanje?

Mnogi podstnari znaju koliko je nekada teško izaći na kraj sa troškovima za struju ili grejanje u vreme zimske sezone. Ipak, ako u stanu imate TA peć, a niste zadovoljni količinom toplote koju ona emituje, uvek možete kupiti neku grejalicu. Ako su u stanu kvalitetni panelni radijatori, onda brige neće biti. Zato ne obraćajte pažnju na priče da se grejanje pomoću panelnih radijatora ne isplati, jer to nije tako. A uostalom uverite se i sami u kvalitet i toplinu koju pružaju panelni radijatori.

Podeli na:

One thought on “Kako urediti iznajmljeni stan?

  1. Godinama zivim kao podstanar i uvek sam imala problem s dekoracijom. Krecenje mi nije bilo dozvoljeno, lepljenje tapeta, zamena nekog komada namestaja. Pakao.

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *