Kako brzo i lako naći posao u inostranstvu?

Posao u inostranstvu – platforme za rad na visini, bageri, kamioni čekaju radnike!

Mnogi žele da pobegnu iz Srbije. Neki odlaze zbog posla, neki da strudiraju, drugi da se usavršavaju. Razlozi za odlazak iz Srbije su različiti. Međutim, ima i onih koji idu u instranstvo isključivo da bi radili na ordređeno vreme i da bi zaradili veću svotu novca za kratak vremenski period. Mnoge evropske zemlje u potrazi su za radnicima srednje stručnje spreme. Samo ove godine Nemačka je zapošljavala preko 200 000 radnika iz drugih zemalja, a nedostaju im radnici svih profila. Ne traže se samo stručnjaci, inženjeri, već su potrebni i majstori, rukovaoci građevinskih mašina, svi oni kojima platforme za rad na visini nisu nepoznate i koji lako barataju njima. Traže se i moleri, tesari, zidari, ali i IT stručnjaci, mašinski inženjeri, ekari, medicinske sestre i sl.

Kako se sve više priča o nedostatku strulnjaka u Nemačkoj postavlja se pitanje da li je zaista toliko lako naći posao u ovoj zemlji. Iako je godišnji gubitak koji privreda Nemačke ima oko 30 milijardi evra zbog nedostatka kvalifikovane i visokokvalifikovane radne snage, sada se traže i nekvalifikovani radnici. Očigledno je da je posla sve više, ali da nema ko da radi, pa stanovnici zemljama bivše Jugoslavije sve više odlaze put Nemačke.

Polovinom ove godine spekulisalo se o broju traženih kadrova u Nemačkoj. Najviše potrebe bilo je za elektro i mašinskim inženjerima, zatim za IT stručnjacima, a iz godine u godinu povećava se i potražnja za radnicima koji imaju srednju strunu spremu. Bageristi, građevinci, svi se traže, a kamioni, platforme za rad na visini, viljuškari čekaju na radnike. Nemačka je zemlja sa najpoznatijim prizvođačima raznih građevinskih mašina, pa tako onima sa iskustvom će značiti da znaju na kojim mašinama će najčešće raditi. Najbrojniji su viljuškari Jungheinrich, Liebherr bageri, Rothlehner platforme za rad na visini i mnogi drugi.

Čini se da nisu samo Nemačkoj potrebni radnici. Ove godine za vreme letnje sezone tražio se radnik više i u Hrvatskoj i u Sloveniji, ali i na crnogorskom primorju. Konobari, kuvari, kelneri, poslastičari mogli su lepo da zarade, ali uz naporan rad i trud. Vojvođani sve više odlaze na rad u Mađarsku, a u ovoj zemlji čak je i dobijanje dozvole za rad pojednostavljeno samo da se što vie radika prijavi. Najviše Srba odlazi da radi u Budimpeštu, jer se traži dosta zanatlija. Posla ima i za građevince, pa i za one koji znaju kako platforme za rad na visini funkcionišu. Mađari su potrazi i za molerima, keramičarima, ali i električarima i zidarima, kao i za vozačima, bageristima i drugim građevinskim radnicima.

Kako brzo i lako naći posao u inostranstvu?

Danas u Srbiji posluje sve više agencija koje posreduju sa inostranim firmama i šalju radnike na rad u inostranstvo. Pre nego što izaberete posrdničku agenciju, raspitajte se o dozvolama za rad agencije koja posreduje prilikom zapošljavanja. Ministarstvo za rad i zapošljavanje svake godine objavljuje spisak agencija koje imaju dozvolza ovu vrstu delatnosti, stoga obezbedite se na vreme.

Ne dajte da vas priča o lepoj zaradi i brzom obrtu ponese, dobro promislite o uslovima rada i radnim obavezama, jer mnogi odlaze trbuhom za kruhom ne razmišljajući o mogućim nepredviđenim okolnostima. Zato se na vreme raspitajte o detaljima, o mogućem prekidu saradnje, uslovima koje poslodavac nudi, jer kada dođete na novo radno mesto, nećete moći tek tako da odustanete. Na iternetu možete naći dosta korisnih saveta o radu u inostranstvu.

Poslušajte savete ljudi koji su tu već neko vreme, saslušajte savete drugih, pa tek onda delajte. Nekome su platforme za rad na visini odlična prilika za dobru zaradu, a neko nije planirao na njima da radi. Mnogi potpišu jedno, a dočeka ih potpuno drugačija vrsta posla. Zato proverite sve pre odlaska kako biste znali čemu možete da se nadate i šta možete da očekujete.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *