Stres na poslu

Svi znamo da je previše stresa loše za nas, a spisak oboljenja koja su povezana sa stresom poduži je. Najčešće su to visok krvni pritisak, gojaznost i rak.

Postoje razne vrste stresa koje čovek doživljava tokom života. Ni jedan od njih nije dobar po zdravlje a ne  može se ni izbeći. Može se samo promeniti način na koji reagujemo na njega. Način nošenja sa stresom menja se svakodnevnim vežbanjem. Takodje je od izuzetnog značaja otkrivanje zbog čega dolazi do prekomernog stresa i nerviranja. Jedno od sigurnih mesta gde možete pronaći stres jeste posao kojim se bavite. Stres na poslu nije ništa drugo nego briga o velikom broju obaveza i zadataka koje treba odraditi. Evo naših saveta koji mogu uticati na to kako ćete reagovati sledeći put kad se stretnete sa stresom:

1. Stres je prolazna stvar! Poznavajući ovu činjenicu, nivo stresa može biti čak 50% manji.   Najveći uzrok stresa je sam čovek sebi, a ne okruženje oko njega i količina obaveza. Setite se samo kako je bilo i pre više obaveza koje ste rešavali bez tolike nervoze.

2. Stres dodje i prodje… a posledice afekta ostaju! Ako su vam se nagomilale obaveze na poslu da puknete, nemojte! Nije vredno… Afekti u stresu su najopasnija stvar! Mnogi ljudi u afektu naprave dosta gluposti pa se na kraju kaju. Taj afekat obično traje jako kratko i štetno za zdravlje i za okolinu, samo se fizički treba udaljiti od mesta gde je nastao stres, ustanite i prošetajte do kupatila i umijte se, dajte sebi 3 minuta i vratite se, sigurni smo ćete pozitivnije i bistrije razmišljati nakon toga…

stres

3. Ako ste ipak nekoga usmeno povredili u afektu, nakon što se nervoza smanji pokušajte odmah to da promenite i da mu stavite do znanja da niste hteli da ga uvredite, pa mu se i izvinite. Bolje ranu odmah lečiti nego ostaviti da ostanu ožiljci 😉

4. Prepoznajte koje su stvari koje vas čine nervoznim i pod stresom (verovatno su sitnice), tako što ćete zapisati na parče papira šta vas to “muči” i onda ih poredjati po prioritetima i videćete čuda da od jednom se stvari mogu lako rešiti bez stresa.

5. Ako ste imali nervozan i stresan dan, pre nego što zaspite u krevetu razmislite šta biste promenili, po pitanju vaših reakcija na nervozu, da možete vreme da vratite na jutro.

6. Učite iz vaših lekcija od predhodne stresne situacije, gledajte da se stvari promene koristeći ove metode koje smo vam rekli.

NO STRESS, HAVE FUN!

 

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *