Šta pozajmiti, a šta kupiti od bebi opreme?

 

U Srbiji postaje opšte prihvaćeno mišljenje da beba mnogo košta, pa se mladi sve kasnije odlučuju na taj korak. Međutim, ako budete strpljivi i pametni, kupovinu bebi opreme možete obaviti na najbezbolniji način, odnosno bez upadanja u dužničko ropstvo. Pametna kupovina podrazumeva da kupujete po spisku, koji ste ranije pažljivo pripremili i proučili. A to znači da se na tom spisku ne nalazi oprema za bebe koju ćete dobiti od rodbine i prijatelja i ona koju ćete pozajmiti. Nemojte da se ustručavate da kažete rodbini i prijateljima šta da vam kupe jer ćete u suprotnom dobiti gomilu nepotrebnih stvari. Ako ste kupili, odnosno nabavili sve što je neophodno, tražite onda vrtešku za krevetac ili bebi alarm. Strpljiva kupovina podrazumeva da ispraznite novčanik i sklonite kartice i da obilazite radnje sa bebi opremom i upoređujete cene. Videćete da su cene jako različite i da ćete na samom početku dosta uštedeti.

bebi oprema

Oprema za bebe koja se može pozajmiti

Oprema za bebe koju možete da pozajmite bitno će vam rasteretiti finansije. Za početak, ako ste u prilici, pozajmite nosiljku koja se koristi prilikom iznošenja bebe iz porodilišta. Razlog je u tome što ćete je samo tada koristiti i nikad više, a koštaće vas par hiljada dinara. Iako je krevetac najneophodniji, to ne znači da mora da bude nov. Ovde slobodno nastavite tradiciju vaših roditelja i pozajmite krevetac od nekoga u rodbini. Ili od prijatelja koji jedva čeka da ga se reši jer mu nepotrebno zauzima prostor u kući ili stanu.

Ne obraćajte previše pažnju na izgled kreveca, već na to da ima više položaja za dušek i da mu se bar jedna stranica spušta i podiže. Komoda za presvlačenje je jako korisna i praktična, posebno za mame koje ovim komadom nameštaja mogu da sačuvaju svoja leđa. Kako je skupa, preporučujemo da je pozajmite, osim ako se ne odlučite da ostane u spavaćoj sobi, jer nakon što se skine pult može se koristiti za odlaganje odeće u fiokama koje poseduje.

Na kraju, ostaju i kolica, kao najskuplji komad opreme za bebe. Jednostavno ih naručite kod baka i deka. Noviji modeli imaju mogućnost 3 u 1, odnosno koriste se kao kolica, kao nosiljka i kao auto sedište. Ukoliko baka i deka nisu u mogućnosti da ih kupe, a vi ste rešili da uštedite, onda ih pozajmite od rodbine ili prijatelja, ili pak kupite polovna. Bebi oprema spada u najskuplje stavke tako da ćete njihovim pozajmljivanjem bitno rasteretiti budžet.

Šta je bolje kupiti

Ipak, za neke stvari se preporučuje da budu nove. Tako dušek ne treba pozajmljivati koliko god bio očuvan, već treba kupiti nov. Razlog je higijenske prirode. Iz istog razloga treba kupiti posteljinu, a za pokrivanje deblji peškir ili pamučno ćebence.

Od opreme za bebe koja se koristi prilikom kupanja potrebna vam je kadica, mada je komode imaju često, bokal za polivanje, neutralni šampon, termometar za vodu i mekani peškir sa kapuljačom. Iz praktičnih razloga nabavite kupka, metalni ram s frotirskom navlakom, na kojem će beba ležati tokom kupanja. Preporučujemo da sve to kupite, dok odeću možete pozajmiti i koristiti nakon što je nekoliko puta isperete. Nemojte da pozajmljujete osnovnu kozmetiku koja je već otvorena i korišćena, od Pavlovićeve masti i vlažnih maramica preko štapića za uši  i bebi sapuna do makazica za nokte, češlja i četke.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *