Saveti za kuću bez prljavštine

Kažu da je vreme provedeno u čišćenju kuće gubljenje vremena od života i sa ovim će se mnogi složiti. Opet, malo je onih koji će svoj dom prepustiti sudbini i nikad neće uzeti krpu ili ususivač u ruke. Između skupih sredstava za higijenu doma i vremena provedenog u ribanju, postoje mali trikovi koji ne koštaju puno, a prljavštinu drže van kuće. Evo kako da to postignete.

Zaustavite prljavštinu da ne uđe u kuću

Prašina i prljavština ulazi u kuću kroz sve otvore i nemoguće je ovo u potpunosti eliminisati, ali najviše prljavštine unese se na đonovima cipela. Otirači ispred i iza ulaznih vrata, u hodniku, nisu nikakav luksuz već osiguranje da će sa cipela svih koji uđu prljavština biti dobro uklonjena. Za spoljni otirač odaberite neki robusnije teksture, najpraktičniji su oni od gume ili plastike sa većim čekinjama ili rebrastim šarama, koji mogu podneti promenljive vremenske uslove i koji će skinuti najviše nanosa prljavštine sa cipela. Unutrašnji otirači trebalo bi da budu od teksture koja dobro upija vlagu, a zato je potrebno da dno bude izrađeno od vinila ili plastike kako voda ne bi procurila na pod i oštetila ga.

Otirači ispred i iza svih ulaza

Da bi osigurali da prljavština ostane na otiračima ispred kuće, neophodno ih je postaviti kod svih ulaza, posebno onih blizu mesta sa puno blata i prašine, kao što su dvorišta ili bašte. Ovo bi trebalo da važi i za garaže i podrume.

Vrste podova i njihovo održavanje

Ako ste od onih koji biraju praktičnost umesto luksuza, prilikom odabira podova laminat može biti idealna stvar. Laminat i parket za neke se ne mogu porediti, ali je samo ovom drugom potrebno periodično voskiranje, zatim hoblovanje i lakiranje, a posle izvesnog vremena i zamena. Laminat bolje podnosi vlagu i može se dobro očistiti mikrofiber mopom.

Barijere prašini

Prašina je jednostavno svuda i nemoguće je sprečiti da ne ulazi u kući. Čak 80 % kućne prašine čini ljudska koža koja se peruta i čestice koje se odvajaju od tkanina odeće. Kako bi olakšali čišćenje prašine koje je većini ljudi najdosadniji deo održavanja kuće, držite površine nameštaja i polica čistim, sa što manje stvari na kojima se može zadržati prašina i koje posle morate brisati. Knjige, po mogućstvu, držite u zatvorenim, zastakljenim policama, ovo će i njih sačuvati od čestica čađi i potamnjivanja. Držite vrata ormana zatvorena, kao i fioke. Postarajte se da nameštaj rasporedite tako da nemate nedostupne „džepove“ u kojima će se prašina skupljati i ponovo raspršivati kad očistite slobodne površine. Usisavanje ovde slabo može pomoći, jer se kod standardnih usisivača sa kesom fina prašina izbacuje zajedno sa vazduhom kroz filter.

Saveti za one sa kućnim ljubimcima

Kućni ljubimci su najveća radost onih koji ih imaju, ali njihove dlake na nameštaju su noćna mora. Većinu je teško usisati standardnim usisivačima koji nemaju veliku usisnu moć, pogotovu duže, tanje i svilenkastije dlake. Kako ovde ni jedna vrsta krpe ili četke neće pomoći, najjednostavnije navucite gumene rukavice za domaćinstvo i sa nekoliko pokreta pređite nameštaj presvučen meblom, kožom ili mikrofiberom. Za podove upotrebite istrošene ili probušene rukavice.

Saveti za kuću bez prljavštine

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *