Saveti roditeljima – zašto praćenje dece nekad nije loša odluka

Jedna od tema oko koje se sociolozi, socijalni radnici, psiholozi i svi oni koji se bave decom, njihovim odrastanjem, odgajanjem i vaspitanjem, često sastaju, ali su im mišljenja i često podeljena, jeste upravo praćenje dece, da li dete treba pratiti i otkrivati šta zapravo radi kada je van dometa i uticaja svojih roditelja ili staratelja, ili mu ipak treba dati potpunu slobodu. Odgovor se, kao i uvek kada su ovakve teme i stvari u pitanju, nalazi negde između, jer ni previše kontrole, a ni previše slobode ne daju dobre rezultate, zbog čega je potrebno pronaći neku zlatnu sredinu.

Praćenje dece nije nešto što govori da je vaše dete nešto skirivilo, ne znači nužno loše ponašanje i postupke, već sigurnost, kako vaša, tako i deteta, da neće u nekom trenutku pogrešiti u svojim postupcima, zbog manjka znanja, usmeravanja i svesti o tome da je nešto loše. Zdrava kontrola je ono šta je potrebno, da biste znali da će se sve odvijati baš kako treba, te da će vaše dete odrasti u zdravu, stabilnu osobu. Naravno, praćenje dece ne podrazmeva manično kretanje za njima, već jednostavno nadgledanje koje možete obavljati na više načina.

Informisanost o društvu

Previše je priča o tome kako je nečije dete krenulo nekim lošijim putem samo zbog društva i okoline u kojoj je provodilo više vremena. Baš iz tih razloga je potrebno da znate sa kim se vaše dete druži, u kakvom okruženju provodi svoje slobodno vreme i na koji način te osobe na njega deluju. To ne znači da je potrebno da branite da se vaše dete druži sa nekim ko vam deluje kao osoba koja loše utiče na druge, već jednostavno da ukažete da neke možda lošije osobine nekoga iz okoline, na koje ne treba da se ugleda, već da učini da se i te loše osobine kod jedne osobe promene i nestanu, odu ka pozitivnoj promeni.

Praćenje mobilnog telefona

Budući da se život današnje omladine, tinejdžera, ali i dece u nižim razredima osnovne škole odvija u velikoj meri na internetu, to znači da je potrebno pratiti decu i kroz mobilni telefon sa kojeg se u stvari ceo taj internet „život“ i odvija.

Potrebno je da ispratite šta je ono šta dele na svojim društvenim mrežema, kako i na koji način koriste sve njihove mogućnosti, te im u svemu tome treba ukazati na sve one loše strane društvenih mreža i interneta, kao medija koji je veoma dobar i pozitivan ako ga na taj način i koristimo. Osim toga, praćenje mobilnog telefona vam omogućava da znate u svakom momentu gde se vaše dete nalazi, kako biste uvek bili sigurni i bezbrižni kada je to u pitanju.

Praćenje dece nije hir roditelja koji posmatra odrastanje i vaspitavanje svog deteta sa jedne pesimistične strane, već potrebna briga o tome kako i kuda se vaše dete kreće, kako se ponaša kada je van svog porodičnog doma, te se na ove i slične načine, praćenje dece odvija kao jedna svojevrsna potreba da svoje potomke odgojite u osobe koje stabilno stoje i koračaju kroz svoj život, bez bojazni da će napraviti neke kardinalne, greške koje umeju skupo da koštaju.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *