Održavanje obuće

Delimo sa vama par saveta za održavanje obuće, čizmama i cipela. Lako i jednostavno.

ČIZME

Čizme redovno čistite kremom za cipele, a povremeno ih namažite vazelinom koji hrani kožu. Da zadrže oblik, posle svakog izuvanja, u njih stavite stare vunene čarape u koje ste stavili novinsku hartiju. Ako su čizme mokre od snega ili kiše, prvo treba da se sasvim osuše, dalje od izvora toplote, zatim ih dobro iščetkajte i namažite kremom.

NEPRIJATAN MIRIS U CIPELAMA

– Neprijatan miris iz cipela možete ukloniti blagim rastvorom hipermangana.
– U cipele preko noći stavite izmrvijenu majčinu dušicu.
– Mrlje od znoja operite četkom i mlakom vodom kojoj ste dodali malo blagog deterdženta ili neutralnog sapuna. Zatim obuću operite čistom vodom i osušite. Suvu obuću namažite bezbojnim kremom ili vazelinom.
– Visoke čizme provetrite tako što ćete ih obesiti. Da ostanu uspravne, u njih stavite smotanu novinsku hartiju (urolanu).

BOCE U ČIZMAMA

– Kada  čizme  treba odložiti do naredne sezone, ali tako da ne promene oblik i ostanu uspravne. To ćete postići ako u čizme stavite čiste i suve prazne boce, grlićem okrenute na dole.

BLISTAVE CIPELE

– Želite li da vam cipele sjaje, nije dovoljno da ih samo očistite i namažete, već ih dugo treba trljati mekom krpom. Da to pojednostavite i sebi olakšate, biće vam potrebna stara najlonka, kojom ćete ih istrljati. Biće brže, a učinak isti.

LAKOVANE CIPELE

– Lakiranu kožu nikada ne smete čistiti četkom, već samo obrisati krpicom natopljenom alkoholom. Možete na kraju, cipele ili drugi predmet od lakiirane kože, premazati sjajem za nameštaj i izglačati mekom krpom.

KAKO SPREČITI LJUSKANJE LAKA

– — Cipele od lakirane kože možete zaštititi od ljuskanja ako ih čistite mlekom i mekom četkicom, a sušite mekom krpom.
— Možete ih čistiti i nekuvanim mlekom i hladnom vodom.
— Takode ih povremeno treba premazati žumancetom, koje pomaže da koža ostane meka i da ne puca. Na isti naćin možete održavati i ostale predmete od lakirane kože.

OBUĆA ZA KIŠNE DANE

– Čizme za kišu, a naročito one svetlih boja, najlakše ćete očistiti ako ih najpre operete vodom, a zatim prebrišete mokrom krpom na koju ste sipali malo sode bikarbone. Čizme će izgledati kao nove.
Gumene čizme će duže vreme biti upotrebljive i izgledaće kao nove, ako ih povremeno perete deterdžentom za pranje posuđa.
Da gumene čizme budu sjajne, istrljajte ih isceđenim limunom i operite vodom kojoj ste dodali deterdžent za pranje posuđa.
Sjaj gumenoj obući možete vratiti i na sledeći način: natrljajte je neutralnim toaletnim sapunom i ostavite da se sapunica osuši. Zatim je operite toplom vodom.

POPRAVLJANJE OGREBOTINA

– Ogrebotine na kožnoj obući i drugim kožnim predmetima, možete popraviti na sledeći način: Ogrebotinu premažite bezbojnim lakom za nokte, pa kada se lak osuši cipele ili drugi predmet, namažite vazelinom i izglačajte.
— Kožne cipele biće kao nove, ako ih istrljate polovinom crnog luka, a zatim namažete kremom.

oržavanje obuće

 

 

 

 

Podeli na:

One thought on “Održavanje obuće

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *