Njihovo veličanstvo – starke!

Da li znate koje patike su jedne od najomiljenih na celoj planeti? Veoma jednostavne za uklapanje, i za muškarce i za žene, bele, crne, crvene, plave, bordo, starke su patike koje nikada neće izaći iz mode! Legenda kaže da su prve starke nastale pre tačno jednog veka i da su prvobitno zamišljene kao patike koje će nositi košarkaši. Kada su se pojavile, veliku pažnju su izazvale širom Amerike, a danas su obavezna obuća za mnoge ljude širom sveta. Epitet najomiljenijih ponele su zbog svoje jednostavnosti, udobnosti, ali i dugog roka trajanja, kao i uklapanja u bilo koju odevnu kombinaciju.

 

Ne postoji generacijski jaz kada su ove patike u pitanju, a prave se u različitim veličinama, od malih za bebe, pa do velikih brojeva. Nose ih pripadnici svih slojeva društva, pa nije čudno ako vidite nekog hipstera u starkama na jednoj i nekog fensi tipa u starkama na drugoj strani. Dostupne u raznim bojama, moguće ih je kombinovati u svakoj situaciji, a upravo to je i razlog zbog kojeg su starke jedne od najprodavanijih patika ikada. Kažu da sve što zaista vredi pronađe put do kupca, a sigurno je da ove patike ne samo da privlače ogromnu pažnju kupaca, već su postale toliko popularne da ih je moguće videti u bilo kojoj zemlji na bilo kojem kraju sveta.

 

Bela, crna, crvena…

 

Sve mi boje lepo stoje, doslovce može da se primeni na starke, jer ove patike su dostupne u svim mogućim bojama, a koju god da izaberete nećete pogrešiti. Najpre su se mogle naći u prodaji samo crne starke, a onda su svetlo dana ugledale crvene i bele, a danas je moguće pronaći i brojne printove na ovim patikama.

 

Malo ko zna da je kompanija Converse prvobitno proizvodila zimsku obuću, a zatim i čizme koje su imale gumeni đon. Širenjem proizvodnje počeli su da proizvode i sportsku obuću. Prvi model košarkaških patika na tržištu se pojavio 1917. godine, a momak po kojem je ovaj model nazvan, Čarls Tejlor ubrzo postaje radnik kompanije Converse zahvaljujući kojem je došlo do usavršavanja dizajna patike.

 

Bio je glavni promoter, a na prednost starki ukazivao je širom čitave Amerike. Takođe, zaslužan je za beli model patika, koji su nosili košarkaši američke reprezentacije na prvim letnjim Olimpijskim igrama održanim u Berlinu 1936. godine. Istakle su se kao najprodavanije patike do 60. – ih godina 20. veka, kada su se pojavile i crno – bele, ali i starke u raznim drugim bojama.

Različiti materijali, veliki izbor boja, kao i mnoge poznate ličnosti doprineli su da se kult legendarnih patika održi i traje i danas.

 

Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti, ne morate da brinete da li ćete pravilno uskladiti garderobu sa njima, jer se starke savršeno uklapaju u svečane prilike, ali i kao obavezni svakodnevni komad odeće. Dok je kompanija Converse prošla mnogobrojne faze, od najprodavanijeg brenda do pada potražnje, kao i pada proizvodnje, pa do ponovnog uspona, starke ipak nisu gubile trku sa mnogim brojnim brenovima u borbi za dominacijom na tržištu. Još uvek se traži par starki više. I dalje se čeka neki novi dizajn i print, jer su upravo one,  njihovo veličanstvo – starke, neponovljive!

 

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *