Najbolji ljubavni filmovi – TOP lista za romantične duše

Hladne zimske noći najbolje je prekratiti pod ćebetom, uz šolju toplog čaja i dobru knjigu ili film. Ne postoji bolje vreme za gledanje romantičnih filmova, popraćenih burnim peripetijama, beskrajnim dijalozima i sretnim završecima. Zbog toga su ovakve noći, noći za uživanje. 

 

TOP 5 najbolji ljubavni filmovi (domači)

 

Zona Zamfirova

Zona Zamfirova je film iz 2002. godine, koji predstavlja klasičnu ljubavnu priču. Zona Zamfirova je najgledaniji srpski film, sa 1.082.052 gledalaca u srpskim bioskopima.

Ljubavna priča između pripadnika različitih društvenih slojeva, kujundžije Maneta koga glumi Vojin Ćetković i bogataške ćerke Zone koju glumi Katarina Radivojević, smeštena je u Nišu na kraju 19. veka. Pošto nije bilo poželjno da se kćerka bogatog muškarca oženi zanatlijom, na početku su bili razdvojeni, uz mogućnost da se Zona uda za sina drugog bogatog čoveka Manulaća. Sve je, međutim, promijenjeno kada Mane organizuje uspešnu zaveru da zadrži Zonu za sebe.

IMDb: 7.2

Sjećaš li se Dolly Bell?

Sjećaš li se Doli Bel je prvi igrani film koji je režirao Emir Kusturica. Snimljen je 1981. godine, a scenario je napisao Abdulah Sidran.

Mladi čovek raste u Sarajevu 1960. godine, u senci svog dobrog, ali bolesnog oca. Glavni lik, dečak Dino, odrasta uz filmove koje gleda u lokalnom bioskopu i muziku koju sluša u omladinskom centru I privlači ga svet maloletnih kriminalaca. Oni ga unajmljuju da sakriju mladu prostitutku, a Dino se zaljubljuje u nju.

IMDb: 7.7

Mi nismo anđeli

Mi nismo anđeli je srpski film iz 1992. godine. Prvenstveno spada u komedije, ali prati priču zaljubljivanja jednog para. Po broju prodatih bioskopskih ulaznica spada u najuspešnije filmove ikada snimljene u Srbiji I smatra se kultnim filmom.

Mi nismo anđeli najboji ljubavni filmovi Dvadesetogodišnji student književnosti Nikola ima dva problema: redovnu jutarnju amneziju praćenu mamurlukom i buđenje u krevetima nepoznatih devojaka. Nevolja počinje kada se u njegov život umešaju trudnoća i ljubav. Naime, maturantkinja Marina, jedna od mnogih Nikolinih „jednokratnih“ avantura, zatrudni i pritom se još i zaljubi u njega. Nažalost, Nikola se ne seća baš najbolje svih okolnosti. Marinina najbolja drugarica odluči da stvar uzme u svoje ruke. Pošto Marina odbija da prekine trudnoću, ona planira niz suludih strategija po ugledu na svoje omiljene romane sa srećnim završetkom, kako bi se „surovi ljubavnik“ Nikola zaljubio u Marinu.

IMDb: 8.5

Sivi kamion crvene boje

Sivi kamion crvene boje je srpski film iz 2004. godine. Režirao ga je Srđan Koljević, koji je napisao i scenario.

Ovaj film je uglavnom ljubavna priča, a scenografija je prvi dan građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji (jun 1991.). Glavni lik je Ratko, bivši osuđenik, iz nekog bosanskog mesta gde se “nikad ne ide”. Njegova najvažnija karakteristika jeste da je on slep za boje, što mu daje na simboličan način mogućnost da stvari posmatra drugačije od “većine oko njega” (to je i objašnjenje naslova filma). Na početku filma, Ratko će se sresti sa gradskom devojkom, koja je sasvim drugačija osoba od njega. Na njihovom čudnom putovanju oni će se zaljubiti jedan u drugoga i pronaći način da pobede sve razlike.

IMDb: 7.4

Varljivo leto ’68.

Varljivo leto ’68 je jugoslovenski film snimljen 1984. godine u režiji Gorana Paskaljevića i po scenariju Gordana Mihića.

U leto 1968. godine maturant Petar, koga glumi Slavko Štimac, se istovremeno zaljubljuje u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih. Prvo u  apotekarku, a nakon toga i u pekarku, bibliotekarku, u obe ćerke predsednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu baš iz tog predmeta. Potreba da konačno nađe „ženu svog života“ dovodi Petra u niz neprijatnih i zanimljivih situacija i upada u probleme sa svojim ocem (Danilo Stojković), opštinskim sudijom, uštogljenim čovekom koji veruje da se omladina može vaspitavati samo „čvrstom rukom“ i koji pati zbog svog buržoaskog porekla. Kada konačno i nađe „ženu svog života“, ona iz određenih, tada društveno aktuelnih razloga, biva prekinuta.

 

TOP 5 najbolji ljubavni filmovi (strani)

 

Titanik

Titanik (engl. Titanic) je američki film iz 1997. godine. Tema filma je romantična priča o bogatoj devojci i siromašnom momku koji se susreću i zaljubljuju na „nepotopivom brodu“.

Radnja filma započinje 1996. godine kada lovac na blago, Brok Lovet, zajedno sa svojim timom zaranja duboko u Atlantski okean prema olupini Titanika u potrazi za vrednom dijamantskom ogrlicom. Nakon što u sefu pronađu crtež mlade devojke koja nosi ogrlicu i isti objave putem medija, ubrzo im se javlja stara gospođa koja tvrdi da je upravo ona devojka sa crteža. Stara Rouz vraća gledaoce u 1912. godinu, u luku Sauthempton odakle Titanik kreće na svoje prvo putovanje.

Džek i Rouz susreću se u trenutku kad Rouz pokušava da se ubije, želeći da se baci sa krme broda. Tokom putovanja koje će trajati 4 dana, njih dvoje razvijaju prijateljstvo koje će prerasti u pravu ljubavnu romansu. Dana 14. aprila 1912. godine, nekoliko sati nakon što su Džek i Rouz doživeli svoje najromantičnije trenutke, Titanik se susreće sa svojom vlastitom sudbinom: velikom santom leda usred Atlantskog okeana. Budući da brod plovi punom parom, ne uspeva da zaobiđe santu pa je snažno udara u nju.

IMDb: 7.8

Beležnica

Beležnica (engl. The Notebook) je američki ljubavni film iz 2004. Režirao ga je Nik Kasavetes (Nick Cassavetes), scenario je napisao Jan Sardi prema istoimenom romanu Nikolasa Sparksa (Nicholas Sparks). Iako snimljen sa relativno niskim budžetom i tada nepoznatim glumcima Rajanom Gozlingom i Rejčel Mekadams u glavnim ulogama, postao je iznenađujući hit među tinejdžerima i mlađom publikom. Danas se smatra jednim od najuspešnijih ljubavnih filmova 21. veka.

1940 godine mlada Eli Hamilton dolazi u gradić Sibruk, koji se nalazi na obali u Severnoj Karolini, da provede leto sa svojom porodicom. Kao tinejdžerka, Eli Hamilton (Rejčel Mekadams) na karnevalu upoznaje lokalnog momka Nou Kalouna (Rajan Gozling).

Najbolji ljubavni filmovi scena iz filma The Notebook Tokom jednog strasnog i opuštenog leta na jugu oni su se zaljubili jedno u drugo. Kada se Noa vratio iz rata, Eli je nestala iz njegovog života. Sada je ona verena i treba da se uda za Lona (Džejms Marsden), vojnika koga je upoznala dok je radila kao volonterka u bolnici. Decenijama kasnije, Noa (Džejms Garner) čita beležnicu svoje žene Eli (Džina Roulands). Mada su njene uspomene izbledele jer je obolela od alchajmerove bolesti, ona se setila priče o Eli i Noi – i za nekoliko trenutaka bila je sposobna da oživi strasan period i vreme kada su se oni zaklinjali da će zauvek ostati zajedno.

IMDb: 7.9

Krive su zvezde

Krive su zvezde (engl. The Fault in Our Stars) američka je ljubavna drama iz 2014. režisera Džoša Buna, snimljena po istoimenom romanu Džona Grina.

Sedamnaestogodišnja Hazel Grace ima rak pluća i mora da nosi rezervoar za kiseonik gde god da ide. Njena majka Franni je podstiče da ide u grupu za podršku protiv raka protiv svoje volje. Međutim, kada se Hazel sreće sa osamnaestogodišnjim Gusom, koji je izgubio deo jedne noge od raka, zaljubljuju se jedan u drugog. Hazel preporučuje svoj omiljeni roman Gusu i kaže da je sanja o tome da razgovara sa Van Houtenom, koji živi u Amsterdamu. Gus ga kontaktira i Van Houten ih poziva da ga posete u Amsterdamu. Oni putuju u Holandiju sa Franijem, gde će Hazel saznati da stvari nisu kao što izgledaju.

IMDb: 7.8

Kad je Hari sreo Sali

Kad je Hari sreo Sali (engl. When Harry Met Sally) je filmska romantična komedija sa Bilijem Kristalom i Meg Rajan u glavnim ulogama. Scenario nominovan za Oskara 1990. godine. Najpoznatija, sada već kultna scena u filmu je kada Sali (Meg Rajan) odglumi orgazam usred punog restorana i potom nastavlja smireno da jede desert.

Najbolji ljubavni filmovi Kad je Hari sreo Sali Hari i Sali se prvo susreću dok završavaju koledž u Čikagu i provode 18 sati zajedno u automobilu koji ide prema Njujorku. Ne slažu se, pogotovo nakon što Harri otkrije da muškarac i žena nikad ne mogu biti samo prijatelji jer će uvek želeti da imaju seks sa njom. Tokom narednih 10 godina, povremeno se sreću i postaju prijatelji. Oni dele intimne detalje o njihovom životu – nade, snove, neuspehe i uspehe – I u procesu se takođe zaljubljuju jedan u drugoga.

IMDb: 7.6

U stvari ljubav

U stvari ljubav (engl. Love actually) je britanska romantična komedija režisera Ričarda Kertisa iz 2003. godine. Radnja filma počinje pet nedelja pre Božića i prikazuje nekoliko ljubavnih priča, čiji su glavni likovi međusobno povezani.

Likovi se zaljubljuju, izlaze iz ljubavi, neki su sa pravim ljudima, neki sa pogrešnim ljudima, neki gledaju da imaju aferu, neki su u peridu žalosti; sve u svemu – realnost. Ljubav počinje i ljubav se završava. Puno flertuju. U svim godinama i društvenim nivoima, ljubav je tema. Romantična ljubav i bratska ljubav je prisutna tokom čitavog filma. Većina filma je snimana u Londonu, za vreme Božića I svi likovi završavaju na aerodromu Heathrov.

IMDb: 7.6

 

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *