Kako da učinite vaš stan modernim uz pomoć tri osnovna elementa

Želite da uredite svoj stan, a ne znate odakle da počnete? Volite da bude posebno, moderno i funkcionalno? Nikakav problem, moguće je spojiti lepo i korisno i kreirati svoj stambeni kutak po meri. Dostupni su mnogi saveti raznih specijalista, preporuke ljudi nižu se na internetu, televiziji, štampi i okruženju. U moru predloga, teško je pronaći adekvatna rešenja za lep i udoban enterijer. Kako ne biste dalje tragali za pravim elementima koja će doneti talas mode u vaš dom, mi ćemo vam predočiti neke od ključnih segmenata uspešnog uređenja doma. Neki od elemenata na koje možete obratiti pažnju jesu: aluminijumska stolarija, savremen nameštaj, uniaktno ukrašeni zidovi, podovi i moćno osvetljenje.

Aluminijumska stolarija čini dom dopadljivim i sigurnim

Ukoliko je privatnost i intima, u kombinaciji sa izolovanjem atmosferskih uticaja i estetikom ono što želite kada govorimo o prozorima i vratima – aluminijumska stolarija je pun pogodak. Konstrukcija od aluminijuma, u kombinaciji sa delovima od gume, plastike i metala, čini da se na brz i jednostavan način ugrade kvalitetni alu prozori, ulazna i aluminijumska balkonska vrata, prema potrebnim dimenzijama. Čvrstoća je primarna karakteristika koja se odnosi na alu stolariju, sledeća je trajnost upotrebe, a zatim sledi i izolacija doma. Kada govorimo o estetskom momentu, aluminijumska ulazna vrata daju crtu luksuza svim objektima, a posebno ističu bezbednost i lepotu ovih vrata u stambenim zgradama. Daju utisak da je vaš prostor potpuno izolovan i što je najvažnije – obezbeđen i siguran. To je i tačno u najvećoj meri, posebno kada govorimo o najsavremenijoj stolariji od aluminijuma, koja ima termo-prekid, odnosno dodatni izolator spoljnih efekata. Sve to u svrhu da vaš dom, pored toga da bude savremeno uređen, leti bude hladan i bez klime, a da zimi održi emitovanu toplotu. Više o najsavremenijim profilima aluminijumske stolarije možete saznati ovde. Prateći delovi stolarije – ručke, brave, kvake i mehanizmi, takođe se izrađuju na kvalitetan i pouzdan način, što garantuje trajnost funkcija tokom protoka vremena korišćenja.

U pogledu estetike i oblikovanja, aluminijumska stolarija je najpogodnija za izradu prozora i vrata velikih dimenzija, upravo zbog čvrstoće. Dugotrajnost, kao svojstvo koje omogućava višedecenijsko funkcionisanje, ima značaja i u pogledu fizičkog izgleda prozora i vrata. U vezi sa tim, ne dolazi do habanja, gubljenja boje i narušavanja izgleda vašeg stana i same stambene zgrade. Aluminijumski prozori se izrađuju u raznim bojama, najčešće su tražene nijanse bele, sive i boje drveta. Postavljaju se u apsolutno svim prostorijama – dnevnom boravku, sobama i terasama.

Moderni komadi nameštaja pružaju dvostruki užitak: udobnošću i cenom

Aluminijumska ulazna vrata i generalno alu stolarija daje utisak da je stan uređen moderno, bar na prvi pogled. Ulaskom u prostor, oko zapaža obično ključne veće komade nameštaja, a kasnije i detalje. Današnja ponuda nameštaja na našem tržištu je ogromna, tako da postoje brojni asortimani, različitih dizajnova, funkcionalnosti i na osnovu svega toga i cena. Za savremeno uređen stan nije potrebno izdvajati ogromne svote novca naprotiv,moguće je pronaći odlične komade po još boljim cenama. Koje su karakteristike modernog nameštaja? Odmah možemo navesti kroz nekoliko reči – sve ono suprotno od rustičnog, stilskog nameštaja kao što su stilske fotelje.

Moderni elementi su danas ujedno i praktična rešenja, jednostavnih boja i bez ukrasa, bilo da se radi o tapaciranom ili pločastom nameštaju. Dominiraju ugaone garniture sa pravim uglom, brojnim jastucima, u zamenu za dvosede i trosede u stanu. Štede prostor, a ujedno daju dovoljno mesta za sedenje, ležanje i spavanje. Dominiraju jednobojni materijali – štofovi po klasama kvaliteta, eko ili prava koža, što je najskuplje rešenje. Sve češće se izrađuju sa sjajnim ili matiranim nožicama i krajnicama. Kada govorimo o stolicama, apsolutni hit kod nas, a i u svetu je jednostavnost – izostavljanje dubokoreza, šara i motiva, kao i klasičan, pravougaoni oblik. Pastelne ili jače boje – u kombinaciji sa tepisima, tabureima ili garniturama, vrlo su popularne. Kada posmatramo pločasti nameštaj – police za televizor, komode i regale, danas je najmoderniji materijal izrade medijapan. Ovaj trend prati i najviša cena, a vi birate hoćete li visoki sjaj, niži ili viši stepen matiranja. Beli medijapan se javlja gotovo u svim moderno opremljenim stanovima – kako u kuhinji, tako i u dnevnom boravku i sobama. Nameštaj je važan elemenat za doziranje mode u stanu. Kombinuju se uglavnom dve do tri boje u celokupnom prostoru, sa jednom upečatljivijom, ili svim neupadljivim, u zavisnosti od preferencija korisnika prostora.

Moderni podovi kombinuju eleganciju i savremenost

Podovi su važan deo uređenja stana i svakog prostora. Nakon izgradnje objekata, najčešće se ugrađuje alu stolarija, ili neka druga, a onda postavljaju podovi. Važna naznaka kada se radi o ovom elementu, jeste posvećenost kvalitetu i trajnosti. Podovi su deo prostora koji se ne menja nekada i desetinama godina. U pogledu modernog uređenja prostora, savremeni podovi koji kombinuju povoljniju cenu sa dobrim karakteristikama i estetikom jesu laminati i pločice.

Nekadašnja dominacija brodskog poda i parketa, u velikoj meri je prevaziđena, bar u brojnim stanovima, potvrđuju analize i iskustva ljudi. Pre deset i više godina bilo je dostupno nekoliko vrsta laminata, u pogledu boje i debljine. Danas, ponuda je ogromna, pa birate da li želite nijanse potpuno svetle sive boje, bež, braon ili crne. Ono što je potpuna inovacija, jeste štampani laminat, odnosno sa željenim šarama na određenim delovima, koje se sklapaju tokom postavljanja. Debljina laminata, kao i završna obrada površine određuje kvalitet. Što je veća debljina laminata, to je i bolji kvalitet. Važno je istaći i viši stepen izolacije ove vrste podova, jer se postavljaju preko uglavnom vrlo čvrstog stiropora, većih dimenzija.  Pored laminata, keramičke i mermerne pločice, uz podno grejanje, postavljaju se čak i u dnevnom boravku. Keramičke ili mermene pločice za kuhinju su postale standard kada je ova prostorija u pitanju. Sa razvojem novih tehničkih i tehnoloških rešenja, kao što je podno grejanje, omogućeno je da pločice budu i u drugim prostorijama. Jednostavno održavanje kako laminata, tako i pločica, čini da lepota ovih podova bude uvećana dobrim karakteristikama i svojstvima tokom vremena.

Prilikom svakog uređenje stana – bilo prilikom useljenja, ili kasnija renoviranja tokom protoka vremena, naći ćemo se u nekom trenutku u situaciji da ne znamo šta je bolje odabrati – kvalitet punog drveta na primer, ili lepotu komada nameštaja od univera. Pravi odgovor krije se u znatnoj meri i u finansijskoj mogućnosti. Važno je da mi kupujemo elemente, a ne oni nas, tako da sve što vam se učini viškom u prostoru, moguće je brzo i jednostavno zameniti. Svako renoviranje, pa čak i male dekorativne promene, mogu osvežiti životni prostor i doneti novu svežinu.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *