Kako da sasvim same isplanirate svoje venčanje

Rešile ste da izgovorite „sudbonosno da“, ali nakon romantične prosidbe i same ideje da ćete uskoro „stati na ludi kamen“ sledi onaj nimalo jednostavan i, iskreno, ne tako romantičan deo – organizacija venčanja. Iako ste odmalena obožavale sve one romantične komedije sa srećnim krajem, gde venčanje dolazi kao sam vrhunac ljubavi, u stvarnom životu nije baš sve tako lepo i lako, a savršeno „upakovano“ venčanje ne pada sa neba. Dakle, očekuje vas dosta mozganja, planiranja i izgubljenih živaca, ali, ako krenete na vreme, sve detaljno isplanirate i stavite na papir, čak i sasvim same možete organizovati svoj najlepši i najvažniji dan.

Celokupna slika

U glavi sigurno imate makar neku predstavu o tome kako bi trebalo da izgleda vaše venčanje. Hoće li ono biti zimsko ili letnje, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, tradicionalno ili moderno, sa više ili manje gostiju… Krenite upravo od te šire slike, a ukoliko vam je teško da verbalizujete svoju glavnu ideju, vi je izrazite kroz slike. Na tablu od plute prikačite fotografije koje ste pronašle u časopisima, a koje se tiču venčanja i koje vam se dopadaju – fotografije torte, detalja dekoracije, venčanica… Sve što vam može pružiti inspiraciju i pomoći vam da sagledate celokupnu sliku. Tako ćete lakše moći da planirate svaki segment posebno.

Prostor

Prvo, odlučite da li ćete se venčati u crkvi ili ne, a kada je reč o matičaru, odlučite da li ćete ići do opštine ili će možda matičar doći na neku lokaciju, recimo, ako ste rešile da se ceremonija održi napolju. Ukoliko želite venčanje napolju, potrebno je odabrati savršenu lokaciju u prirodi i, naravno, raspitati se da li je moguće da se ceremonija baš tu održi. Svakako, zabava će se sigurno nastaviti u nekom restoranu, pa je i njega potrebno rezervisati na vreme. Ukoliko ne želite tradicionalno venčanje sa svečanom večerom, vaš prostor za venčanje uvek može biti omiljeni klub. Sve zavisi od toga kako želite da izgleda taj dan.

Dekoracija

Baloni, sveće, cveće, cirkoni, perlice, fotografije, til, čipka… Sve to može da spada u dekoraciju. Imajte na umu da ćete morati da okitite svoj dom, automobile, zvanice, kao i sam prostor, stolove, stolice, podijum za igru. U skladu sa celokupnom atmosferom venčanja odaberite i dekoraciju, a vodite se time da je manje uvek više. Naravno da nećete imati oskudnu dekoraciju, ali ne morate i da uključite baš sve što postoji kako ne biste stvorile utisak „jeftinog“ i „neukusnog“ venčanja. Savet je i da odaberete samo jednu ili kombinaciju dve boje.

Hrana i piće

U skladu sa brojem gostiju, treba isplanirati i količinu hrane i pića, kao i način na koji će se oni služiti. Svakako, ako planirate moderno, originalno venčanje, ova stavka vam možda neće ni biti toliko bitna, odnosno, umesto klasičnih jela, možda ćete želeti nešto neobičnije i zanimljivije.

Muzika

Ako venčanje smatramo dobrim provodom, što ono svakako i treba da bude, jako je važno odabrati odgovarajući bend za svadbe. Ovde je važno odlučiti koji žanr muzike želite, koje pesme želite da dominiraju, da li će odabrani bend za svadbe sam pripremiti repertoar ili će gosti naručivati pesme, a važan je i sam sastav benda, odnosno to kojim vokalima i instrumentima raspolaže. Gde pronaći savršeni bend za svadbe? Najbolje je da pitate nekoga za preporuku ili da pokušate sa bendom koji ste već negde slušale kada ste izlazile u grad, a koji vam se baš dopao. Oko odabira pravog benda za svadbe zaista je potrebno dobro promisliti jer je muzika ipak najvažniji segment svakog slavlja i najzaslužnija je za dobar provod.

Zvanice

Gosti koje ćete zvati takođe će upriličiti vaš veliki dan, a u skladu sa tim kakvo venčanje želite, odlučite da li ćete zvati samo mlađe prijatelje ili će na vašoj listi zvanica biti i starija rodbina. Ne zaboravite i da osmislite zanimljive pozivnice koje ćete poslati makar nekoliko nedelja pre venčanja.

Običaji + protokol

Ponovo, u zavisnosti od toga da li je vaš izbor tradicionalno ili moderno, mladalačko venčanje, odredite da li će se i koji običaji poštovati, a važno je i da isplanirate sam dan venčanja, odnosno, kada će se koji „događaj“ desiti – kada počinje ceremonija venčanja, kada počinje zabava i ostalo. Satnica i dobro planiranje je jako važno kako biste znale da sve ide po planu i da će sve biti kako treba.

Naravno, kroz organizaciju venčanja ne morate da prolazite same – prijateljice će uvek biti od pomoći, a tako ćete biti sigurne i da ništa nećete zaboraviti. Srećno planiranje!

Kako da sasvim same isplanirate svoje venčanje

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *