Kako da ne zaspeš u novogodišnjoj noći?

Ako ste navikli da ležete rano, ne izlazite tako često i imate potrebu za svojom dozom sna, trebaće vam pomoć za doček 2016. Gotovo je sigurno da će vam se u nekom trenutku prispavati, posebno ako ste zaposleni, pa i tog dana radite. Nagomilani umor takođe može da se obruši na vas, a kako ne biste pokvarili zabavu drugima, koji žele da budu te noći sa vama, red je da pronađete pravo i efikasno rešenje. Ono je naravno – kofein.

Kafa

Naravno, prva pomisao na kofein jeste kafa. Mnogi bi rekli, u neograničenim količinama, ali to je naravno samo metafora za nekoliko šolica koje će nas držati budnima. Tačnije rečeno, ne preko 300 mg kofeina. Zato se obuzdajte, posebno ukoliko su espresso aparati u blizini. A kako da izračunate koliko kofeina ovako unosite? Zapamtite sledeće podatke! Ukoliko uživate u domaćoj kafi, tri šolje su dovoljne za jedan dan, jer u svakoj ima po 100 mg kofeina. Ljubitelji espresso kafe moraju da smanje broj, jer ovde ima najviše kofeina – oko  150 miligrama. Oni koji vole nes kafu osetiće malo blaži uticaj kofeina, jer ga ovde ima u količini od oko 65 miligrama. Dalje, filter kafa ima 115 miligrama, a instant 65 miligrama. Dejstvo kofeina počinje već nakon pet minuta i dugo se zadržava. Za pola opada tek nakon tri do šest sati. Pola sata nakon konzumiranja raste krvni pritisak. Dakle izračunajte ili iskombinujte šoljice ovog napitka, pa ćete doček 2016. proslaviti širom otvorenih očiju.

Energetska pića

Osim što su asocijacija na brzo razbuđivanje kafa i espresso aparati, to su i energetska pića. Brzo i efikasno deluju, a najčešće su studentski izbor, kada treba da se uči noću. Ipak, postoje oprečna mišljenja. Sa jedne strane, ova pića obnavljaju snagu, koncentraciju, drže nas budnima i popravljaju raspoloženje. Sa druge strane, mogu da utiču na srčani ritam i krvni pritisak, a ne preporučuju se mlađima od 18 godina. Ona sadrže oko 80 miligrama kofeina, ali postoje i neka koja imaju neverovatnih (i nedozvoljenih) 570 miligrama! Ukoliko poredite sa drugim napicima, 80 miligrama je više od kafe, duplo više u odnosu na šolju čaja i do tri puta više u odnosu na gazirana belakoholna pića. Ono što je važno znati za doček 2016. jeste da u kombinaciji sa alkoholom može da izazove neželjene posledice, posebno što oba ova napitka dovode u dva različita mehanizma organizam do dehidratacije.

Ukoiko nemate priliku da se dobro naspavate pred doček, odaberite neki od ovih napitaka kako biste podigli energiju. Ipak, vodite računa o meri, jer je važno da se dobro provedete, a ne da sebi, a i drugima, stvorite loše uspomene na ovu noć.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *