Boje u vašem domu

Boje u vašem domu.

Dobro, pravilno i ukusno usklađene boje daju stanu posebnu atmosferu. Boje delimo na tople gde spadaju crvena, narandžasta i žuta i hladne, plava i ljubičasta boja. Pojedine boje imaju i različito psihofiziološko dejstvo pa tako plavi ambijent smiruje dok tamno plava boja izaziva potištenost. Žuta boja je neutralna, ali podstiče i na fizički i na umni rad, dok zelena boja umiruje. Crvena boja izaziva razdražljivost, veoma privlači pažnju pa treba biti umeren u njenom korišćenju. Narandžasta je slična crvenoj, mada manje napadna, podstiče na rad i može se smelije koristiti. Bela deluje veoma čisto ali i monotono i hladno. Stoga vidimo da je odabiranje i kombinovanje boja veoma važno u dekoraciji prostora.

boje u vašem domu

DNEVNA SOBA bi trebala da bude okrečena u žive boje, od zelenožute do narandžaste. Svetle boje povećavaju prostor dok ga tamne smanjuju. Boje zidova moraju se pažljivo uskladiti sa bojom nameštaja, tepiha i ostalih dekoracija u prostoru.

Za SPAVAĆU SOBU preporučuju se nežne, pastelne boje

DEČIJA SOBA može se okrečiti u žive boje različitih kombinacija.

KUHINJA mora stvarati osećaj svežine i čistoće prostora, stoga treba da bude bele boje ili svetlih tonova hladnih boja.

PREDSOBLJE bi trebalo biti što svetlije kako bi izgledalo prostranije, što često nije slučaj.

SANITARNI ČVOR zahteva tonove hladnih boja da bi se dobio utisak svežine i čistoće prostora.

BOJE PREMA VELIČINI I OBLIKU PROSTORIJE. Pravilnom primenom odgovarajućih boja može se vizuelno povećati ili smanjiti prostor. U previsokoj sobi plafon treba okrečiti tamnijom bojom, pa će izgledati niža. A ako treba povećati visinu sobe onda plafon okrečiti svetlije od ostalih zidova. Ukoliko je prostorija veća, treba odabrati smirenije boje. Jake boje, tapete sa krupnim dezenom ili lamperija od drveta smanjuju prostor. Ako je soba duga i uska, kraće zidove treba okrečiti tamnije od dužih, pa će se dobiti utisak da je soba kraća. Da bi sobu produžili, duže zidove bojiti tamnije, ili oblepiti tapetama sa horizontalnom šarom.

boje u vašem domu

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *