Sve prednosti bezmetalnih krunica

Ukoliko imate probleme sa zubima estetske prirode, danas je definitivno lakše nego ikada doći do holivudskog osmeha. Zdravi, negovani, idealnog oblika i veličine, u savršenom nizu… Zube nikada nije bilo lakše dovesti do perfekcije, a sve što vam je potrebno jesu nove krunice. Ispravka – sve što vam je potrebno jesu bezmetalne krunice!

Po čemu su posebne bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice su izrađene od posebnog materijala, kristal cirkonijuma, koji je jedan od najtvrđih materijala. Pronašao ga je nemački hemičar Martin Klaproth 1789. godine, a najpre je koršćen u oblasti svemirske tehnologije. Dovoljno da nešto zvuči zaista posebno, zar ne? Ipak, iako mu je početna namena bila pomalo apstraktna i ne toliko u dodiru sa čovekovim organizmom i zdravljem, kristal cirkonijum je zbog svojih karakteristika ubrzo prepoznat kao odličan materijal za izradu bezmetalnih krunica. Izdržljiv je, trajan, ne tako sklon oštećenjima, a još je i jako blizak prirodnom zubu – dobro urađene bezmetalne krunice je gotovo nemoguće razlikovati od ostatka zuba jer je cirkonijum u istoj meri transparentan i savršeno prelama svetlost kao i prirodni zubi. Uz sve ovo, najvažnije je naglasiti da je cirkonijum od kojeg su izrađene bezmetalne krunice savršeno biokompatibilan što znači da ne izaziva baš nikakve neželjene reakcije. U poređenju sa tim, metalne krunice često umeju da izazovu alergijske reakcije i upalu desni.

Metalne vs. bezmetalne krunice

Metalne krunice su i dalje u velikoj meri zastupljene među ljudima, ali ne dajte  da vas to zavara. Jedan od osnovnih razloga za to jeste njihova cena – metalne krunice su prilično povoljne u odnosu na bezmetalne krunice. Ipak, imajući u vidu prethodno navedeno, bezmetalne krunice su definitivno vredne svakog dinara!

Kada se ugrađuju bezmetalne krunice, za razliku od metalnih, potrebno je ukloniti pet puta manje zubne supstance što je značajna razlika. Biokompatibilnost je, kao što smo već naglasili, neuporedivo bolja kod bezmetalnih krunica, a one su takođe mnogo trajnije i jače – vremenom ne menjaju ni svoja fizička ni svoja hemijska svojstva, dok je kod metalnih krunica to slučaj. Dotrajale metalne krunice ćete lako uočiti po sivoj liniji između zuba i desni, odnosno na mestu spajanja krunice i zuba. Ako vam je bitna i estetika, a verujemo da jeste čim ste se odlučili na ovaj korak, bezmetalne krunice su po ovom kriterijumu mnogo ispred svojih metalnih „sestara“ – metalne krunice su uočljive čak i kada su nove jer se razlikuju po boji u odnosu na prirodne zube, dok to sa bezmetalnim krunicama nije slučaj. Takođe, možda i najvažnije, bezmetalne krunice nisu samo spolja slične prirodnim zubima, već i iznutra – navikavanje na metalne krunice može da traje i do godinu dana, dok je kod bezmetalnih, cirkonijumskih krunica to mnogo kraće – svega nekoliko dana!

Još neke prednosti bezmetalnih krunica

Bezmetalne krunice se kompjuterski mnogo preciznije izrađuju i za razliku od metalnih, mnogo se lakše održavaju i čiste, i to ne samo sami zubi, već i desni i okolno područje. Ukoliko vam nedostaje jedan ili više zuba ili imate drugi estetski problem sa zubima (korekcija oblika zuba ili zatvaranje razmaka između zuba), bezmetalne krunice su odlično rešenje koje zaista nećete ni osetiti, ni u jednom smislu.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *