Kako stvari funkcionišu: Nauka iza 3 različita tech uređaja

Danas nam je na raspolaganju bogata paleta tehnološki naprednih uređaja. Bez nekih ne možemo da zamislimo svakodnevno funkcionisanje, dok neke još uvek nismo ubacili u upotrebu, ali su nas mogućnosti koje pružaju svakako zaintrigitale. Za ovaj tekst smo izdvojili nekoliko interesantnih uređaja koji nas oduševljavaju svojim mogućnostima i performansama, ali i dalje u nekoj meri predstavljaju pravu zagonetku.

Digitalni novčanici

Uprkos statističkim podacima koji pokazuju da se 85% transakcija na globalnom nivou svodi na gotovinsko plaćanje, digitalni novčanici polako dobijaju svoje mesto na tržištu. Bitno je napomenuti da se termin „digitalni novčanik“ odnosi na širok spektar srodnih tehnologija, ali mu je primarna funkcija transformacija načina na koji plaćamo usluge i proizvode.

Digitalni novčanik je baziran na enkriptovanom softveru koji predstavlja jednostavniju i sigurniju alternativu klasičnom, analognom novčaniku. Možemo ih podeliti na dve katergorije: klijentski digitalni novčanici i servisni digitalni novčanici. Klijentski digitalni novčanici se odnose na one koje korisnici sami održavaju – preuzmu i instaliraju na svoj uređaj, a potom unesu potrebne informacije o svojim finansijama. S druge strane, servisni digitalni novčanici ne čuvaju korisničke podatke na vašem uređaju, već serveru neke kompanije ili banke koja održava vaš račun. U svakom slučaju, za koji god da se odlučite, kao veliki benefit pokazala se činjenica da vam nisu potrebne klasične plastične kreditne kartice koje se lako gube i kojima preti opasnost od krađe.

Većina digitalnih novčanika dolazi u obliku mobilne aplikacije, te sve što je potrebno je da uz sebe imate svoj pametan telefon kojim ćete putem wireless tehnologije na kompatabilnom prodajnom mestu uneti vaš PIN i platiti za uslugu ili proizvod. Google Wallet je trenutno najrasprostranjeniji digitalni novčanik u svetu, i pokazao se kao izuzetno praktičan i siguran način plaćanja.

HNB uređaji

Decenijama u nazad smo u potrazi za rešenjem koje bi smanjilo izloženost duvanskom dimu i nikotinskom mirisu. Elektronske cigarete su se pojavile kao prvo rešenje, ali nisu doživele očekivanu popularnost zbog nedostatka duvana, koje pušači ističu kao najbitniji sastojak.

Zatim su na scenu stupili HNB uređaji, koji iako sadrže duvan i nikotin, ne emituju dim i prepoznatljivi miris cigarete na koji (ni)smo navikli. Za razliku od e-cigareta, HNB uređaji ne dolaze sa e-tečnostima koje se pretvaraju u paru, već se u njih stavljaju posebno dizajnirane HEETS cigarete. Kao rezultat, na usne ne prislanjate plastiku već filter, što imitira tradicionalni ritual pušenja.

Trenutno je na tržištu najpoznatiji IQOS, a IQOS HeatControlTM prestavlja tehnologiju koja se nalazi iza ovog uređaja. Dizajniran je sa grejačem od platine i zlata koji je obložen keramikom. Funkcioniše po principu zagrevanja do 350°C, te tako ne sagoreva duvan kao klasična cigareta kod koje temperatura dostiže i 800°C. Na ovaj način HNB uređaj ne dozvoljava da dođe do hemijske reakcije koja se dešava na mnogo višim temperaturama i koja je odgovorna za emisiju dima.

AlterEgo

Iako su wireless slušalice koje mogu da čitaju naše misli još uvek u fazi razvoja, mnogi se već pitaju kakva tehnologija bi mogla da stoji iza ovog uređaja.

AlterEgo omogućava osobi koja ga nosi da upravlja kompjuterom i postavlja pitanja bez potrebe da izgovori i jednu reč. Naime, kada korisnik pomisli na neku reč ili frazu, ovaj uređaj očita neuromuskularne signale koji se nalaze u njegovom licu i vilici. Potom prenosi te signale na kompjuter koji je programiran da ih poveže sa određenim rečima. U uređaju se nalaze četiri elektrode koje su u dodiru sa kožom i koje su toliko osetljive da mogu da pokupe i najslabije neuromuskularne signale koji nastaju kada osoba „interno“ verbalizuje reči ili fraze.

AlterEgo je opremljen sa vibrirajućim zvučnikom koji utiče na kosti lica i unutrašnjeg uha, tako omogućavajući osobi da čuje odgovor kompjutera. U praksi to znači da ako bi vas u nekom momentu zanimalo koliko ima sati, sve što treba je da postavite pitanje u svojoj glavi, a odgovor ćete čuti već sledeće sekunde.

Dosadašnji testovi su se pokazali vrlo uspešnima – na uzorku od 10 korisnika, uređaj je reprodukovao tačne rezultate u više od 90% slučajeva.

Da li ste se možda setili još nekog uređaja čije vas performanse oduševljavaju, ali ne možete da pojmite kakav bi mehanizam mogao da stoji iza njega? Podelite sa nama pa ćemo pokušati zajedno da pronađemo odgovor.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *