Zašto je pešačenje korisno za zdravlje?

Pešačenje je najprirodniji i najlakši vid kretanja koje će vam obezbjediti zdravlje celog tela.Redovno pešačenje ima mnogo pozitivnih efekata na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Hodanje je potpuno prirodan i bezbedan vid rekreacije koju možete da izvodite bilo gde i bilo kada, bez dodatne skupe opreme i teretane. Dovoljno je samo da imate vremena i dobru volju. Redovna šetnja poboljšava naše psiho-fizičko stanje, jača svaki mišić u telu, da pri tom ne izaziva dodatno opterećenje. Osim toga, nakon tridesetominutne šetnje, telo počinje sa lučenjem serotonina i endorfina, hormona sreće i na taj način u velikoj meri umanjuje stres, a znamo da oslobadjanje od stresa blagotvorno deluje i na san.

Kakvo pešačenje je pravilno pešačenje?

Prvo pravilo šetanja je ustvari u vezi sa vašom kondicijom. To znači da morate da hodate brzo, ali bez da ostanete bez vazduha i da se zadišete. Cilj pešačenja nije zadihanost i umor, nego pravilno, koordinisano kretanje koje je u skladu sa vašim sposobnostima. Vrlo je važno kako hodamo. A to znači, uspravan položaj tela, i pri svakom koraku težište ide od pete prema prstima. Pokreti noge moraju biti praćeni pokretima ruku. Da hodate pravilno, posebno ćete osetiti u zadnjim mišićima nogu i mišićima zadnjice. Da bi pešačenje bilo udobno i opuštajuće, potrebno je da imate adekvatnu sportsku obuću, koja će dobro obuhvatiti stopala i telu dati potrebnu podršku.

Za rekreativno pešačenje, najpogodnije su šumske staze ili staze u parkovima. U prirodi ćete se osećati oslobodjeno, nadisaćete se svežeg vazduha, što će vam u svakom slučaju pomoći da lakše prebrodite neke stresne i napete trenutke. Ukoliko imate problema sa ravnotežom u gležnjevima, preporučuje se da se ipak pri pešačenju držite ravnih površina, jer je onda rizik od povrede skočnog zgloba mnogo manji.

Kako to pešačenje koristi našem zdravlju?

Pešačenje na naše zdravlje ima ogroman uticaj, jer uz redovno pešačenje stičemo kondiciju, a istovremeno smanjujemo verovatnost pojave kardiovaskularnih bolesti u starijem dobu. Hodanje je korisno za cirkulaciju krvi u telu, jača srce i dovoljno je tri puta po trideset minuta dnevno pešačenja i vaš pritisak će doći u normalu. Pešačenjem ćete lakše i smršati i održavati telesnu težinu, jer hodanje ubrzava metabolizam i rad creva, a o jačanju i oblikovanju mišića da ne govorimo. Pešačenje takodje podstiče pravilnu raspodjelu kalcijuma u kostima i pomaže u izgradnji koštane mase, što smanjuje verovatnoću od osteoporoze, koja je u velikoj meri prisutna kod žena. I poslednja, ali ništa manje važna korist pešačenja je pravilan rad pluća i poboljšano disanje.

Pokušajte što više da pešačite

Odlična motivacia i posvećenost za svakodnevne šetnje su psi, ali pored šetnje za njih treba još dodatno slobodnog vremena. Za ovu fizičku aktivnost možete da iskoristite i radno mesto, i to tako što ćete umjesto liftom ići stepenicama ili za neke manje zadatke po gradu, umjesto auto, koristiti svoje noge. Interesantno je to da smo zbog brzog života i nestrpljivosti, spontanu šetnju gotovo istisnuli iz svakodnevnog života i umjesto da iskoristimo svaku priliku za zdravo pešačenje i brinemo se o svom telu, mi sve završavamo autom ili nekim drugim prevoznim sredstvom na točkovima.

0261

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *