Karijes mlečnih zuba opasan: saveti koje će vam dati svaki dečiji stomatolog

Sve češće se, zbog loših navika u ishrani savremenog doba, javlja karijes kod dece već u najranijem uzrastu, te svaki dečiji stomatolog savetuje da se najpre redovno vodi računa o oralnoj higijeni, a zatim i preporučuje režim ishrane.

Kako se ovakve poteškoće ne bi dešavale, dečiji stomatolog se mora redovno posećivati – kontrole bi trebalo da budu na svaka tri meseca, jer karijes kod dece može biti veoma opasan i lančano se razvijati. Stoga će vam svaki dečiji stomatolog reći da je bolje sprečiti ga ili makar otkriti u što ranijem stadijumu.

Kako da sprečite karijes kod dece – oralna higijena

Najpre će vam dečiji stomatolog na prvoj kontroli reći da se mora redovno voditi računa o oralnoj higijeni. Naravno, to je već svima poznato, ali malo ljudi zna da dečiji stomatolog uvek savetuje da se već kod odojčadi desni i usna duplja uopšte čiste nakvašenom gazom.

Zatim, kada počnu da rastu mlečni zubi, dečiji stomatolog će vam skrenuti pažnju kakvu četkicu da koristite za svoju bebu. Četkice moraju biti mekane, a dečiji stomatolog bi trebalo da sugeriše i tačan izgled, odnosno male dimenzije i okrugao vrh.

U kasnijem periodu, trebalo bi da dečiji stomatolog bude posećen već pre navršene prve godine, kao i da se nabavi pasta za zube prilagođena detetu.

Dečiji stomatolog savetuje režim ishrane

Svakom roditelju će dečiji stomatolog skrenuti pažnju na važnost zdrave ishrane i smenjivanje šećera u obrocima.

Najpre se slatkiši mogu javiti kao problem. Naravno da svaki dečiji stomatolog zna da deca jedu slatkiše, ali bi njihovu konzumaciju trebalo svesti na minimum i nakon jela obavezno oprati zube. Zatim, kao veoma važnu, dečiji stomatolog će istaći potrebu za ishranom u kojoj dominira presno voće i povrće.

Kada se prelazi sa sisanja na čvrstu hranu, dečiji stomatolog bi trebalo da savetuje ishranu punu ugljenih hidrata i belančevina, ali i zdravih masti, bez aditiva i šećera, dok će u kasnijem uzrastu dečiji stomatolog istaći značaj grickanja svežih jabuka i šargarepe, koji jačaju vilicu, ali i čiste usnu duplju lučenjem pljuvačke.

Tako će na najbolji mogući način karijes biti predupređen, a dečiji stomatolog posećivan isključivo radi redovne kontrole.

Dečiji stomatolog treba redovno da se posećuje

Karijes mlečnih zuba može izazvati velike probleme – od karijesa koji se brzo širi do onog koji izaziva potrebu za prevremenim vađenjem mlečnog zuba, što kasnije izaziva poteškoće sa stalnim zubima. Zato će vam svaki dečiji stomatolog skrenuti pažnju na važnost otkrivanje karijesa u što ranijem uzrastu, kako bi se na vreme lečio ovaj problem.

Naravno, to se ne može otkriti ni na jedan drugi način osim ako se dečiji stomatolog ne posećuje redovno, odnosno na već pomenuta tri meseca. Razmak između kontrola koje bi dečiji stomatolog trebalo da obavi ne sme biti duži od šest meseci, u toku kojih se strogo mora voditi računa o oralnoj higijeni.

Vaš dečiji stomatolog trebalo bi da vam sugeriše i koja je pasta za zube vašeg mališana najbolja, odnosno kako bi četkica trebalo da izgleda u određenom periodu detinjstva. Takođe, ne bi bilo loše ni da dečiji stomatolog posavetuje dete kako treba pravilno prati zube.

Karijes mlečnih zuba opasan: saveti koje će vam dati svaki dečiji stomatolog

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *