Zakintos – raj za dušu i telo

Ukoliko niste odlučili gde ćete ove godine ići na letovanje, naša preporuka je da posetite Zakintos. To je treće po veličini jonsko ostrvo sa tipično mediteranskom klimom i dugim toplim letima. Ovo ostrvo treba posetiti zbog prelepih peščanih plaža i kristalno čistog mora. Ostrvo je i najveći prirodni rezervat morskih kornjača Caretta-caretta koje na peščanim plažama na jugu ostrva polažu jaja. Ostrvo obiluje prirodnim lepotama, maslinjacima, prelepim plažama, idiličnim pejzažima, morskim pećinama, krševitim uvalama…Neizostavna je i čuvena plaža Navajo, na kojoj je glavna atrakcija nasukani brod, prelepi beli pesak i neobično plavo more. Ono što još odlikuje ovo ostrvo svakako je odličan noćni provod i dobra hrana.

Mi smo ostrvo posetili sredinom septembra. Aranžman smo uplatili preko agencije i sve je bilo onako kako smo očekivali. Let do ostrva je trajao sat ipo vremena. Na aerodromu nas je sačekao vodič i autobus koji nas je odveo do smeštaja na samoj obali mora u Laganasu. Terasa apartmana je gledala na more koje je bilo udaljeno svega nekoliko metara. S obzirom da smo otišli krajem sezone vreme je bilo savršeno, dnevne temparature su bile najviše od 30 do 34 stepena, a noću najviše do 20 stepeni što nam je omogućavalo dobar san i odmor bez klime 🙂 Preporuka je da na ostrvu rentirate automobil ili quad kako biste mogli da obiđete celo ostrvo. Nas je iznajmljivanje quada za 24h koštalo 50 eura. I zahvaljujući tome smo posetili brojne udaljene plaže, kao i glavni grad ostrva Zante. Svaki dan na ostrvu možete otići na neku drugu plažu, mi smo samo prvi i poslednji dan boravka proveli u Laganasu. Postoje i brojne ulične agencije koje organizuju posete plažama, akva parku, ronjenje, vožnju podmornicom i slične atrakcije.

Ono što nas je još oduševilo jeste gostoprimstvo i ljubaznost Grka. Kao i ludi noćni provodi 🙂

Cene na ostrvu su takođe pristupačne. Za kafu i sok je potrebno izdvojiti do 2 evra, pica, giros i suvlaki su takođe 2 evra, lagane obrok salate su od 5-7 evra, ručati možete za 10 evra po osobi, a kokteli u noćnim klubovima su po 5 evra. A možete posetiti i neki od lokalnih marketa i nabaviti namirnice po povoljim cenama. Ono što svakako morate kupiti jeste voda za piće pošto vas odmah po dolasku obaveste da ne pijete vodu sa česme. Za 6l vode potrebno je platiti 1 evro.

Posetite ostrvo, i ne propustite: da vidite kornjače, obiđete ostrvo brodom, posetite čuvenu plažu Navajo, odete u bar tri noćna provoda i kupite suvenire 🙂

download                images (1)

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *