Kada sa bebom na letovanje?

Sigurno vam se desilo da sedite negde na plaži, sunčate se i pitate se kako su samo ti neobazrivi roditelji doveli to malo detašce na plažu po najvećoj vrućini? Ili se sami pitate da li ste loši roditelji ako želite na letovanje sa jako malim detetom. Da se ne biste pitali ko je tu u pravu, mi vam donosimo nekoliko saveta kada i kako povesti svoju bebu na letovanje.

Prvi put daleko od kuće

Letovanje sa decom 1

Ukoliko ste pre dolaska novog člana vaše porodice na svet već uplatili letovanje, i sada se nalazite u nedoumici da li povesti tako malo dete na putovanje ili ne, mi vam savetujemo sledeće:

 

1. Putujte automobilom

Ukoliko je moguće otputujte automobilom. U autobusima je često zagušljivo, sparno i bučno i uvek ima neko ko se žali na prvo dečije oglašavanje. Klimu i brzinu kretanja prevoznog sredstva sami možete da odaberete. Pauze ćete moći da rasporedite kako vama odgovara, a i proces čekanja na granici je kraći.

 

2. Odaberite neku lokaciju koja vam nije previše daleko

Iako beba u prvih nekoliko meseci života većinu vremena provede spavajući, ipak je lakše putovati ukoliko vam je destinacija bliže.  Lekari i babice ne savetuju da se na duži put kreće sa bebom mlađom od tri meseca. Bebe će se verovatno fino klackati na zadnjem sedištu auta i tako spavati u dužim intervalima nego što bi to kod kuće u krevetiću.

Letovanje sa decom 2

 

3.Dobro se informišite o destinaciji

Kada putujete negde sa malim detetom gledajte da to budu destinacije na kojima je dobra opskrbljenost apotekama, marketima i da je ambulanta nekad u blizini. Ukoliko dođe do nekih neželjenih reakcija, da možete odmah da reagujete, a ne da se sa svog letovanjavratite posle dva dana.

 

4. Ponesite dovoljno igračaka

Ukoliko imate bebu stariju od 6 meseci, ponesite mnogo igračaka i knjiga pa možda i mali tablet sa crtanim filmovima. Deca u ovoj i starijoj dobi tek otkrivaju svet te im mnoge stvari brzo dosade. Kako biste izbegli pauze na svakih 15 minuta, zabavite svoje dete čime god uspete.

Letovanje sa decom 3

 

5. Spakujte i više nego što je potrebno

U zavisnosti od toga u koju zemlju putujete, budite uvereni da vam koje pakovanje hrane, omiljenih slatkiša i čokoladnog mleka neće škoditi. Pakovanje za putovanje unapred isplanirajte i pripremite kofere odgovarajuće veličine. Među dečje stvari ne zaboravite da ubacite kapice, kremu za sunčanje i suncobrančić. Deca mlađa od jedne godine ne bi trebala biti izložena direktnom suncu te se roditeljima savetuje posećivanje plaže tek od 17h.

 

6. 1+1=3

Dok ste na nekim prethodnim letovanjima ustajali kada ste hteli i legali kada ste hteli, sada više to ne možete. Dete donosi određene odgovornosti i budite ubeđeni da će odmor sa detetom biti mirniji i bolje isplaniran kao i da ćete morati više vremena provesti u apartmanima i hotelima nego na plaži. Možete se podeliti pa dok jedan od roditelja čuva dete drugo može otići u noćni provod sa prijateljima, a sledeće veće obrnuto. Ili možete uplatiti letovanje i baki pa zajedno sa svojom drugom polovinom otići u neki bar.

Letovanje sa decom 4

 

Dakle, letovanje sa malim detetom ili bebom je moguće, međutim, dobra organizacija i razmišljanje o svakim sitnicama je ovde zaista od presudne važnosti.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *