Kako se spremiti za prvi odlazak u studentski dom

Nakon 18 godina života u porodičnom domu sa roditeljima, samostalni život sam po sebi predstavlja veliki izazov. Posebno iskustvo doživećete ako ga otpočnete kao stanovnik studentskog doma.

Studentski domovi nisu za svakoga, pogotovo ne za one koji žele potpunu privatnost. Ipak, osim toga što je značajno jeftniji nego život u iznajmljenom stanu, brojne su prednosti ovog načina života. Dobro se spremite za poštovanje određenih pravila doma i ono što vas tamo očekuje.

Raspitajte se o formalnostima

Kao što smo pomenuli, ovo je najpovoljniji vid smeštaja za studente, a osim toga što je stanarina jeftinija ovde nećete plaćati pojedinačne račune za struju, vodu, grejanje i slično. Istražite domove koji postoje pre nego što se opredelite za koji ćete konkurisati. Dom koji se nalazi u blizini vašeg fakulteta je uvek nabolja opcija.

Raspitajte se i o ostalim beneficijama koje život u domu podrazumeva. Na prvom mestu tu je svakako studentska menza, u kojoj ćete imati 3 obroka dnevno. Osim što nećete gubiti vreme na pripremu hrane i pranje sudova, nećete biti osuđeni na fast food već ćete jesti kuvanu hranu.

Za ovo vam je potrebna određena kartica, pa se na vreme raspitajte kako i gde da je nabavite. Upoznajte se i sa rasporedom institucija koje će vam biti potrebne tokom studiranja, kao što su biblioteka i čitaonica. Tu je naravno i prostor predviđen za žurke.

Upoznajte se sa kućnim redom

Život u domu podrazumeva i određen kućni red. Ukoliko neko želi da vas poseti, moraće da se prijavi na portirnicu uz ličnu kartu, i da studentski dom napusti u određeno vreme. Opcija je i da neko prenoći kod vas, za šta se, uz saglasnost cimera, plaća određena nadoknada.

Pri ulasku u dom moraćete da se identifikujete kao stanar doma, a studentsku karticu držite pri ruci u slučaju da vam je ovlašćeno lice zatraži. Stanarina se plaća do 10-og u mesecu za tekući mesec, a rok za iseljavanje po diplomiranju je 15 dana.

Svojim ponašanjem ne smete remetiti mir i red u domu, budući da ga delite sa ostatkom studenata, koji imaju pravo da se odmore ili uče u miru. Morate voditi računa o higijeni i čistoći svoje sobe i, ukoliko je posedujete, terase.

Takođe se podrazumeva da treba da vodite brigu o inventaru svoje sobe, kako bi ona bila očuvana za studente koji će doći posle vas. Vrlo je bitno da poštujete prava ostalih stanara, a pogotvo svojih cimera.

Ovo su nepisana pravila života u domu

Osim formalnih, život u domu podrazumeva i nekoliko nepisanih pravila. To znači da u svoju sobu ne dovodite stalno svoje goste, ukoliko je vaš cimer prisutan. Verovatno je i njemu li njoj potreban odmor od učenja, ili poseta nekoga sa strane.

Nemojte olako uzimati tuđe stvari, kozmetiku ili nešto treće ukoliko vam vaše trenutno nije pri ruci, i ukoliko prethodno niste pitali za dozvolu. Vodite računa o svojim stvarima, ali i o tuđim.

Nemojte biti partibrejker i jedina osoba koja se žali na žurke u sred radne nedelje. To je nešto što bi tokom života trebalo da očekujete, i da se na to, ukoliko vam smeta, naviknete. Takođe nemojte vi biti ti koji će inicirati žurke u sobi nekoliko dana pred ispit vašeg cimera.

Iskoristite prednosti studentskog života

Nije dovoljno samo da se ne žalite na studentske žurke, trebalo bi i da im se pridružite. Studentski dom je mesto za nove avanture i zbližavanje sa ljudima vaših godina, a žurke su odlično mesto za nova poznanstva i doživljaje.

Ne zatvarajte konstantno vrata svoje sobe, već ih ostavite otvorenim za ljude koji vam mogu postati dobri prijatelji. U domovima žive ljudi iz čitave zemlje i regiona koje su došli ovde da studiraju, i sigurno ćete naći bar neku osobu sa kojom ćete postati bliski.

Ovde takođe živi i određen broj vaših kolega, sa kojima možete razmenjivati iskustva o studiranju, beleške sa predavanja, skripte i knjige za kolokvijume, a možete se organizovati i zajedno učiti za ispite. Uvek je lakše kada uz sebe imate nekoga ko prolazi kroz isto iskustvo.

Ovo je sjajna prilika da se osamostalite i naučite da se bolje snalazite i borite sa problemima. Takođe ćete postati i tolerantniji, jer je to neizbežan deo života sa cimerom. Naučićete da pravite kompromise i funkcionišete u nekoj vrsti zajednice.

Osnovno pravilo za život u domu je da budete fer prema drugim stanarima, kako bi imali pravo da očekujete isto za uzvrat. Ukoliko se u startu dobro postavite, ponašate u skladu sa pravilima i budete otvoreni za nova poznanstva i avanture, ovo mogu biti najbolje godine vašeg života.

 

 

Podeli na:

One thought on “Kako se spremiti za prvi odlazak u studentski dom

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *