10 saveta za početak Vašeg biznisa

“Radite ono što volite i ostalo će doći samo!”

1. Fokus. Fokus. Fokus.
Mnogi koji su prvi put preduzetnici osećaju potrebu da se uhvate za svaku “prilika” koja im dođe . Prilike su često vukovi u jagnjećoj koži.  Ulaganja na više strana će vas razvući i ograničiti efikasnost i produktivnost. Uradite jednu stvar savršeno , a ne 10 stvari loše. Ako osećate potrebu da skočite na drugi projekat, dobro razmislite da li ste u tom trenutku spremni da rizikujete vreme i novac.

2. Znaš šta radiš. Uradite ono što vi stvarno znate .
Ne počinjite biznis jednostavno zato što to i drugi rade pa sad morate i Vi. Radite ono što volite . Početak Vašeg biznisa se gradi od Vaše snage i talenta koji imate, a to će vam trebati da bi imali šanse za uspeh . To nije samo važno da bi se stvorio profitabilan biznis , takođe je važno da ste srećni što upravljate i gledate kako raste biznis iz dana u dan. Ako vaše srce nije u njemu , neće ni biznis biti uspešan .

3. Recite za 30 sekundi vašu ideju, ili ne govorite uopšte .
Ako se desi slučajan susret sa investitorom ili sa radoznalim kupcem, uvek budite spremni da u 30 sekundi ispričate svoju ideju. Kažite svoje misije, plan i ciljeve na jasan i koncizan način. Manje je uvek bolje.

4. Znate šta znate, ono što ne znate niko ni ne treba da zna.
Niko ne zna sve , tako da nemoj da ispadnete kao da ste taj koji zna sve. Okružite se savetnicima i mentorima koji će vas hraniti da postanete bolji lider i biznismen. Pronađite uspešne pojedince, obrazovane sa kojima možete deliti zajedničke interese, zajedničke poslovne ciljeve i koji vide vrednost u radu sa vama za dugoročno.

5. Budite štedljivi.
Zaboravite na moderno uređenje kancelarija, brzim automobilima i velikim rashodima. Vaš novčanik je vaša firma života – krv. U današnje vreme praksa je pokazala da je uspešan onaj koji je štedljiv. Gledajte svaki dinar i trostruko proveravajte sve troškove. Održavajte niske režijske troškove i efikasno upravljate novčanim tokovima.

6. Učite dok ste u “vatri”
Ne postoji knjiga ili biznis plan koji može da predvidi budućnost ili u potpunosti da vas pripremi da postanete uspešan preduzetnik . Ne postoji takva stvar kao savršen plan. Ne postoji kraći ili savršen put. Nikada nemojte skakati pravo u novi biznis bez razmišljanja i planiranja, ali ne i da mesecima ili godinama čekaju na izvršenje . Vi ćete postati dobro zaokružen preduzetnik prilikom testiranja dok ste u “vatri”. Najvažnija stvar koju možete da uradite je da naučite iz svojih grešaka – i da nikada ne napravite istu grešku dva puta .

7. Niko ti neće dati novac
Niko neće investirati u vašu ideju na početku. Ako su vam potrebne velike sume kapitala za pokretanje biznisa. Sagledajte polaznu tačku umesto krajnje. Skrasite skupe planove i grandiozne troškove . Treba da pojednostavite ideju kako bi ste što lakše upravljali sa njom dok je u početnoj fazi. Nađite načina da dokažete da vaš poslovni model je stvarno održiv za vaš budžet . Pokažite svoju vrednost pre traženja investicija. Ako je vaš koncept uspešan, vaše šanse za povećanje kapitala od nekog investitora će se dramatično poboljšati.

8. Budite zdravi
Obećavam vam da ćete biti mnogo produktivniji kada budete više vodili računa o sebi. Preduzetništvo je način života, a ne 9 do 5 profesija. Radeći do tačke iscrpljenosti će vas totalno izbaciti iz takta i bićete manje produktivni nekada. Tada ne pravite izgovore, nego jedite pravilno, vežbe i nađite vremena za sebe. Jer jedino tako ćete uspeti.

9. Dela a ne reči
Ne pričajte i ne kukajte previše. Impresionirajte ljude sa svojim delima a ne rečima. Radi svoj posao sa entuzijazmom, ali umereno. Izbegavajte preterivanja istine vašeg biznisa i postavite realne ciljeve. Ukratko, postavi cilj ili ućuti .

10. Znajte kada da prekinete
Nasuprot popularnom verovanju, pametan kapetan ne ide dole sa brodom. Ne radite uzaludno posao zbog ega . Znajte kada je pravo vreme da odustanete. Ako je vaša ideja neisplativa, razmišljajte o tome šta je pošlo naopako i greške koje su napravljene. Procenite šta bi ste uradili drugačije. Sagledajte kako se mogu za budućnost iskoristiti ove teško naučene lekcije i svoje preduzetničke poduhvate. Neuspeh je neizbežan, ali pravi preduzetnik će preovladati nad nedaćama.

početak vašeg biznisa

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *