Zašto ne treba preterivati u kupovini baš svake slatke stvari za dete?

Svaka starija osoba će reći da je živela u romantičnija vremena i imala lepše detinjstvo nego današnja deca. Ljudi uglavnom govore da bi se vratili u taj period kad nisu imali ništa, ali su imali sve. Nekada je deci bila potrebna samo livada i da je što više drugara, pa su igre smišljali sami. Danas se stalno čuju komentari da današnja deca ne znaju da se igraju i da su robovi tehnologije, a sve češće viđamo decu sa mobilnim telefonima i tabletima. Na kraju svake rasprave ovog tipa se postavlja isto pitanje: „Ko je kriv za to?“ i dolazi se do istog zaključka da su krivi roditelji. Oni su ti koji kupuju deci markiranu odeću, ogrlice za bebe, skupe igračke i mobilne telefone. Ipak, da li su samo oni krivi?

Koliko je potrebno pružiti detetu?

Tržište sada nudi sve i svašta, potrebno i nepotrebno. Danas se pitamo da li je ovo vreme ogroman napredak ili smo počeli da se vraćamo unazad. Od patrijarhalnog vaspitanja gde je otac bio glavni u porodici, počeli smo da uvažavamo ličnost deteta, a onda smo dozvolili da ono potpuno vlada. Roditelji, želeći da pruže najbolje svojoj deci, postaju mašine koje rade samo za njih. Zbog toga nemaju vremena da im se posvete, a deca više nemaju osećaj već stalno žele još. Sada nije toliko bitno ići u školu i učiti, već je bitnije imati svesku sa što lepše ilustrovanim koricama ili ranac sa omiljenim crtanim likom na njemu. To se može tolerisati ako će podstaći dete da bude uspešnije, ali ne i ako će ga podstaći da bude hvalisavac među drugarima. Ne treba ići ni u drugu krajnost, dozvoliti da se puno razlikuje od vršnjaka jer to može uticati na socijalizaciju. Najbolje je biti umeren, razgovarati sa detetom, objasniti mu koje su vaše mogućnosti i koje vrednosti u životu su važnije od materijalnih stvari, ali mu to važnije i svakodnevno pružati – ljubav.

 

Što se tiče materijalnog – obezbedite im najosnovnije i  kupujte deci lepo i korisno, ono što će širiti njihova saznanja i omogućiti svestrani razvoj ličnosti.  Nemojte žuriti da dete opremite modnim detaljima jer neki od njih, kao što su ogrlice za bebe, mogu da ugroze bezbednost deteta.

Naočare, sat i ogrlice za bebe: da ili ne?

Naočare za sunce – bez obira što će sa njima možda izgledati interesantno, naočare ne treba stavljati deci jer oni u najranijem uzrastu treba da istražuju i uče putem čula i iskustva. Ako im smeta sunce, kupite im kapicu ili navucite krov od kolica.

Ogrlice za bebe – osim ako su u pitanju ćilibarske ogrlice za bebe i verujete da su delotvorne, ali i njih, kao i sve druge, treba da nose samo kada su pod vašim nadzorom. Ukoliko nemaju moć da umire bebu i ne služe za girckanje, najbolje da ih ne nose.

Ručni sat – čak i ako je naslikan neki crtani lik, sat neće služiti svrsi do neke navršene sedme, osme godine detetovog života i samo će im stezati ruku i smetati im dok se igraju.

Zašto ne treba preterivati u kupovini baš svake slatke stvari za dete?

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *