Zašto je dobro praštati

Bez suvišnog filozofiranja, dobro je opraštati i tačka. Zašto bi se danima, mesecima, ili ako si BAŠ veliko zlopamtilo, godinama nosio sa negativnim osećanjima ljutnje, ogorčenosti, besa ili mržnje, ako znaš da ti se takva osećanja vraćaju kao bumerang, reflektujući se na tvoje psihofizičko zdravlje? Ništa nije vredno toga, veruj nam. Akumuliranje negativne energije je kontraproduktivno. Umesto toga, nađi ventil koji će ti pomoći da se oslobodiš nagomilanog besa, i opet nađeš izgubljeni mir.


Iako je teško zaboraviti, oprostiti je malo lakše. Ipak, oproštaj mora biti od srca, inače neće u potpunosti potisnuti sva ta ružna osećanja koja su neko vreme gospodarila tvojim životom.
Činjenica je da se u životu dešavaju i lepe i ružne stvari, i upravo to održava ravnotežu između dobra i zla. Pre nego što se osetiš povređenim, seti se da si i ti verovatno nekada povredio nekoga. Seti se da je i tebi bilo oprošteno. Zar nisi bilo zahvalan za tu novu šansu koja ti je pružena? Zar nisi sa zahvalnošću prihvatio ispruženu ruku pomirenja? Zar se nisi osećala lepo zbog toga?


Zato, budi velikodušna. Oprosti. Ne samo da ćeš se ti osećati lepše, već ćeš usrećiti i osobu koja te je povredila, možda i nesvesno i nenamerno. Ljudski je grešiti.
Ako rešiš da oprostiš, neće više biti onog ružnog osećanja zbog kojeg ti se činilo da su se svi urotili protiv tebe. Opet ćeš moći da čuješ cvrkut ptica i uživaš u jednostavnim stvarima.
Oproštaj će ti ujedno pomoći i da oprostiš sama sebi, jer može biti da si ponajviše ljut na samog sebe zbog nekih svojih postupaka. To će posledično uticati i na poboljšanje tvog zdravstvenog stanja, jer je dokazano da praštanje smanjuje upotrebu lekova, uklanja zabrinutost i poboljšava kvalitet sna.


Oprosti, to bi bilo sve za sada
.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *