Vodič kroz Beograd na kafanski način

Prestonica Srbije mami turiste ne samo iz regiona, već iz celog sveta. Pročulo se po svetu da smo gostoljubiv i veseo narod, volimo da ugostimo, ponudimo hranu i piće, a naravno i prenoćište. Ukoliko ste došli u posetu na nekoliko dana, a još niste rezervisali nikakav smeštaj, niste razgledali koji bi vam to apartmani u Beogradu dobro došli, ne brinite, sigurno će se naći krevet više u kući vašeg domaćina. Oduvek smo važili za narod koji ima dušu, a upravo po toj srdačnosti prepoznaju nas svuda, a stranci se uvek rado vraćaju.

Da li zbog znanja i ideja, sposobnosti i veština naših akademaca, lepoti naših žena, dobre hrane, još bolje rakije i provoda, ne zna se, ali sigurno je da i naša mala zemlja uživa i te kakav ugled u svetu. Za Beograd svi kažu da je grad koji nikada ne spava, a mi koji živimo tu svakako možemo i da potvrdimo, jer Beograd nikada ne drema. A u to vas mogu uveriti brojni restorani i kafane u kojima se uvek traži sto više.

Mnogi gosti iz celog sveta ne pitaju za cenu, nije im važno da li su to apartmani Beograd, sobe u hotelu ili hostelu njihovo prenoćište, da li su apartmani jeftiniji od hostela, jer bitna je dobra zabava, ko još razmišlja o spavanju.

Kafa, kafa, kafanica…

Tek ste doputovali u glavni grad Srbije i još uvek se niste odlučili gde ćete prenoćiti? Bez obzira da li izaberete neki hotel, hostel ili ste ipak od onih kojima smeštaj nije presudan, pa su apartmani u Beogradu vaš izbor, nema razloga da se brinete. Jedno je sigurno, srdačna dobrodošlica neće izostati. A uz širok osmeh domaćina ide i pitanje da li ste za kafu, rakiju i sve tako po dobrom srpskom običaju. Međutim, znate da ste došli samo na nekoliko dana i želite što pre da krenete u obilazak, jer zbog provoda ste i došli. Ovaj, htedoh reći zbog turističkog obilaska ste upravo tu. Ali ipak želite da ova poseta Beogradu ostane i te kako upamćena?

Onda je rešenje da krenete od dobro poznatih srpskih mesta u kojima su se sklapali dogovori, smišljale strategije, utapala tuga zbog ljubavnih problema ili se slavio život. Upoznajte njeno veličanstvo kafanu, dobro staro mesto okupljanja boema gde su se dešavali brojni događaji prvi put, poput zasedanja Narodne skupštine, prikazivanja prve pozorišne predstave, održavanja prvog sajma knjiga, kao i prikazivanja prve bioskopske projekcije.

Zapamtite, važno je samo dobro društvo, ali ne i povod za odlazak u kafanu, jer ne poznaje kafana razlike u društvu, pa nemojte da se začudite ako vidite nekog zanatliju, diplomatu ili glumca na istom mestu i za istim stolom. Nije važno da li ste došli samo da popijete kafu ili ipak želite i da probate domaće specijalitete, ljubazno osoblje učiniće da se osećate kao kod svoje kuće.

Dok mnogi Beograđani imaju svoje omiljeno mesto za divan, svako ko poželi da oseti čari dobre srpske kafane neka se zaputi u Skadarliju, nekadašnje glavno mesto okupljanja poznatih novinara, umetnika, pisaca i drugih poznatih ljudi. Kaldrma, tradicionalna domaća muzika i ponuda podsetiće na neka prošla vremena, a uz prijatnu atmosferu u kafanama poput skadarlijskih Dva jelena ili Šešir moj, sigurni smo da potpuni užitak neće izostati.

Omiljeno mesto ne samo Beograđana, već i svih turista svakako je i kafana “Znak pitanja”, ali i Mićina domaća kujna koja se nalazi u Zemunu. Za ljubitelje divljači, preporuka je restoran Lovac, a ukoliko vas privlače bašte u samom centru grada, onda je Klub književnika pravo mesto za vas. Hotel ili apartmani u Beogradu, nije važno, možda se ni nećete sećati gde ste prespavali, jer ova “kultna” mesta često umeju da pomute um, tako da budite na oprezu i lepo se provedite.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *