Osvežite prostor: kako da kombinujete boje zidova sa tapetama

Ako biste želeli da udahnete makar malo svežine svom domu ili poslovnom prostoru, ultimativni savet je da uvek krenete od boje za zidove, koja se sada u okviru različitih stilova kombinuje sa jednim zidom pod tapetama. Uparite boje za zidove sa bojom nameštaja koji već posedujete i za malo novca možete preokrenuti čitav enterijer u smeru stila ka kom težite.

Skandinavski stil: jarki tonovi plave boje za zidove i sitni paterni

Skandinavski stil stupio je na enterijersku scenu sa oduševljenjem kako dizajnera tako i kupaca, te se veoma brzo raširio i van svog matičnog područja. Kako ovaj trend predviđa jarke boje za zidove kombinovane sa pomalo retro tapetama, to ne morate voditi računa o osvetljenju prostorije, jer se dobro uklapa kako u ona mračnije tako i u fenomenalno osvetljene prostore.

Pre svega, birajte jarke tonove plave boje za zidove, koji naginju ka nijansi kraljevske plave ili modre boje dubokog mora. Ovakve boje za zidove odlično se uklapaju sa belim nameštajem, mada to ne mora nužno biti imperativ, jer im dobro „stoji“ i nameštaj u svetlijoj boji i teksturi drveta, kao i tamne nijanse braon. Uz ovu nijansu boje za zidove jedina preporuka je da izbegavate mat crni nameštaj.

Na samo jedan zid trebalo bi dodati tapetu sa plavom osnovom, u tonu  istom izboru boje za zidove, na kojoj će se ponavljati sitniji motivi u vidu sidra, na primer, ili mornarske kape – odnosno, svega onog što asocira na more. To mogu biti i apstraktne šare, ali je bitno da budu u manjem formatu.

Dodir boho trenda

Šareni boho ostavio je traga ne samo na modnim pistama, već i na dizajnu unutrašnjeg prostora, te je postao i odličan kao inspiracija za izbor boje za zidove i tapeta. Tu pritom mislimo na osnovnu nijansu ljubičaste boje za zidove, koja se nalazi na samoj sredini valera, i koja je savršena podloga za slike i fotograifje u raznim ramovima. Uz ovu nijansu boje za zidove dobro se uklapaju jastučići u svim mogućim bojama, ali i tapeta sa mnogo šara u raznim bojama ili pak ona rađena u ombre ljubičastoj boji.

Ako Vam se čini da Vam se nijansa ljubičaste boje za zidove neće dobro uklopiti u prostor, možete birati i druge neobične jarke nijanse, popu plave u jarkom tonu na samoj granici sa zelenom ili pak mutne žute. Imajte na umu da se u okviru ovog trenda i boje za zidove i tapete javljaju samo kao baza za mnogobrojne slike i fotografije.

Industrijski stil uređenja: svi tonovi sive boje za zidove uz crne tapete

Industrijski stil podrazumeva tamne i teške boje, bez obzira na boju drveta i osvetljenost prostorije, te je razumljivo što su tamniji tonovi sive boje za zidove postali dominantni u ovakvom prostoru.

Tamna siva, koja gotovo naginje ka crnoj, osnova je i za slike bez rama i za nameštaj strogih linija, koji često podseća na predmete koji se nalaze u halama ili fabrikama. Ovakve boje za zidove prate mat tapete u crnoj ili pka toliko tamnoj sivoj boji da ista naginje ka crnoj, a koja ovaj zid razlikuje zbog svoje mat teksture.

U oviru ovog trenda, prilikom korišćenja boje za zidove dozvoljeno je ostaviti vidljive poteze četkom, kako bi čitav dizajn delovao „nedovršeno“, odnosno u industrijskom maniru.

Osvežite prostor: kako da kombinujete boje zidova sa tapetama

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *