Koktel – nedefinisano zadovoljstvo

Koktel

Kombinacija nekoliko pića, primamljujuća boja i savršeno ukomponovani ukusi – da, koktel je pred vama! Ipak, zapisano je da je pesnik Tin Ujević rekao da se koktel ne može definisati. Rekao je da je ovo piće „univerzalnost plamena“, jer  “ima toliko recepata koliko čaša koje ga sadrže, ruku koje ga uzimaju, usta koja ga piju”.

KREATIVNO I OMAMLJUJUĆE

Kokteli se sastoje iz četiri dela: baze, komplementarnog sastojka, modifikatora i gamiša. Neobično zvuči, ali se savršeno uklapa. Osnovu čini piće sa najvišim procentom alkohola. To su najčešće votka, džin, tekila, viski, rum i tako dalje. Komplementarni sastojak je vermut, liker ili sok koji se meša sa bazom. Modifikator se koristi kako bi izmenio pomešana pića, odnosno usmerio ih ka određenoj aromi, ukusu i boji. U koktel se dodaje svega nekoliko kapi ovog sastojka, a to su, na primer, angostura bitter, grenadin i slično. Garniš predstavlja ukrašavanje koktela – limunom, limetom, ananasom i tako dalje.

PROMUĆKAN, NE PROMEŠAN

Pun ukus koktela zavisi i od načina na koji je pripremljen, ali i poslužen. Svi znaju Bondovu rečenicu kada naručuje Martini – “Shaken, not stirred“, u prevodu “Promućkan, ne promešan“. Ovo nije svejedno. Način na koji je barmen pripremio koktel može da izmeni ukus pića. Tehnike koje se primenjuju su, osim dve pomenute: slaganje, rolanje, građenje i gnječenje.

Kada je reč o posluživanju, bitna je čaša u kojoj ćete dobiti svoje piće. Postoje visoke čaše, čaše slične onima za viski, martini čaše dizajnirane specijalno za ovaj koktel, shooter čaše za „kratke“ koktele i tako dalje.

LEGENDE

Neki od najpopularnijih koktela su Blue Lagoon, Sex on the Beach, Martini, Cuba Libre, Pina Colada i drugi. Za neke od onih koji pripadaju ovoj grupi postoje i legende kako su dobili svoje nazive.

Tom Kolins  (Tom Collins – džin, limun, sok od limete, soda) – pretpostavlja se da je naziv dobio po osobi, koja je zaista postojala. Da li je nazvan po izumitelju ili konobaru iz londonskog hotela sa početka XIX veka, ne zna se. Druga priča govori da je piće nastalo kao nastavak na šalu, po kojoj su britanski mladići, čuvši lažnu informaciju da ih izvesni Tom Kolins ogovara, jurili od kafića do kafića ne bi li ga naši.

Tom Kolins koktel

Bladi Meri (Bloody Mary – sok od paradajza, vodka, začini) – prema prvoj verziji, ovaj koktel nastao je kao lek protiv mamurluka, pedesetih godina prošlog veka. Komičar Džordž Džesel, tvrdio je da je tvorac ovog napitka. Međutim, druga priča kaže da je barmen Fernand Petriot ovaj koktel služio još ranije, pod imenom „Red Snappers“. Kada se istine nađu na pola, Bladi Meri nastao je kao kombinacija ova dva recepta, a barmen je još dodao so, biber i Vorčester sos.

bloody mary koktel

Menhetn (Manhattan – vermut, viski, gorki sok) – kralj koktela, uvršten čak u knjigu Dejvida Emberija, „The fine art of mixing drinks, kao jedan od šest legendarnih klasičnih koktela. Veruje se da je izmišljen u Menhetn klubu, u Njujorku, 1870. godine. Navodno je posluživan na banketu majke Vinstona Čerčila. Prema drugoj legendi, osmislio ga je barmen Blek, u lokalu na Brodveju.

Sad kad imate osnovno znanje o koktelima, zaputite se u klub Stefan Braun. Deveti sprat otkriće vam sve tajne ovog nedefinisanog zadovoljstva!

manhattan koktel

 

 

 

 

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *